Hol tartanak a húsipari bérek?
Manapság már nem vitás, hogy az anyagiak oldaláról is meg lehet állapítani
egy-egy szakma társadalmi súlyát, rangját. Amit jobban megfizetnek, arra nyilván
nagyobb szükség van. Ahol jobb az emberek javadalmazása, ott többek között az
önmegbecsülés is nagyobb, ott jövőt látnak szakmájukban az ott dolgozók,
érdemesnek tartják még a továbbképzést is. A nagyobb jövedelem mindenképpen
megtartó erőt jelent bármelyik munkahely esetében.
Mit jelent mindez a húsos szakmában Észak-Dunántúlon, pontosabban
Győr-Moson-Sopron megyében, ahol a Ringa Rt. révén Győrben,
Kapuváron és Sopronban is nagy számú család megélhetése és jövője
ennek a munkakörnek a függvénye? Megpróbáltunk választ kapni arra a kérdésre,
hogy ezen a vidéken, az osztrák határ közelségében mennyire versenyképesek a
bérek a húsiparban, van-e a jövedelem olyan mértékű, amely segít
megtartani a jó szakembereket, s más szakmákkal szemben is vonzza-e a
fiatalokat?
Nagy a jövés-menés Kapuváron
Mindenek előtt a részvénytársaság vezetőségének véleményét
szerettük volna kikérni, de Sinkó Lajosné gazdasági igazgató elzárkózott a
beszélgetés elől, mondván, hogy konkrét számokat amúgysem tudna
mondani, más vállalatok számadatait pedig nem ismeri. Mint mondta: annyi
bizonyos, hogy a jövedelmezőség meghatározó a bérekre nézve is, ezen a
téren pedig a húsipar magától értetődően nem éri el a környék jól
menő gazdasági egységeinek, például a győri Audi gyárnak a
szintjét. A húsosok jövedelmét illetően az utóbbi egy-két évben sikerült
ledolgozni valamit a hátrányból, de nyilván megvan az igény a további
növekedésre. Ezen kívül az is sokat számít, hogy ahol a munkaerőre
gyakorolt elszívó hatás nagyobb, ott gondot jelent a létszám megtartása. Ilyen
helyzet állt elő Kapuváron.
És valóban, a kapuvári gyáregység, amely a részvénytársaság legnagyobb
termelőegysége, éppen az alacsony jövedelmek miatt meglehetősen
nehéz időszakot él át. Egyes információk szerint olyan nagy a fluktuáció,
hogy november első felében csaknem másfélszáz embert vettek fel, de
ezzel szemben a kilépettek száma meghaladta ezt a másfélszázat.
Pászli Tibor, a VSZT elnöke egyenesen szomorúságát fejezte ki afelett, hogy
pontosan beigazolódik az, amire ő már a két-három évvel ezelőtti
bértárgyalások alkalmával felhívta a figyelmet. Mégpedig: lassan szakemberek
nélkül marad a szakma. A jó henteseket ugyanis, akik Kapuváron szerezték meg a
gyakorlati tapasztalatot, rendre elcsábítják Ausztriába. Akik pedig nem
vállalkoznak arra, hogy a közeli határon kívülre járjanak dolgozni, azok más
vállalatokhoz szerződnek. Még a betanított munkások és a segédmunkások
is hamar változtatnak, ha egyszer kevesebb munkáért több bért kínálnak nekik a
közeli Fertőszentmiklóson és másutt is a frissen létesült új
gyáregységekben.
A túlóra sem megoldás
A jobb fizetés ugyanis minden szakmaszereteten és munkahelyi hűségen
túlmutat. Kapuváron pedig, s általában a húsos szakmában embertpróbáló,
kemény munka folyik, amire fizikailag és idegileg sem mindenki alkalmas. Aki az
ottani szalagok mellett végzi munkáját, nem elégszik meg a megyei átlagbérrel. A
nyugati tempóhoz és minőségi követelményekhez ma már nem elég a
keleti bér. A bérfejlesztések terén már korábban túl kellett volna lépni az inflációs
szinten. Hiszen az átlagnál szorgalmasabbak, akiknek lehetőségük nyílik
rá, avagy rákényszerülnek, hogy túlórában pluszmunkát vállaljanak, ők
sem boldogulnak. Az ő zsebükbe az adókulcs nyúl mélyen, s bár ez már
gyárkapun kívüli probléma, de visszahat a munkahelyi hangulatra. Ezek az
emberek előbb utóbb belefáradnak abba, hogy sem szabadidejük, s ennél
fogva családi életük, sem pedig pénzük nincs. Hiszen az ilyen szintű
jövedelem jószerével elmegy a rezsire és az élelemre. Ennél pedig többet szeretne
már a mai húsipari munkásember, aki úgy számol, hogy amennyiben eredményes
a szakma, a cég amelynél dolgozik, ennek áldását neki is éreznie kellene.
Sopronban hasonló a helyzet, hiszen ott még közelebb a határ, s aki
szakemberként átszerződik valamelyik osztrák céghez, a hazai jövedelem
sokszorosát viheti haza. De ma már azt tapasztalni, hogy nem is feltétlenül kell
külföldre szerződni, hazai cégekhez eltávozott szakik is megkapták már
dupláját, sőt háromszorosát annak, ami a Ringánál kijutott nekik.
A megyei átlag alatt
Győrben a megkérdezettek legtöbbje azon csodálkozik, hogy a húsosok
jövedelme még mindig a megyei átlag alatt marad, holott ismert: a cég nyeresége
és eredményessége egyre nő. Nem csoda, hogy a hűséggel maradók
mellett nem ritka az elmenő sem. Volt olyan eset, hogy
mezőgazdasági felsőfoku végzettségű nő hagyta ott a
Ringánál 25 éve gyakorolt irodai beosztását, s elment a Philips gyárba szalag
mellé, három műszakba, mert ott nem havi 50.000 bruttót, hanem annál
jóval többet is megkeres.
Tóka Józsefné szakszervezeti bizalmi, aki a szállítási osztályon dolgozik
elmondta, hogy amióta a vállalat egy miskolci szállítmányozási cégre bízta ennek
a feladatnak a zömét, igen lecsökkent a saját szállítócsoport munkája, s az ott
dolgozók jövedelme. A sajátjára vonatkozóan csupán annyit jegyzett meg, hogy
az körülbelül megfelel annak, amit manapság hasonló munkakörben a városban
meg lehet keresni. Bár az is meggondolkoztatta, hogy az egyik fiatal rokona, aki a
szakiskola elvégzése után cukrászként helyezkedett el a fővárosban,
kezdőként 90.000 forintot, mintegy 33.000-el többet kap mint ő, aki
20 éve van a Ringánál.
Friedmann Sándor karbantartó tíz éve javítja, szereli a targoncákat. Tudatában
van annak, hogy a hasonló munkát végző kollegák a vagongyárban, s
másutt is többet keresnek nála, de hát az ő korában - mint mondta - már
nem szívesen vált az ember.
Gőgös Sándor csontozó egyike a legtapasztaltabb, legjobban képzett
henteseknek. Számára az a legfurcsább, hogy alig van különbség a mesterlevéllel
rendelkező szakember és a frissen felvett kezdő órabére között.
Véleménye szerint más szakmákban jobban megbecsülik a szakmai tapasztalatot.
Ezért nem is csodálkozik azokon a kollegákon akik Ausztriába, sőt még
messzebb, Németországba szegődnek el. Ott legalább rendesen megfizetik
munkájukat. Egyébként arra, hogy máshol jobban boldogulnak az emberek, a
legkézenfekvőbb példáját éppen a saját testvérbátyja szolgáltatta számára:
Pesten mint erőgép-gazdálkodó csaknem kétszeresét keresi meg a
Csornáról Győrbe ingázó és a húsos szakmához hű öccse
jövedelmének.
Messze attól, hogy rangot adjon
Som Lászlóné szakszervezeti elnök szerint a húsosok jövedelmét ha összevetjük a
megye többi élelmiszeripari vállalatánál érvényes keresetekkel, azt tapasztaljuk,
hogy a cukorgyáriak (ahol a privatizáció leghamarabb megtörtént) már vagy tíz
éve elhúztak mellettük. A sör- és a kekszgyár is jobb helyzetben van, egyedül
talán a sütőipar marad el mögöttük. Viszont erősen visszás képet
nyújt az olajgyáriak esete. A győri Cereol-gyár, amelynek termelését
november elsején leállította a tulajdonos, ragyogó árbevétellel dolgozott, s ennek
megfelelően fizette az embereket. Ott természetes volt a tizenharmadik
fizetés is, sőt, az utóbbi időben már a tizennegyedik vált aktuálissá.
A húsosokéhoz képest igen szépnek mondható fizetések mellett húsvétra,
karácsonyra, s más alkalmakra is külön juttatásokat osztottak. Az egy főre
számított jóléti juttatás százezer forintra jött ki, miközben a Ringánál legutóbb ez
az összeg dolgozónként alig volt több mint 3000 forint. Remény van ennek az
alapnak a növekedésére, de az olajgyáriakét nem tudni mikor érhetik el.
Som Lászlóné elismeréssel nyugtázta, hogy az átlagkereset szintjénél az elmúlt
években tapasztalt lemaradásból sikerült valamit ledolgozni, de ez még mindig
nem éri el azt a nívót, amely képes lenne megtartani a szakembereket, vonzó
lenne a hivatást választó fiatalok számára, egyszóval rangot adna a húsos
szakmának.
A Húsipari Dolgozók szakszervezete által készített kimutatás szerint a Ringa
fizikai dolgozóinak ez év augusztus elsejei átlagbére valamivel 70.000 forint alatt
volt. Ezzel a szegedi, a gyulai, a debreceni, s a pápai szakmabeliek mögött
vannak, körülbelül azonos szinten mint a pécsiek és a kaposváriak, s jobban
állnak, mint a zalaiak, a vasiak vagy a miskolciak. Viszont a megye területén
működő élelmiszeripari cégek többségénél nagyobb a kereset, mint
a Ringánál.
Fiziker József, a soproni sörgyár szakszervezeti titkára elmondta, hogy náluk a
fizikai állomány átlagbére százezer forint körül van, de a törzsbér is meghaladja a
hetvenezret. Ennek ellenére számukra is gondot okoz, hogy Ausztriában még
segédmunkásként is ennek a hat-, hétszeresét megkeresheti aki arra vállalkozik.
Dombóvári Lajosné, a győri kekszgyár szakszervezeti titkára is elismerte,
hogy amint hallotta, kedvezőbb helyzetben vannak, mint a húsosok. Náluk
a kezdők is megkapják a 45.000 forintos havi fizetést, az átlagmunkás
70.000 felett keres, s a szociális juttatások igen jelentősek.
Ez lenne hát a rövidre zárt körkép, amely azt mutatja, hogy a húsos szakma ezen
a vidéken is többet érdemelne. Megérdemelné az Európai Unióhoz való
közeledéssel arányos, méltó béreket.
Illés Ferenc