Ínycsiklandozó verseny, remek rendezés
Szép siker a Csabai Kolbászfesztiválon
Előző lapszámunkban beszámoltunk arról, hogy a Húsipari Dolgozók
Szakszervezete (HDSZ) külön csapattal képviselteti magát a negyedik alkalommal
megrendezett Csabai Kolbászfesztivál legrangosabbnak számító viadalában, a
kolbásztöltők versenyében, ahol közel másfél száz csapat mérette meg magát. Az
itt szerzett tapasztalatokról és az elért kiváló eredményről Bezdán Jánossal, a
Gyulai Húskombinát Rt. szakszervezeti vezetőjével és üzemi tanácsának
első emberével beszélgettünk. A HDSZ elnöke, Kapuvári József a zsűri
munkájában vett részt, őt arról faggattuk, milyen egy ínycsiklandozó versenyben
döntést hozni.
|
A Húsos-csapat
|
A háromfős csapatot Bezdán János mellett a Kaposvárról érkezett Németh György és a
miskolci Sajgó Barna alkotta, akik a kolbásztöltő-verseny előtt két nappal,
október 20-án már Gyulán voltak. A szombati napot házigazdájukkal Bezdán Jánossal a
megbeszélésnek és a részletek tisztázásának szentelték, sportnyelven szólva: mindenre
kiterjedő taktikai értekezletet tartottak. A versenyszabályok szerint a tíz kilogramm,
egyébként kifogástalan minőségű hús, minden csapat számára adott volt, a többi
hozzávalóról viszont a csapatoknak kellett gondoskodni. A pirospaprika messziről, a
Balaton mellől érkezett. Bezdán János erről elmondta: a kiváló íz és szín olyan
harmóniáját alkotta ez a nemes fűszer, amely csak javára válhatott a kolbásznak. A
gyulai csapattag mindehhez hozzátette: ő arra ügyelt, hogy Gyula-környéki ízek
domináljanak az elkészítendő kolbászban.
A Húsos csapat a száznegyvenhét egységet számoló mezőnyben az ötvennyolcas
sorszámot kapta, s mint megtudtuk: erős triókkal kellett felvenniük a versenyt. A
HDSZ-esek ügyeltek a körítésre is, nemcsak szép abroszt vittek magukkal és egyéb
kiegészítő díszítőelemeket, hanem egy tíz hónapig pácolt parasztsonkát, ami
egyedülálló volt a békéscsabai sportcsarnok küzdőterén berendezett "versenypályán."
Sehol másutt nem volt sonka, pláne ilyen gusztusos és ízletes az asztal dísze. Nagy sikere is
volt, többtucatnyian kóstolták meg, aminthogy nem maradtak adósak a pálinkakínálásban sem
a Húsipari Dolgozók Szakszervezetének képviseletében indulók. Tizenhat évig egy
eperfahordóban érlelt szilvapálinkával kedveskedtek más csapatok tagjainak és a verseny
nézőinek is.
Bezdán János érdeklődésünkre elmondta, a szakma képviseletében kiemelt figyelmet
fordítottak a tisztaságra. Fehér sapka és köpeny, valamint ugyanolyan színű nadrág,
sőt hófehér zokni és húsos klumpa volt a "menetfelszerelés", míg kezeiket
megszabadították az óráktól és a gyűrűktől. Az "anyag" begyúrása
közben ugyanis nem egészen mindegy, hogy azok hol vannak. Bizony, akadt olyan egység,
ahol, erre nem fordítottak elég figyelmet. A HDSZ-csapat laza félóra alatt végzett a teljes
műveletsorral. Így ledarálták, befűszerezték, begyúrták, majd végül betöltötték
a kolbásznak való húst a vékonybélbe. A szaktudás és az együttes felkészülés eredményes
volt, hiszen a legnagyobb magyarországi kolbászseregszemlén induló húsosok a közel
másfélszáz csapat közül a szigorú zsűri döntése értelmében a roppant
előkelőnek számító ötödik helyen végeztek. Ami - mondhatjuk egy kicsit
elfogultan - nem rossz kezdet, és a jövőben talán ennél jobb is lehet.
|
Az érdekegyeztetés "olajozottan" működik. Németh György kolléga pálinkával
kínálja Orbán Viktor kormányfőt
|
Köztudomású, hogy Orbán Viktor, akár ellenzékben van, akár kormányon, 1997 óta minden
alkalommal részt vesz a Csabai Kolbászfesztiválon. Most sem volt ez másként. Egy
békéscsabai csapat tagjaként kapcsolódott be az eseményekbe, és ezúttal a miniszterelnök
egysége nem volt messzire a HDSZ-esektől. Ezt az alkalmat használták ki húsosok,
akiknek alelnöke, egyben a csapat tagja, Németh György odament a
kormányfőnőhöz, és nem egészen jogtalanul azt kérdezte: Miniszterelnök úr,
van párbeszéd a szakszervezetekkel? Erre igen volt a válasz, és a kormány feje átjött a
húsosokhoz. Itt a különleges szilvapálinkával éppúgy megkínálták, mint a parasztsonkával,
mindkettőről elismerően szólt a kóstolás után Orbán Viktor.
Érdeklődésünkre Bezdán János elmondta, a Csabai Kolbászfesztiválon a szakmaiság
mellett nem kis szerepet kap a jó értelemben vett showjelleg, amit helyesnek tart, mert a húsos
szakma és a közönség, amely a boltokban fogyasztóként jelenik meg, közelebb kerülhet
egymáshoz. A szervezésről csak elismerően szólt a gyulai szakszervezeti
vezető, aki százszázalékosnak mondta, hogy jövőre ismét részt vesznek a nemes
versengésben. - Sőt, komoly újításnak szánjuk, hogy 2001 októberében érdekvédelmi
csatornáinkon keresztül horvát, osztrák és esetleg szlovák kollégákat hívunk meg, hogy önálló
csapatként induljanak el a kolbásztöltő versenyben. Tovább erősítve a
versengés nemzetközi jellegét - mondta Bezdán János.
Már tavaly is képviseltettük magunkat a Csabai Kolbászfesztiválon, akkor különdíjat
ajánlottunk fel. Ehhez képest kétségtelenül előrelépés, hogy most saját csapatunk is
indult a kolbásztöltők versenyében - mondta érdeklődésünkre Kapuvári József,
a Húsipari Dolgozók Szakszervezetének elnöke, aki a zsűri munkájában vett részt.
Megjegyezte: nagyon jól felkészült csapatokat ismert meg a versengés folyamán, egyetlen
kifogás az volt, hogy sok helyütt a versenyzők gyűrűben és órában
gyúrták a kolbásznak valót, ami higiénés szempontból kifogásolható.
Hogyan lehetett száznegyvenhét kolbász közül igazságosan dönteni abban a kérdésben, hogy
melyik a legízletesebb? - kérdeztük a HDSZ-elnököt. Kapuvári József megjegyezte: a
zsűri végignézett minden asztalt, meglátogatott minden csapatot, s közben olyan
információkra és tapasztalatokra tett szert, ami után igazán csak mintegy húsz csapat maradt
versenyben. A legtöbb kifogás éppen a gyűrűk és órák miatt merült fel. Ahol azt
tapasztalták, hogy ezektől nem "szabadultak meg" a résztvevők, az olyan
komoly súllyal esett a latba, hogy ez sok mindent eldöntött. - A zsűri nem volt
könnyű helyzetben, hiszen a tölteni való sütőkolbásznak nincs szabványa, így
sok objektív körülmény mellett bizony szubjektív elemek is szerepet kaptak az értékelés során
- ismerte el lapunknak Kapuvári József. Vélekedése szerint öt csapat "terméke" között olyan
hajszálnyi különbségek voltak, amelyek szinte alig érzékeltethetőek. De mint minden
versenyben, itt is dönteni kellett. Ebben a kiélezett küzdelemben szerezte meg a húsos csapat
az ötödik helyet.
Rengeteg jó hentes van ebben az országban, és nagyon sokan tudnak igazán finom kolbászt
készíteni - összegezte az egyik legfontosabb tanulságot a HDSZ első embere. Aki
megemlítette, hogy a Csabai Kolbászfesztivál szervezőinek jövőre felveti:
dolgozzanak ki olyan minimumfeltételeket, amelynek betartásával a verseny végső
kimenetelébe bárki beleszólhat, és a higiéniai okokból senki nem zárja ki magát az
értékelésből. Végül Kapuvári József arról szólt, hogy az Élelmiszeripari Dolgozók
Szakszervezetének (ÉDOSZ) képviseletében díjat adott át a fesztiválon az ifjú polgármesterek
csapatának.
Bod Tamás
(A fotókat Golhovics Gábor készítette.)