Húsfesztivál
Lapzártakor nyílt meg az I. Magyar Húsfesztivál, mint az 73. Országos
Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás(OMÉK) egyik
fiókrendezvénye. Utolsó pillanatban vettük az esemény hírét, de hívatlanul is
rohantunk, hogy a Húsos le ne késsen a szakma jeles eseményéről. Végre,
csakhogy megértük ezt a napot is, annyi belső harc és küzdelem után a
húsos szakma közös fellépésre szánta el magát. Feltehetőleg ez a fesztivál
"üzenete" - befelé. Ennél fontosabb persze a fogyasztóközönség "megszólítása",
ahogy a marketing tudorai mondják.
Az alkalomra megjelent tájékoztató füzet szerint a fesztivál szervezői a
húsvertikum eredményeinek bemutatásával bizonyítani kívánták, hogy az ágazat
megfelel a külhoni és a hazai piac követelményeinek egyaránt. Illetékesekkel
beszélgetve, a megfogalmazott cél magyarul annyit jelent, hogy a hazai
termelőknek és feldolgozóknak az EU-csatlakozássa összefüggő
piacnyitás után még nagyobb konkurenciával kell számolni, a hazai húsiparnak
egyre nehezebb lesz a magyar fogyasztókat megtartani. A versenyképesség alfája
és omegája, hogy az itthoni fogyasztókat egy pillanatig sem lehet szem elől
téveszteni. Olyan esztendőben sem, mint az idén - ezt már Dr. Tamás
Károly, a szaktárca közigazgatási államtitkára, a fesztivál fővédnöke tette
hozzá megnyitó beszédében -, amikor a húsexport 150-160 százalékkal
nőtt az előző évhez képest. Az egész fesztivál és az államtitkár
úr megnyitó beszéde arra engedett következtetni, hogy az ünnepi esemény
dekorációja mögött erősödni látszik a húsos lobbi, aminek ugyancsak ideje
már. Szeptember első szombatján - a fesztivál nyitányakor - ugyanis nem
kisebb kérdés foglalkoztatta a húsfesztiválon kiállító 63 társaság vezetőjét,
minthogy folytathatók lesznek-e a kiszállítások az év hátralévő
hónapjaiban. Újságírók körében az államtitkár úr erősen fogadkozott, hogy
nem lesz törés az exportban, a támogatás - megfelelő mértékben és
pántlikával ellátva - eljut a húsüzemekhez. A szaktárca ugyanis nem szeretné
elveszíteni a nehezen megszerzett piacokat, s ebben sok az igazság.
Mikorra a Húsos megjelenik, a fesztivál véget ér, a rendezők okosabbak
lesznek. Első benyomások alapján illetlen volna bárminő kritika, de
azért megjegyezzük, hogy a korábbi években látványosabb volt egyes cégek
bemutatkozása és a kóstolósdi sem volt az igazi. Egy fesztiválon -
népünnepélyen - az ember szívesen zabál (iszik) egy jó nagyot. (A sörösök a
szomszédos pavilonban ennek az egyszerű igénynek próbáltak megfelelni.
A borosokról nem is szólva, akik őszidőben évtizede már valóságos
országos eseményt csapnak a termékeik körül.)
Eme rövidke tudósítás anyagát összegyűjtve, a szerkesztő is valami
harapnivaló után nézett. Keresett egy kolbászsütőt a vásártéren és alkalmi
áron, 250ft/10dkg leszurkolásával már mint fogyasztó elmélkedett a hazai
húsfogyasztás helyzetéről. A kolbászolást befejezve pedig ellátogatott a
haltenyésztőkhöz, akiknek még a húsosoknál is többet kell tenni a
fogyasztás fellendítéséért, mert a magyar fogyasztó csak ötödannyi halat eszik
mint az európai. Mások baját látva, a húsiparnak igazán nincs oka a panaszra, ha
már egyszer létrejött az első húsfesztivál.
(Halogyi)