Barangolás a húsmívesség történelmében
- Zelenák Frigyes vezetésével
Egy szakma a szerszámaiban is tovább él. Jól tudja ezt Zelenák Frigyes,
az Országos Húsipari Kutató Intézet státuszában nyugdíjba vonult, ám továbbra
is dolgozó műszaki vezetője, hiszen a Húsipari Múzeumban ma is
szívesen vezeti végig a látogatókat. Zelenák Frigyessel kettős
minőségében beszélgettünk, hiszen az intézet szakszervezeti titkára,
valamint a Húsipari Dolgozók Szakszervezete ügyvezető testületének is a
tagja.
Az utóbbi tíz esztendőben óriási mértékben változott meg a
szakszervezeti
munka - válaszolta kérdésünkre Zelenák Frigyes. A múlt rendszerben sokkal
könnyebben mentek a dolgok, manapság azonban minden egyes titkárnak önállóan
kell
a csatát megvívnia a munkahelyén. Annak ellenére, hogy a kutatóintézet a Húsos
szakszervezethez tartozik, speciális helyzetben van, hiszen a közös gondok
mellett
egyedi problémákkal is szembe kell nézni.
Kutatás, fejlesztés
Az OHKI munkája szorosan kapcsolódik a húsiparhoz, s köztudott, hogy az
iparág
komoly nehézségekkel küzd. Elég, ha csak azt említjük, hogy az ágazat
jövedelmezőségi szintje az idén már nem éri el az egy százalékot. Ez az
alacsony
szint viszont a teljes vertikumra kihat, s a sertéstartók is sok gazdasági
problémával
küszködnek. Az alacsony jövedelmezőségi szintnek az egyik oka, hogy a
belpiaci árak igen nyomottak, nem tudják a költségeket az árakban realizálni. A
külpiaci helyzet sem jobb, mivel a világpiacon nem csak a minőség
versenyez
egymással, hanem a dotációk versenye is zajlik. Az Európai Unióban többszörösét
kapják a gazdák támogatásként, mint a hazai iparág szereplői.
Az OHKI-nak a húsiparral kell együttműködnie, s a húsipari
cégektől
kell a kutatásra vonatkozó megbízásokat megszerezniük. Ha valakinek rosszul
megy,
akkor elsősorban a kutatási, fejlesztési tevékenységen spórol. A
kutatóintézetre -
ilyen helyzetben - akkor van szükség, ha odahaza már nem tudják a kutatást,
fejlesztést
megoldani, kiváltani. Az intézet anyagi helyzete a szakszervezeti munkára is
rányomja
bélyegét: a bérfejlesztés mértékét - miután az intézet egyszemélyes Kft.-je a
Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumnak - is meghatározzák. A
szakszervezetnek tehát nincs sok mozgási lehetősége, legfeljebb az
elosztásban,
de a kis pénzeknél ez a mozgás is igencsak behatárolt.
Az OHKI ma már jelentősen összezsugorodott. Korábban, Lőrincz
Ferenc professzor vezetése idején több mint százan dolgoztak itt, ma alig
negyvenen.
A negyven főből tizenöten tagjai a szakszervezetnek. Ilyen kis
létszámú
csapatban nem igazán szerencsés, ha feszültség van a munkatársak között. Zelenák
Frigyes szerint a gazdasági vezetők és a szakszervezet között nincs
feszültség,
ahogy mondani szokás, együtt sírnak és nevetnek, mivel egymásra vannak utalva.
Az
intézet gazdálkodása nyitott, átlátható, tehát a szakszervezet is pontosan
tudja, milyen
mozgástere van a gazdasági vezetésnek. Ennek ellenére van jelentősége a
szakszervezetnek, bár most, hogy Zelenák Frigyes nyugdíjba ment,
megfogalmazódott,
hogy a titkári címről le kellene mondania. Ez be is fog következni, s az
alapszervezet közvetlenül a Húsos szakszervezethez fog tartozni. Lesz egy
kontaktszemély, aki a Húsos szakszervezettel tartja a kapcsolatot, így
közvetlenül is
segíti őket a központ.
Ipartörténeti emlékek
A Húsipari Múzeumot 1974-ben nyitották meg, s két éve Zelenák Frigyes
gondozza az ipartörténeti gyűjteményt. A kiállítás - melynek az OHKI adott
otthont - az ősi húsmívesség és a 19. század második felétől
fokozatosan
iparrá fejlődött hentes-mészáros mesterség történetét mutatja be. Az
ipartörténeti emlékek gyűjtése komolyabb méretekben 1970-ben
kezdődött, és a legtöbb tárgy 1976-ig került a múzeum birtokába. Az
összegyűjtött anyag 1974-ben vált bemutathatóvá, ekkor még ipartörténeti
gyűjtemény formájában. Múzeumként 1976 januárjától működik. Az
anyag újjárendezésére 1978-ban került sor, s a kiállítás ebben a formában 1989-
ig volt
látható. A múzeumot fenntartó OHKI és a húsipari vállalatok pénzügyi
támogatásával
1990-ben új helyen és új tartalommal alakította ki az új kiállítást, ugyancsak
az OHKI
területén. A múzeum a „Tájak-korok-múzeumok" bélyegzőhelye is.
|
Céh zászló Kézdivásárhelyről
|
A csaknem 250 négyzetméteren, két teremben, a honfoglalástól a legújabb korig
tájékozódhat a látogató a húsosmesterségről. Belépve a múzeumba, Európa
középkori térképével találja szembe magát az ember, amely a középkori
szarvasmarha-
export útvonalait és terjedelmét ábrázolja. A mellette lévő tablón a
közelmúltig
honos vágóállat-fajták képei láthatók. A vitrinsor első egysége a húsnak,
mint a
mesterség alapanyagának az összetételét és hússzéki bontását ismerteti. A
következő vitrinnel kezdődik a húsmívesség története, melynek
első
fele a honfoglalás előtti és utáni század történetét foglalja össze. A
második rész
a mészáros céh kezdeti időszakát idézi fel, ami aztán folytatódik a
terjedelmes
falitáblán. Innen tájékozódhatunk arról, hogy a 14. században már kialakult a
céhes
szervezeti működés, amely 1872-ben bomlott csak fel. A mészáros céhnek
meghatározó szerepe volt a húsmívesség szabályozott működésének
kialakításában. Nem csak a vágási higiénére, de a húsértékesítés
minőségére is
szigorúan felügyeltek, s a céh biztosította a megfelelő szakmai képzést
is. A
céhtörténeti anyagot céhbélyegzők színes nagyított másolatai, mészárosok
pecsétnyomói a 18. századból, 1790-ből és 1825-ből származó két
céhláda
egészíti ki.
A céhek megszűnése után 1872-ben megalakult a Mészáros Ipartársulat,
majd ez 1886-ban Ipartestületté alakult át. Az ipartestületek egészen az
államosításig a
szakma érdekképviseleti szervei voltak. Széles körű munkájuk bizonyítékai
azok
a közgazdasági elemzések alapján készült grafikonok, amelyeket az ipartestület
1935-
ös évkönyvéből állítottak ki. Ezek az elemzések ma is
időszerűek.
Megbecsült szakma
|
Székállólegény 1871-ből
|
A következő vitrinek a húsosmesterség kéziszerszámait, a vágás egyes
szerszámait, azok fejlődését, a különböző vágóhíd-típusokat
ismertetik.
Külön tabló foglalkozik a híres hentesmesterek élettörténetével és a századvégi
húskereskedelemmel. Továbbhaladva, a szárazáru-gyártással, az államosítás
időszakával, majd a korszerű húsiparral ismerkedhet meg a látogató.
Az
első terem befejező szakaszában az Állatorvosi Higiéniai Szolgálat
és a
húsipar kapcsolatát, az OHKI történetét, kutatási-dokumentációs tevékenységét, a
húsipari szakirodalmat a múlt század második felétől foglalták össze.
A második teremben két, Európában egyedülálló gépet, egy 19. század
közepéről származó kuttert, egy Heikena 50-es szalámipaszta aprító gépet,
valamint lacikonyhát és az 1870-es évekből származó lórévi (Csepel-sziget)
hentesüzletet, ötkéses ringát állítottak ki. A múzeum melletti szabad téren a
jelen
század első harmadáig működött különféle húsfeldolgozó gépet és
berendezést mutatnak be. Ehhez a részhez tartozik még egy kétszintes
sertésszállító
vasúti vagon is. A múzeum könyvtára 1587 kötet húsipari, állatorvosi és
mezőgazdasági állattenyésztési szakkönyvvel áll az ipartörténeti kutató
szakemberek rendelkezésére.
Döntően iskoláskorúak látogatják a kiállítást - mondta Zelenák Frigyes.
Nekik szakmai kirándulás ez, hiszen alapvető szerszámokat is be tudnak
mutatni,
olyanokat, amelyeket csak a tankönyvekben, vagy a régi szakkönyvekben láthatnak.
A
múzeumot egyébként folyamatosan fejlesztik, a Húsművességért Alapítvány
évente mintegy 1 millió forinttal támogatja a fenntartást. Ezt a pénzt az épület
karbantartására, fejlesztésére fordítják. Gyűjtik az újabb és újabb
kiállítandó
tárgyakat, persze nem ártana a nagyobb apparátus sem. Jó néhány idős
hentes
például felajánlja szerszámait a múzeum javára, miként okleveleket, aranyérmeket
is.
Lényeges, hogy egy iparág fel tudja mutatni a múltját, hiszen a gyökerek mélyre
nyúlnak. A kiállítást látogatók egyébként tapasztalhatják, hogy milyen
megbecsült
szakma volt a henteseké. A céhmesternek nagy tekintélye volt, ma sajnos ez a
tekintély
eltűnt. A hentes szakértelmére ma már nagyüzemi szinten nincs szükség, a
gépek
mindent megoldanak helyette, egyesek szerint a betanított munkás szintjére
süllyedt le
a tevékenység.
A hentes szakma jövője azonban nem kilátástalan Zelenák Frigyes szerint
sem. Részben ugyan beszűkültek a lehetőségek, de egy szép kis
vágóhidat,
hentesüzletet működtetni, fenntartani mindenképpen csak szaktudással
valósítható meg. Ennek külföldön is van rangja, egy-egy kisvárosban, településen
a
hentesüzleteknek, a kis vágóhidaknak továbbra is szükségük van jól képzett
hentesekre,
hiszen a speciális, helyi ízeket ők tudják a fogyasztók asztalára
varázsolni.
H. Gy.
Zelenák Frigyes Budapesten, 1939-ben született.
1958-ban érettségizett, s rá két évre szakmunkásvizsgát tett, mint
elektroműszerész.
Az Országos Húsipari Kutatóintézetbe 1961-ben lépett be, itt szerzett
felsőfokú végzettséget, 1967-ben a felsőfokú Híradás és
Műszeripari technikum automatika szakán.
1972-ben a Kandó Kálmán Műszaki Főiskolán különbözeti vizsgát
tett, s villamos üzemmérnöki diplomát szerzett. Ezzel együtt tudományos
munkatárssá
nevezték ki.
1978-ban bízták meg a műszaki és ellenőrzési osztály vezetésével,
amit nyugdíjaztatásáig ellátott.
|
1979-ben a Munkavédelmi Továbbképző Intézetben munkavédelmi
szakmérnöki oklevelet szerzett. Nyugdíjazása óta főleg ezzel a területtel
foglalkozik.
Többször kitüntették: 1978-ban Kiváló Feltaláló arany fokozatát kapta.
1981-ben az Élelmiszeripar Kiváló dolgozója.
1986-ban Kiváló Munkáért miniszteri kitüntetést érdemelte ki.
1987-ben a MÉTE elnöksége emlékplakettel jutalmazta, majd 1999-ben a MÉTE
Társadalmi Munkáért emlékplakettjét is átvehette.
Nyugdíjba vonulása alkalmából idén átvehette a Lőrincz Ferenc
professzorról elnevezett „A Húsipari Kutatásért" Emlékérmet, miként az ÉDOSZ
aranygyűrűjét is.
1963-tól szakszervezeti tag, 1983-tól SZB elnök.
|
|