Ökörsütés
Az idei gyulai húsos majális különleges attrakciója egyértelműen az
ökörsütés volt. Ezzel Bezdán Jánoséknak régi terve vált valóra.
Az előkészületeket már jó előre megtették. Külön mestert
szerződtettek erre az alkalomra, aki ennek a roppant bonyolult és
időigényes műveletnek minden csínját-bínját ismeri. Másfél
hónappal a rendezvény előtt kiszemelték az állatot, amelynek
élősúlya 460 kilogramm volt. A nagy esemény elött öt nappal a jószágot az
üzemben levágták, és pácolták egy hűtött térben.
Mi minden kell egy ökörsütéshez? Legelőször is kellő
szakismeret és tapasztalat. De emellett kell még 25 mázsa fa, több tíz kiló
fűszer, valamint olaj és húsleves, amelyek a pácolásnál elengedhetetlenek.
A pácolási folyamat végén megkezdődik a tűzdelés, méghozzá tíz
centiméterenként. Ekkor fokhagyma és bors is szükségeltetik a precíz
művelethez. Mivel szombaton került sor a nagy attrakcióra, péntek
éjféltől már égett a máglya, és ennek köszönhetően szombat
délelőtt 11 órakor kezdődhetett a kóstolás. A mintegy ezerötszáz
adag elkészítése és kiporciózása ugyanis több órát vett igénybe, de a várakozás
csak fokozta az étvágyat és a hangulatot.
Kevés fantáziával bárki elgondolhatja, hogy egy 270 kilogrammos átpácolt és
megsütött pecsenyénekvaló ökörnek nem egyszerre sül meg minden porcikája.
Ekképp három körben szolgálták fel ezt a fenséges és különleges ételt. A
kénytelen sorbanállásért bőséges kárpótlásul szolgáltak a finom falatok.
Aki nem hiszi, kérdezze meg a gyulai kollégákat.