Minőség, biztonság, bizalom
Az élelmiszerbiztonság napjainkban egyre inkább középpontba
kerülő témakör. Gondoljunk csak a kerge marha kórra, a dioxin
mérgezésre, amelyek az Európai Unió hústermelő országainak életét
teszik nehézzé. S hogy mennyire nincs minden rendben e téren Nyugat-
Európában sem, igazolja, hogy a svéd halászati és földművelésügyi
miniszter asszony budapesti látogatásakor hangsúlyozta: 2001. januártól,
amikor Svédország tölti be az EU soros elnöki tisztét, az élelmiszerbiztonság
kérdését kiemelten fogják kezelni. Mi a helyzet Magyarországon?
Erről fejtette ki véleményét dr. Biacs Péter, a Magyar Élelmezésipari
Tudományos Egyesület (MÉTE) elnöke.
Nemrégiben készült el egy elemző anyag a MÉTE jóvoltából - mondta
Biacs Péter, akit májusban választottak újra az egyesület elnökének - miután a
MÉTE sem maradhat tétlen akkor, amikor az agrárium egy, a Széchenyi tervhez
hasonló, nagy volumenű és több évre szóló elképzeléseket dolgoz ki. Az
élelmiszeripar nagyon fontos ága ennek a területnek, hiszen nagyrészt itt
készülnek azok a termékek, amelyek aztán a fogyasztók asztalára kerülnek. Azt
vizsgálták, hogy közép- és hosszú távon milyen nemzetközi trendek mutatkoznak,
s ehhez Magyarország mit tud hozzátenni? Milyen lehetőségeink vannak,
illetve milyen kihívásoknak kell megfelelni? A vitaanyag címe is jelzi ezt: A
magyar élelmiszeripar hozzájárulása az agrárium hosszú távú elképzeléseihez.
A hatóság feladata
A hazai iparág elég hatékony, mivel a rendelkezésre álló, 90 százalékban magyar
alapanyagból jó minőségű és piacképes termékeket tudunk
előállítani. Az élelmiszertudománynak rendelkezésre állnak azok az
eszközök, tapasztalatok, amelyekkel a hatékonyság tovább javítható. Hiszen ne
felejtsük el, hozzáadott értékről van szó. Az adalékanyagok nagy részét
külföldről hozzuk be, miként a csomagolóanyagok egy részét is, amelyek
végül is piacképessé teszik a feldolgozott termékeket.
Megvizsgálták, milyen ezeknek a termékeknek, az alapanyagoknak és a
hozzáadott segédanyagoknak a minősége és a biztonsága. Biacs Péter
azért hangsúlyozza ezt a két fogalmat, mert a minőség
egyértelműen a piacképességet, tehát az előírásoknak való
megfelelőséget jelenti, ugyanakkor a biztonság egy olyan fogalom,
amelyben a kormánynak, a mindenkori végrehajtó hatalomnak is meg kell
jelennie, s ha úgy tetszik, a folyamatokba be kell avatkoznia. Hiszen ha
valamilyen élelmiszer összetevője valamilyen betegség hordozója, akkor
ebből olyan, akár országos kiterjedésű betegség is felléphet, aminek
a megoldását már nem bízhatunk pusztán vállalkozókra. Itt már hatósági
beavatkozásra van szükség.
Fel vagyunk-e ilyen esetekre készülve? Látván, hogy Nyugat-Európában milyen
nagy hullámokat vet egy kerge marhakór, vagy egy dioxin szennyezés, érdemes
megnézni, mit írnak a nemrégiben kidolgozott Fehér Könyvben? S mit kérnek a
magyar beszállítóktól, amennyiben továbbra is az EU-ba kívánják vinni áruikat?
A trend abba az irányba halad, hogy nem csak a hatékonyság, a minőség a
fontos, hanem az is lényeges, hogy a fogyasztók bizalmát visszanyerjük. Az
előbb említett betegségeknél tapasztalták a nyugati cégek, hogy az
emberek elfordultak azoktól a termékektől, amelyeknél kiderült, hogy
eddig még feltáratlan, indokolatlannak tűnő, de mégis valós
szennyezések mutatkoznak.
A tudomány dolga
A tudomány gyakran nem is tud adekvát, igen-nem választ adni, mert nem ismeri
a veszélyek természetét. Az első dolog tehát az, hogy találjuk meg a
megfelelő módokat arra, hogyan lehet a veszélyeket azonosítani, és
nagyságukat megmérni. S nem elegendő az egészségügyi megközelítéssel
élni, hogy mi a letális (halálos, halált okozó) dózis. Ismerünk ilyen élelmiszert,
amit csak egyszer lehet elfogyasztani: a mérgező gomba. Az összes
többinél a hatás elhúzódik, vagyis ebben az esetben csak azt tudjuk, hogy van egy
heveny fejfájás, vagy egy elhúzódó rosszullét, netán későbbiekben valami
lerakódik, ami esetleg allergiás tünetet vált ki. A tudomány ilyen megállapításokat
tud tenni pillanatnyilag, de végig kell nézni a temérdek összetevőt ahhoz,
hogy pontos diagnózist állítsunk fel. Ehhez viszont adatbankok szükségesek, s
nem csupán a hazai adattárra van szükség, hanem csatlakozni kell a nemzetközi
adatbankokhoz is. Ma már a nemzetközi piac is jelen van Magyarországon. Nem
kell nagy jóstehetség ahhoz, hogy kimondjuk, néhány év múlva még több külföldi
élelmiszer jön be hozzánk, hiszen ezt a folyamatot nem gátolhatjuk meg
vámokkal, preferenciákkal. Magyarországon tíz év alatt ötezerről
negyvenezerre nőtt az élelmiszertermékek száma a piacon! A
világkereskedelemben jelen lévő 220 ezer termék pedig még óriási
perspektívát kínál.
A tudomány kötelessége
Az Európai Unióban óriási erőfeszítéseket tesznek a biztonságos
élelmiszertermelés megalapozása érdekében. Nemrégiben alapítottak meg a
comoi tó környékén egy közös kutatási központot, amelynek egyik fő
témája, hogy felméréseket végezzen az örökítő anyagokról, amelyek az
élelmiszerekben találhatóak. Decemberben lesz Brüsszelben egy nagy
konferencia, amelyen tudományos szimpózium keretében vizsgálják meg az egyes
országok felkészültségét. Kívánatos lenne, hogy Magyarország is képviseltesse
magát, azonban még a műszerek beszerzése is gondot okoz az
intézmények egy részének.
Ezen túlmenően is tudnunk kell az adalékanyagok, a vitaminok, az ásványi
anyagok milyen mennyiségben vannak a magyar élelmiszerekben, hiszen akár
hiányról, netán többletről van szó, a tudománynak kötelessége elmondania
a vevőnek. A nemzetközi kereskedelmi szervezet, a WTO kér minden
országot, készítsen úgynevezett kockázat elemzéseket. Maga a kifejezés nem új,
csak az számít újdonságnak, hogy az élelmiszerek esetében kell ezt elvégezni.
Magyarországon létezik az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület, amely sok
vidéki irodát működtet, de az ő tevékenységüket is meg kellene
erősíteni az élelmiszerbiztonság vizsgálata vonalán. A különböző
szervezetek egyre inkább kérik véleményük elmondását, igénylik részvételüket. A
MÉTE is sorra szervezi azokat a tudományos tanácskozásait, amelyen a
fogyasztók védelme, így az OFE-val való együttműködés kérdése is
megfogalmazódik. Nem kétséges, hogy elsősorban a fogyasztókat kell
megkérdezni. A tudósok véleménye persze nem elhanyagolható, hiszen ők
adják a garanciát, a biztonságot, de ugyanilyen jelentőségű tudni
azt, hogy a fogyasztó mit hisz el ebből. A fogyasztó tudomány, ami
mostanában külföldön beindult, s az Európai Unió külön, 24-es számmal
szakbizottságot szervezett, Magyarországon is hamarosan előtérbe kell,
hogy kerüljön.
A média szerepe
A kockázatelemzés három részből áll. A tudósok felelőssége talán
a legnagyobb, hiszen nekik kell a veszélyek természetét és nagyságát
meghatározni. Nem hanyagolható el a hatóság szerepköre sem, mert nekik kell a
problémák után az ügyet intézni, menedzselni, hogy a tudósok véleményét
komolyan vegyék. A harmadik szegmens a média, a kommunikáció, a kockázat
közlése még inkább fontossá teszi, hogy legyen párbeszéd egyrészt a hatóság és a
média között, másrészt a tudósok és a média között. Mindezt azért, hogy az
ügyintézés biztonságáról, hatékonyságáról, és annak tudományos
megalapozottságáról a lakosság hiteles tájékoztatást kapjon. Így lehet a lakosság
bizalmát visszanyerni.
Az élet veszélyekből áll, így a táplálkozás is egy veszélyforrást jelent,
mondta végezetül Biacs Péter.
(A munkavállalókat is érintő témáról megkérdeztük a HDSZ elnökét is,
akinek a véleményét helyszűke miatt a következő számunkban
közöljük.)
H. Gy.