Mangalica, az őshonos sertés
Egyetlen tisztavérű sertésfajtának sorsa felidézi a magyarság 1100 éves
történelmében zajlott vészterhes és sikeres időket egyaránt. Honfoglaló
eleink által magukkal hozott félvad sertések keveredtek a Kárpát-medencében
talált római eredetű fajtákkal, s évszázadokon át a belőlük származó
bakonyi és szalontai sertések jelentették a magyarság fő táplálékát. A 19.
század elején elterjedt kolbász és szalámi készítő üzemek azonban egyre
inkább a zsírral egyenletesen átszőtt érett húst keresték, melyeket
akkoriban a Balkánon még meglévő nagyobb növésű mediterrán
eredetű sertésekből nyerték. Tény, hogy 1883-ban 9 zsíros koca és 2
kan került Milos szerb fejedelem topcsideri tenyésztéséből József
főherceg kisjenői birtokára, ahol azokat a régi magyar fajták
javítására használták. Olyan sikerrel tették ezt, hogy a 19. század végére már
csaknem minden tenyészetben volt kisjenői vér. Így született meg máig
leghíresebb sertésünk, a "nemes magyar mangalica". Ez a fajta olyan sikerrel
elégítette ki a hazai, majd a külhoni igényeket, hogy a második világháborúig
meghatározó szereplője volt állattenyésztésünknek. Az ország
feldarabolását még átvészelte, sőt sikerrel őrizte vezető
szerepét a román és szerb utántenyésztések előtt, de a második világháború
pusztításai már alapjaiban rengették meg a fajtát. A szovjet jóvátételi szállítások
és az erőltetett tsz-szervezés tovább apasztotta az állományt, de sorsát
végül a nagy húsmennyiséget adó fajták államilag támogatott elterjesztése
pecsételte meg. Kizárólag néhány génbankban, a Hortobágyon és a Kiskunságban
maradt fenn pár száz darab a ’90-es évek elejéig. A rendszerváltás a maradék
szövetkezeti génbankokat is elsöpörte, ezért a fajta 1991-re a teljes kihalás
stádiumába jutott, a kocalétszám 198 darabra csökkent. Az utolsó pillanatban
jelent meg egy olyan piaci igény, amely mára a fajtát a legígéretesebb
állattenyésztési termékké emelte. Egy nagy spanyol sonkagyár, a Jamones
Segovia Sa felkérésére egy magyar agrármérnök dolgozta ki a Real-Mangalitza
Programot, amely a fajta újraszaporítását tűzte ki célul. A grandiózus,
évtizedeket átívelő program első lépéseit a tenyésztők a Gyulai
Húskombináttal közösen tették meg. Az elmúlt 8 év során sikerült létrehozni a
húsipari termékek egy új minőségi fokát: a tökéletes összhangot a kiváló
alapanyag és a gyártás között.
A mangalica fajta még mindig alacsony egyedszáma és a genetikai bázisok
védelme miatt az exkluzív gyulai mangalica termékek korlátozott mennyiségben
készülnek a minőségre odafigyelő igényes fogyasztók részére.
*
A 73. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításon
OMÉK-Nagydíjat kapott a Gyulai Húskombinát mangalica termékcsaládja.
Gratulálunk.