Választmányi ülés
Jogos igényekkel lép föl a HDSZ a bértárgyalásokon
Aktualitásuk és életbevágó fontosságuk miatt nagy érdeklődést kiváltó témák
képezték az október 5-6-án, a balatonfüredi konferenciaközpontban megrendezett
HDSZ Választmány ülésének napirendjét.
Közös álláspont született
Kapuvári Józsefnek, a Húsipari Dolgozók Szakszervezete elnökének
előterjesztését a 2001. évi bértárgyalások előkészítéséről élénk
vita követte. És ezt a vitát nem az ellentmondás, az egymással szembehelyezkedés
táplálta. Abban mindenki egyetértett, hogy mennyire fontos alaposan, megfontoltan
előkészíteni, időben elkezdeni és kitartással, kellő kiállással
végigvinni a munkáltatókkal ezt a bértárgyalást. Abban ugyancsak egyetértés volt,
hogy az infláció mértékét meghaladva, reális jövedelemnövelő béralapemelést
kell kiharcolni, méghozzá minél nagyobb arányban, hiszen a húsiparban dolgozók
bérszintje - kevés kivételtől eltekintve - alatta van számos más
foglalkozásbeliekének. A tanácskozás résztvevői megállapították: a
tárgyalásokhoz jó alapot szolgáltat, hogy a hazai húsipar idei teljesítménye
összességében jól alakult, az export is dinamikusan nőtt. Az éves infláció
viszont jóval meghaladta a kormány által prognosztizált szintet, ráadásul a tavaly
elfogadott előnytelen adótábla miatt az átlagkereset szintjén bérezettek
adóterhelése a legnagyobb.
Mindezek figyelembevételével a választmányi tagok messzemenően
egyetértettek a HDSZ Elnökségével és Ügyintéző Testületével abban, hogy a
bértárgyalások fő célja a reálbér 5 százalékos emelése legyen. A vélemények
abban különböztek, hogy ennek a célnak az eléréséhez milyen béralapnövekedési
százalékszámmal kezdjék a bérfejlesztési tárgyalásokat. Tekintettel a 8-9 százalékos
inflációra egyesek szerint 13-14 százalék lenne a legjobb, azzal a kikötéssel, hogy
később, az infláció reális alakulásának mértékével megegyező
módosításról újra tárgyalni lehessen. A többség viszont azt tartotta jónak, hogy a
bértárgyalások 15 százalékos bérfejlesztésről induljanak.
Az étkezési hozzájárulás kérdését mindenütt béremeléssel egybekapcsoltan kívánják
kezelni, de nem beépítve a bérfejlesztés mértékébe, hanem azon felül. És azt is
fontosnak találták, hogy ne engedjék a kormány által elhatározott minimálbér
megemelését beleolvasztani a bérfejlesztési alapba. Ugyanis ezek egymástól külön álló
dolgok. Az is vitatott kérdés volt, hogy a tizenharmadik havi fizetést milyen formában
kezeljék. Végül többek tartózkodása mellett megszavazták, hogy ez is jogos igényként
szerepeljen a bérfejlesztési tárgyalások során.
Stabil szövetség
A választmányi ülés második napirendi pontja, a HDSZ-nek az Élelmezésipari
Dolgozók Országos Szövetségéhez csatlakozása nyomán kialakult pénzügyi és vagyoni
helyzet, sok érdekes kérdést tisztázott. A malom és gabonaipar, a
hűtőipar, a baromfi-ipar és az állatifehérje termelésével foglalkozók
kiválása után jelenleg az ÉDOSZ-t hat, összesen 21.000-nél is több taggal
rendelkező szakszervezet alkotja és stabilizált anyagi helyzetet mondhat
magáénak. Az átszervezések után a húsosok két új tagot jelölhetnek az ÉDOSZ
elnökségébe. Egységes vezetéssel, növekvő tekintéllyel egyre többet érhet el a
szövetség az érdekvédelem könnyűnek nem mondható harcmezején.
Mindezt a választmányi ülésen meghívottként jelenlevő két ÉDOSZ-alelnök,
Steer Lajosné és Dékán Jenő is hangsúlyozta a hozzászólásában, amelynek
során a feltett kérdésekre is válaszoltak.
Törvénykezés
A harmadik és ugyancsak húsbavágó témát a választmányi ülésen az érvényben
lévő munkatörvénykönyv tervezett módosításai képezték. Dr. Tálas Miklós, az
MSZOSZ jogásza átfogó tájékoztatást adott azokról a módosítási javaslatokról,
amelyeket a kormány szándékszik elérni. Ezek döntő többsége igen
előnytelen helyzetbe hozná a munkavállalókat. Ez annál is meglepőbb,
mivel az Európai Unióhoz történő közeledéstől és majdani csatlakozástól
senki sem azt várja, hogy a munkavállalók helyzete tovább romoljék. Sőt. Ám a
tervezett változtatások rendre az eddiginél hátrányosabb helyzetbe sodorják azokat,
akik bérből és fizetésből kénytelenek megélni.
A napirend egyebek megjelölésű fejezeténél a választmányi tagok fontos
állásfoglalások közzétételéről és levelek elküldéséről döntött.
Egyéni vélemények
Az ülést követően csokorba gyűjtöttünk néhány véleményt a
résztvevőktől:
Pászli Tibor (Kapuvár), a Ringa Húsipari Rt. üzemi tanácsa és egyben szakszervezeti
elnöke: - Hasznos volt a választmányi ülés, hiszen valóságos tapasztalatcsere jelleget
nyert. Amikor az ország különböző részében működő társcégek
képviselőivel találkozunk, mindig sokat lehet tanulni. Az ember rálátást nyer az
országos húsipari helyzetre. Örülök, hogy a bérfejlesztési célkitűzések terén
ilyen egybehangzó véleménnyel vagyunk, hiszen ezeken a bértárgyalásokon sokkal
többről van szó, mint fizetésemelésről, itt az egész húsipar jövője
a tét. Az Európai Unióba menetelve felkészült munkaerőre van szüksége az
iparágnak, ez pedig elsősorban is képzés és bér kérdése. Alacsony bérekkel
viszont nem tudjuk megtartani, csupán elveszíthetjük a jó munkaerőt. Az olcsó
munkaerő önmagát minősíti. Mindez a munkaadóknak sem lehet
mindegy.
Szigetvári Mihály, a Vasi Húsipari Rt. szakszervezeti elnöke: - Nagyon jónak tartom
az itt kialakult egységes bérkoncepciót, de tapasztalataim szerint a végrehajtás nagyban
múlik a mindenki által otthon végzett munkától, a jó diplomáciától is. Sajnos a mi
esetünkben ez most nem aktuális, hiszen a felszámolás alatt álló vállalatoknál nem
lehet szó bérfejlesztésről. Mi pedig sajnálatos módon ilyen helyzetben vagyunk,
miután még huszonöt éven keresztül jól menő cég voltunk, de a privatizáció
során a nem kevesebb mint hat egymást követő tulajdonos keze alatt minden
tönkrement nálunk, s más nem maradt mint a nagy bizonytalanság.
Gabnai László, a Pápai Hús Rt. hőellátási vezetője: - Egyetértek a
bérfejlesztés terén elfogadott célkitűzésekkel, amelyek persze vállalatonként
különböző szinten fognak érvényesülni, attól függően, hogy a
munkáltatók milyen hozzáállást tanúsítanak. Véleményem szerint a tizenhárom
százalékos fejlesztés reális és elérhető.
Sajgó Barna, a Borsodi Húsipari Rt. szakszervezeti titkára és Kemerk Miklós
szakszervezeti bizalmi egyaránt Miskolcról jöttek: - Csak üdvözölni tudjuk a döntést,
hogy 15 százalékos fejlesztési igényről induljunk a bértárgyalásokon, hiszen
nálunk az előzmények miatt igen alacsonyak a bérszintek. Nagyon szeretnénk
legalább megközelíteni az iparág legjobbjait, s ehhez nagyobb léptékű növekedés
lenne szükséges a béreknél.
- Ami az ÉDOSZ-on belüli tevékenységet illeti, az a véleményünk, hogy az egységben
az erő. Szerencsére a húsipar szakszervezeti vezetői felismerték ezt.
Ezért igen sajnáljuk, hogy a gabonás, a hűtőipari, a baromfis és a fehérje
termelő kollegák kiléptek, hiszen az ő tapasztalataikra is szükség lenne a
közös fellépésnél.
Palotai Lajos Szolnokról nagyon határozottan kitért annak szükségességére, hogy
akkor, amikor a közalkalmazottaknál már magától értetődő a
tizenharmadik-, és már a tizennegyedik havi fizetésről beszélnek, akkor a
húsipar is harcolja ki magának a tizenharmadik fizetéshez való jogot.
Ozvald Péter (Baja), a Délhús Rt. szakszervezeti titkára: - A nagyobb egység nagyobb
erőt képvisel és az ÉDOSZ a húsosok visszacsatlakozásával jóval
ütőképesebb, nagyobb háttérrel rendelkező szövetség lett. Nagyon
helyes, hogy nem engedjük szó nélkül az élőállat kijuttatását az országból. Mi
Baján ugyan a saját magunk által levágott szarvasmarha és sertéshúst dolgozzuk fel, de
ilyenformán erősen csökkenn az élőállat-állomány, s ez gondot fog
okozni. Ezek után majd drága importtal oldjuk meg az alapanyag problémákat? Ami a
bértárgyalásokat illeti, nálunk nagyon jó a kapcsolat a kompromisszumkész
vállalatvezetéssel, s nagyon reméljük, nem lesznek gondok. Még ebben a hónapban
megkezdjük, méghozzá a siker reményében a tárgyalásokat.
Döbör János, a Pápa-Hús Rt. szakszervezeti elnöke: - Mindannyiunkat nagyon rosszul
érintene, ha a munkatörvénykönyv tervezett módosításait elfogadnák. Nem szabad
engednünk ennek a nyomásnak, amely a munkavállalók előnyeit készülnek
megnyirbálni. Reméljük felülkerekedik a józan ész és nem kerül sor minderre.
Som Lászlóné, Győr, a Ringa Húsipari Rt. szakszervezeti titkára: - Bármire
készek vagyunk annak érdekében, hogy megakadályozzuk a munkatörvénykönyv
ilyenszerű módosításait. Ami pedig a bértárgyalásoknál tervezett 15 százalékos
indulási szintet illeti, nálunk azért nagyon fontos kérdés ez, mert alacsonyabb szinten
állunk, mint sok más vállalatnál. Az ÉDOSZ-hoz való visszacsatlakozást csak
üdvözölni tudjuk, hiszen mi Győrben eddig is remekül együttműködtünk
a szövetség helyi szervezetével és nagyon hasznos volt a közös munka, az így
biztosított információáramlás.
Golhovics Gábor, a Pick Rt. szakszervezeti elnöke: - Véleményem szerint, ha a
szakszervezetek most nem lépnek fel egységesen és eredményesen a tervezett
munkatörvénykönyv módosítási javaslatokkal szemben, kockáztatják, hogy a
munkavállalók idővel jelentős számban elfordulnak tőle. Tennünk
kell ebben az ügyben, s a szakszervezeti tagokkal is meg kell értetnünk, hogy
mindenkinek hallatnia kell a szavát, mégpedig a saját jövőnk érdekében.
Kapuvári József, a HDSZ elnöke: - Égetően fontos kérdések kerültek itt
megtárgyalásra és a testület nagyon komolyan vette a feladatát, konstruktívan, nagy
érdeklődéssel viszonyult a kérdésekhez. A döntések a jogos igényeket
fogalmazták meg, hiszen a húsipari bérek nem tartoznak a vezető
javadalmazások sorába. Biztos vagyok benne, hogy a választmány tagjai otthon is
mindent megtesznek majd az általuk képviselt munkavállalók érdekeinek
érvényesítéséért, hiszen ahhoz, hogy az itt elhatározottak megvalósuljanak, feltétlenül
harcos kiállásra van szükség. Itt többről van szó, mint egyszerű
bérfejlesztésről, hiszen a szakma helyzete és jövője a kérdés. A bérek
szempontjából, úgy ahogy az állami költségvetésben is két éves távban gondolkoznak,
előre is lehet tárgyalni. S nagyon hasznos lenne január elsejétől számolni
a bérek rendezésével. A vállalati üzleti év is mindenütt január elsejével
kezdődik. Így megvalósulna az új árak, új bérek egyensúlya. Egyébként is
ágazatunk dolgozói egyre csak azt látják, hogy az állami szektorban jobb a helyzet,
mint a versenyszférában, miért ne részesülhetnének ők is január elsejétől
az új bérek előnyében?
Illés Ferenc