2000. VIII.évfolyam 6.szám

IPARÁGI
TÜKÖR

Ínycsiklandozó verseny, remek rendezés

Szép siker a Csabai Kolbászfesztiválon

Előző lapszámunkban beszámoltunk arról, hogy a Húsipari Dolgozók Szakszervezete (HDSZ) külön csapattal képviselteti magát a negyedik alkalommal megrendezett Csabai Kolbászfesztivál legrangosabbnak számító viadalában, a kolbásztöltők versenyében, ahol közel másfél száz csapat mérette meg magát. Az itt szerzett tapasztalatokról és az elért kiváló eredményről Bezdán Jánossal, a Gyulai Húskombinát Rt. szakszervezeti vezetőjével és üzemi tanácsának első emberével beszélgettünk. A HDSZ elnöke, Kapuvári József a zsűri munkájában vett részt, őt arról faggattuk, milyen egy ínycsiklandozó versenyben döntést hozni.

A Húsos-csapat
A háromfős csapatot Bezdán János mellett a Kaposvárról érkezett Németh György és a miskolci Sajgó Barna alkotta, akik a kolbásztöltő-verseny előtt két nappal, október 20-án már Gyulán voltak. A szombati napot házigazdájukkal Bezdán Jánossal a megbeszélésnek és a részletek tisztázásának szentelték, sportnyelven szólva: mindenre kiterjedő taktikai értekezletet tartottak. A versenyszabályok szerint a tíz kilogramm, egyébként kifogástalan minőségű hús, minden csapat számára adott volt, a többi hozzávalóról viszont a csapatoknak kellett gondoskodni. A pirospaprika messziről, a Balaton mellől érkezett. Bezdán János erről elmondta: a kiváló íz és szín olyan harmóniáját alkotta ez a nemes fűszer, amely csak javára válhatott a kolbásznak. A gyulai csapattag mindehhez hozzátette: ő arra ügyelt, hogy Gyula-környéki ízek domináljanak az elkészítendő kolbászban.

A Húsos csapat a száznegyvenhét egységet számoló mezőnyben az ötvennyolcas sorszámot kapta, s mint megtudtuk: erős triókkal kellett felvenniük a versenyt. A HDSZ-esek ügyeltek a körítésre is, nemcsak szép abroszt vittek magukkal és egyéb kiegészítő díszítőelemeket, hanem egy tíz hónapig pácolt parasztsonkát, ami egyedülálló volt a békéscsabai sportcsarnok küzdőterén berendezett "versenypályán." Sehol másutt nem volt sonka, pláne ilyen gusztusos és ízletes az asztal dísze. Nagy sikere is volt, többtucatnyian kóstolták meg, aminthogy nem maradtak adósak a pálinkakínálásban sem a Húsipari Dolgozók Szakszervezetének képviseletében indulók. Tizenhat évig egy eperfahordóban érlelt szilvapálinkával kedveskedtek más csapatok tagjainak és a verseny nézőinek is.

Bezdán János érdeklődésünkre elmondta, a szakma képviseletében kiemelt figyelmet fordítottak a tisztaságra. Fehér sapka és köpeny, valamint ugyanolyan színű nadrág, sőt hófehér zokni és húsos klumpa volt a "menetfelszerelés", míg kezeiket megszabadították az óráktól és a gyűrűktől. Az "anyag" begyúrása közben ugyanis nem egészen mindegy, hogy azok hol vannak. Bizony, akadt olyan egység, ahol, erre nem fordítottak elég figyelmet. A HDSZ-csapat laza félóra alatt végzett a teljes műveletsorral. Így ledarálták, befűszerezték, begyúrták, majd végül betöltötték a kolbásznak való húst a vékonybélbe. A szaktudás és az együttes felkészülés eredményes volt, hiszen a legnagyobb magyarországi kolbászseregszemlén induló húsosok a közel másfélszáz csapat közül a szigorú zsűri döntése értelmében a roppant előkelőnek számító ötödik helyen végeztek. Ami - mondhatjuk egy kicsit elfogultan - nem rossz kezdet, és a jövőben talán ennél jobb is lehet.

Az érdekegyeztetés "olajozottan" működik. Németh György kolléga pálinkával kínálja Orbán Viktor kormányfőt
Köztudomású, hogy Orbán Viktor, akár ellenzékben van, akár kormányon, 1997 óta minden alkalommal részt vesz a Csabai Kolbászfesztiválon. Most sem volt ez másként. Egy békéscsabai csapat tagjaként kapcsolódott be az eseményekbe, és ezúttal a miniszterelnök egysége nem volt messzire a HDSZ-esektől. Ezt az alkalmat használták ki húsosok, akiknek alelnöke, egyben a csapat tagja, Németh György odament a kormányfőnőhöz, és nem egészen jogtalanul azt kérdezte: Miniszterelnök úr, van párbeszéd a szakszervezetekkel? Erre igen volt a válasz, és a kormány feje átjött a húsosokhoz. Itt a különleges szilvapálinkával éppúgy megkínálták, mint a parasztsonkával, mindkettőről elismerően szólt a kóstolás után Orbán Viktor.

Érdeklődésünkre Bezdán János elmondta, a Csabai Kolbászfesztiválon a szakmaiság mellett nem kis szerepet kap a jó értelemben vett showjelleg, amit helyesnek tart, mert a húsos szakma és a közönség, amely a boltokban fogyasztóként jelenik meg, közelebb kerülhet egymáshoz. A szervezésről csak elismerően szólt a gyulai szakszervezeti vezető, aki százszázalékosnak mondta, hogy jövőre ismét részt vesznek a nemes versengésben. - Sőt, komoly újításnak szánjuk, hogy 2001 októberében érdekvédelmi csatornáinkon keresztül horvát, osztrák és esetleg szlovák kollégákat hívunk meg, hogy önálló csapatként induljanak el a kolbásztöltő versenyben. Tovább erősítve a versengés nemzetközi jellegét - mondta Bezdán János.

Már tavaly is képviseltettük magunkat a Csabai Kolbászfesztiválon, akkor különdíjat ajánlottunk fel. Ehhez képest kétségtelenül előrelépés, hogy most saját csapatunk is indult a kolbásztöltők versenyében - mondta érdeklődésünkre Kapuvári József, a Húsipari Dolgozók Szakszervezetének elnöke, aki a zsűri munkájában vett részt. Megjegyezte: nagyon jól felkészült csapatokat ismert meg a versengés folyamán, egyetlen kifogás az volt, hogy sok helyütt a versenyzők gyűrűben és órában gyúrták a kolbásznak valót, ami higiénés szempontból kifogásolható.

Hogyan lehetett száznegyvenhét kolbász közül igazságosan dönteni abban a kérdésben, hogy melyik a legízletesebb? - kérdeztük a HDSZ-elnököt. Kapuvári József megjegyezte: a zsűri végignézett minden asztalt, meglátogatott minden csapatot, s közben olyan információkra és tapasztalatokra tett szert, ami után igazán csak mintegy húsz csapat maradt versenyben. A legtöbb kifogás éppen a gyűrűk és órák miatt merült fel. Ahol azt tapasztalták, hogy ezektől nem "szabadultak meg" a résztvevők, az olyan komoly súllyal esett a latba, hogy ez sok mindent eldöntött. - A zsűri nem volt könnyű helyzetben, hiszen a tölteni való sütőkolbásznak nincs szabványa, így sok objektív körülmény mellett bizony szubjektív elemek is szerepet kaptak az értékelés során - ismerte el lapunknak Kapuvári József. Vélekedése szerint öt csapat "terméke" között olyan hajszálnyi különbségek voltak, amelyek szinte alig érzékeltethetőek. De mint minden versenyben, itt is dönteni kellett. Ebben a kiélezett küzdelemben szerezte meg a húsos csapat az ötödik helyet.

Rengeteg jó hentes van ebben az országban, és nagyon sokan tudnak igazán finom kolbászt készíteni - összegezte az egyik legfontosabb tanulságot a HDSZ első embere. Aki megemlítette, hogy a Csabai Kolbászfesztivál szervezőinek jövőre felveti: dolgozzanak ki olyan minimumfeltételeket, amelynek betartásával a verseny végső kimenetelébe bárki beleszólhat, és a higiéniai okokból senki nem zárja ki magát az értékelésből. Végül Kapuvári József arról szólt, hogy az Élelmiszeripari Dolgozók Szakszervezetének (ÉDOSZ) képviseletében díjat adott át a fesztiválon az ifjú polgármesterek csapatának.

Bod Tamás

(A fotókat Golhovics Gábor készítette.)

előző cikk újság tartalomjegyzék következő cikk
rovatban vissza rovat tartalomjegyzék rovatban előre