Termékpályás szövetkezetek
Húsüzemet vesznek a gazdák?
A hazai sertéstenyésztők keresik a helyüket, érdekeik védelmét és a
biztonságos termelés feltételeit. Többen a szövetkezésben, a közös értékesítés
megszervezésében látják a helyzet megoldását. Tekintettel arra, hogy a sertéságazat
érdekei egyetemlegesek, megkérdeztünk a nyár derekán három tenyésztőt, akik
az ország különböző pontjain ugynevezett termékpályás szövetkezetet
szerveztek, hogy mondják el törekvéseiket a Húsos olvasóinak. Karcagról Dr. Bene
Sándor, Gyomaendrődről Dr. Komlovszky Ferenc és Tamásiból Smátrola
László válaszolt a kérdéseinkre.
- Hogyan ítélik meg a sertéságazat helyzetét?
- Dr. Bene Sándor: Röviden úgy tudnám jellemezni, hogy ha így megy tovább, akkor
összeomlik az ágazat, és összeomlik a magyar gazda is. A húsipari vállalatok nagyon
hosszú időre teljesítik - vagy nem teljesítik - a fizetési kötelezettségeiket, és ez
előbb-utóbb minőségi romláshoz vezet a mi térségünkben, mert a gazdák
pénztelenné válnak. A spórolás a minőség rovására megy, mert a
fehérjetakarmányokat nem tudjuk kellő időben az állatoknak adni.
- A sertéspiacon a helyzet évek óta nehéz, de most talán mintha fordulóponthoz
érkezett volna. Nem igy látják?
- Dr. Komlovszky Ferenc: Úgy néz ki, hogy a kereslet irányába elindult a piac,
amiből konkrétan annyit érzékelünk, hogy átveszik az állatainkat. Az árak
változatlanul alacsonyak, erre példa, hogy január 1-jétől a mi térségünkben
változatlanul 235 Ft-ért veszik meg az E minőségű sertést, pedig azóta a
kukorica ára jelentősen emelkedett.
- És mi a helyzet a Dunántúlon?
- Smátrola László: Nyugaton is hasonló a helyzet, mivel kicsi az ország, gyakorlatilag
ugyanazokkal a problémákkal küszködünk minden térségben. Alacsonyak a felvásárlási
árak, és nem akarom védeni a húsipari vállalatokat, de a nagy kereskedelmi láncok
őket is nagyon nyomott árakon tartják. Ismereteim szerint a feldolgozóipari
cégek is 90-120 nap alatt jutnak a pénzükhöz, és ez végig gyűrűzik a teljes
termelési láncon. Dél-Dunántúlon annyiban rosszabb a helyzet, hogy a körzetben a
gazdák 90 százaléka a szekszárdi vágóhídhoz szállította be az áruját, amely most már
harmadszor omlott össze. Az előző tulajdonosok tartozásairól nincs
információm, a jelenlegi tulajdonos tudomásom szerint egy milliárd forinttal tartozik a
kistermelőknek és a szövetkezeteknek. Ez nagymértékben rányomja bélyegét a
közhangulatra, rontja a termelői kedvet, elbizonytalanítja a gazdákat, akik közül
többen az állomány felszámolását szervezik. Ha nem lesz változás, ebben a térségben
látványosan fog összeomlani az ágazat.
- Mit tesznek az új típusú szövetkezetek a sertéstenyésztők érdekében?
Véleményük szerint hogyan javítható a termelők és a húsipar kapcsolata?
- Dr. Bene Sándor: A mi szövetkezetünk tíz taggal alakult az FVM felhívására. Tavaly,
az alakulás évében 1810 sertés értékesítését terveztük. Karcagon speciális helyzet volt,
mivel egy sertéstenyésztő egyesület alakult 1998 őszén, amely az idén
beolvadt a szövetkezetbe. Ha úgy vesszük, akkor 140 fő a szövetkezet
taglétszáma és mintegy öt ezer sertést értékesítünk. Az egységes minőség
érdekében bevezettük a mesterséges megtermékenyítést a gazdáknál, és jobb
minőségű takarmány alkalmazását is tervbe vettük.
- Dr. Komlovszky Ferenc: A mi térségünkben az ágazat helyzetét meghatározta, hogy
a gazdák nem tudták értékesíteni a terméküket. Ez a körülmény kényszerítően
hatott, hogy a termékeink eladására szövetkezzünk. A szövetkezéstől azt is
reméljük, hogy a nagyobb volumen miatt jobb alkupozíciót érhetünk el. Természetesen
ez csak akkor tud távlatosan működni, ha a mennyiség mellett a minőségi
követelményeknek is megfelelünk. Fontos feladatunknak tartjuk, hogy a gazdákban
tudatosítsuk: a jövőben Magyarországon csak jó minőségű sertést
lehet eladni. A mi szövetkezetünk 15 fővel működik és mintegy 15 ezer
sertést integrálunk, vásárolunk föl és értékesítünk. Ezek az úgynevezett termékpályás
szövetkezetek akkor lesznek eredményesek, ha a felvásárlás és értékesítés mellett
húsüzemet is tudnak üzemeltetni. Ezért a Hangya Szövetkezet keretében az a
törekvésünk, hogy vásárolunk egy vágóhidat és a dán modellnek megfelelő zárt
termékpályás szövetkezeteket alakítunk ki.
- Smátrola László: A mi szövetkezetünk tavaly júliusban 6 fővel alakult.
Jelenleg 9 főnél tartunk, de a közeljövőben szeretnénk a 15 fős
taglétszámot elérni, ami azért is nehéz, mert a gazdák úgy látják, hogy szövetkezeti
tagként sem jutnak előbb a pénzükhöz. Korábban diszkrimináció is történt,
hiszen a kistermelőnek 30, a szövetkezetnek pedig csak 50-60 nap elteltével
fizették ki a leadott sertések árát. Abban bízunk, hogy ha sikerül a Hangya
Szövetkezetnek saját vágóhidat venni, akkor eredményesebb lehet a tagszervezés is.
- Mit lehet tudni erről a bizonyos vágóhídról, amelyet megvásárolnának?
- Egyenlőre csak tárgyalások folynak, az elképzelések szerint résztulajdonosi,
vagy teljes tulajdoni hányadot vennének a szövetkezeti gazdák egy vágóhídban.
Magyarországon közel félszáz új típusú szövetkezet működik a sertéságazatban,
s ebből mintegy harminc csatlakozott ahhoz a kft.-hez, amely célul tűzte,
hogy egy nagyvágóhidat megvásárol. (Állítólag Miskolc került szóba - a Szerk.)
- A közelmúltban Önök Dániában jártak, milyen tapasztalatokat szereztek?
- Dr. Bene Sándor: Azt állapítottuk meg, hogy a sertéstenyésztés területén a dán
farmerek nem sokkal járnak a magyar farmerek előtt, ha a tenyésztés és a
takarmányozás egyes területeit összevetjük. Viszont legalább 50 évvel
megelőztek bennünket a szervezettségben, a szövetkezeti mozgalomban. A
magyar parasztban még nem tudatosult az, ami a dánoknál természetes, hogy együtt,
összefogással tudunk csak előbbre jutni és megélni. A magyar farmer - paraszt -
abban a tudatban él, hogy "csak magamban bízok, amit lehet, nem bízok másra" és ez a
szemlélet nagy visszatartó erő a gazdálkodásban.
- Smátrola László: A dán szövetkezeti modellt most ismertem meg, szerintem követni
kell ennek a modellnek egyes elemeit. Természetesen ami Dániában kétszáz év alatt
kialakult, azt teljességgel nálunk megvalósítani nem lehet. A termékpályás
szövetkezést meg kell valósítani, más kiútja nincs a magyar termelőnek, ha
eredményesen akar gazdálkodni és bele akar szólni az őt érintő
intézkedésekbe.
- Dr. Komlovszky Ferenc: Dániában a húsüzemek és a gazdák törekvése egy irányba
húz. Az érdekeltség is közös, ezért a dán modell a miénknél jobban
működő mechanizmusnak látszik. Tíz évvel ezelőtt egy szinten
álltunk, a dánok előre mentek, nálunk pedig nincs gazdája a
mezőgazdaságnak, amely +politikai csatározások színtere lett.
(Horváth)