Koncentráció a dán húsiparban
Növekedés határok nélkül
Okát nem tudom, csak sejtem, de megfigyeltem, hogy mi magyarok a dánoktól
szívesen tanulunk. Az 1930-as évek óta már sokan felkerekedtek a Duna-Tisza táján,
hogy megfejtsék a gazdag dán parasztok titkát, hazai földbe plántálják a szövetkezés és
az önszerveződés eszméit. A mezőgazdaság és élelmiszeripar minden
területén van mit ellesni az északi gazdáktól, akik az elmúlt kétszász évben mindig jó
irányt szabtak maguknak az európai történelem és gazdaságfejlődés
kanyarulataiban.
Az idei nyáron magyar agrár újságírók vették föl az utibatyút, hogy Dr. Szira József, a
Magyar-Dán Kapcsolatfejlesztő Társaság elnökének értő kalauzolásával a
felfedezők nyomába eredjenek. A programot és az összefüggések keresését
némileg árnyalta, hogy a tollforgatók csapatához magyar sertéstenyésztők is
társultak, akik alaposan szétnéztek az ólak és istállók környékén is, hátha a tehén
farától nézvést jobban látszanak a dolgok. A házigazdák jóvoltából a pincétől a
padlásig, a tanyától az országos irányításig, a gazdaság és a társadalom számos
összefüggéséről képet kapott a magyar csoport, amelynek az utazását egyébként
a dán Demokrácia Alapítvány támogatta.
***
(Az ólak környékén.) Peder Thomsen tanyáján Ebberupban és Christian Madsen
farmján Aarslevben főágazatnak tekinthető a sertéstenyésztés. Az
előbbi helyen 500, az utóbbin pedig 750 anyakoca szaporulatát hízlalják, illetve
értékesítik más gazdáknak.
|
Látogatóban Bente és Peder Thomsen házában
|
Thomsen úr, aki a fiával közösen vezeti a gazdaságát, elmondta, hogy az állománya
fajtiszta, bacilustól és baktériumtól mentes. Nagy mennyiségű, kiváló
minőségű spermát vásárolnak, amellett, hogy 8-10 kant is tartanak. A
malacok császármetszéssel születnek. Világrajövetele pillanatától minden állatot
központilag nyilvántartanak. Ennek a minőség megállapításában, a termék
árának elszámolásában és természetesen a környezetvédelem és a sertéspiac
szabályozásában is megvan a maga szerepe.
Madsen gazda két évvel ezelőtt megduplázta az állatállományát, hogy
hatékonyabbá tegye a tartást és a disznók mellett dolgozó négy alkalmazottjának
jobban beoszthassa a hétvégeket és ünnepnapokat. A 43 éves, jó kiállású farmer két
munkásával műveli a 150 hektáros gazdaságot, termeli az állatoknak a
takarmányt. Ez egyébként a dán gazdaságokban alapmodellnek tekinthető,
terményeiket "bőrbe töltve" értékesítik.
Az értékesítés formáját tekintve pedig idejekorán "föltalálták" a szövetkezeteket. Ez
még a 19. század utolsó harmadában történt, amikor az Észak-Amerikából és
Oroszországból beáramló olcsó gabona profilváltásra kényszerítette a dánokat: gabona
helyett állati termékekkel szerezték vissza az elveszített angol piacaikat. A gazdák
hamar rájöttek arra is, hogy a haszon csak akkor marad náluk, ha kézbe veszik a
feldolgozóipart, ezért akkoriban mintegy 100 vágóhidat és 1500 tejüzemet hoztak létre.
Így alakult ki a dán szövetkezeti modell, amelyben a gazdák tulajdonosai a
feldolgozóipari vállalatoknak. A főbb szabályok ma is változatlanok: csak
termelő lehet a szövetkezet tagja; a szövetkezeti tag csak a vágóhídnak
értékesíthet; a gazda maga dönt a termelés mennyiségéről, amit át kell venni.
***
(Szövetkezeti vágóhíd.) A Steff-Houlberg ringstedti vágóhídján Bent Maribo úr, az
igazgatóság elnöke fogadta és tájékoztatta a magyar csoportot. (Ringstedtben
egyébként számos magyar szakember megfordult, 1993-ban a HDSZ tanulmányi
csoportja is.) Az elnök úrról megtudtuk, hogy 12 éve áll az igazgatóság élén, egyébként
"civilben" gazdálkodó: 400 hektár földet művel, 360 anyakocát tart és évente
4000 sertést hizlal. Egész pontosan 3079 gazdatársával közösen tulajdonosa a Steff-
Houlbergnek, ahol évente 3,26 millió sertést vágnak és dolgoznak fel, közel három
ezer alkalmazottal.
|
Bent Maribo gazda, a Steff-Houlberg elnöke
|
A vágóhídra szállító szövetkezeti gazdák hét regionális szervezetbe tömörülnek, ennek
megfelelően választják meg képviselőiket a regionális és országos
küldöttgyűlésbe, illetve az igazgatóságba. Gyakorlatilag azokat ruházzák föl
tisztséggel a testületekben, akik a legtöbb disznót szállítják, ezzel fejezik ki az
érdekeltséget. Aki több állatot ad le, nagyobb kockázatot visel, ezért jobban ügyel az
üzletmenetre. A regionális küldöttgyülésekben például 3 ezer disznót nevelő
gazdák ülnek.
Kérdésre válaszolva az elnök úr elmondta, hogy a gazdák elégedettek a szövetkezeti
feldolgozással. A vágóhíd költségelemei között 45,8 százalékot tesz ki az alapanyagár
és az osztalék - lényegében ez kerül vissza a gazdákhoz. (Bérekre egyébként 22,4
százalék jut.)
A Steff-Houlberg története, méretei, termelési értéke - magyar szemmel nézve -
lenyűgöző. Ha a fent leírt számokat helyükön akarjuk értékelni, tudni kell,
hogy Dániában 18 ezer sertéstenyésztő csaknem 24 millió vágóállatot állít
elő évente. (Magyarország területét és lélekszámát tekintve, a hazai
tenyésztőknek 48 millió sertést kellene évente kibocsátani, hogy egyensúlyban
legyünk. Az 5 milliót alig meghaladó állománnyal ehhez jelenleg 8-10 éve kell…)
A 24 milliós produktumból 1,8 millió élősertést exportálnak, főleg
Németországba. Mintegy 800 ezret helyi mészárszékekben dolgoznak fel, a
fennmaradó 21 millión a három szövetkezeti vágóhíd osztozik. De már nem sokáig!
Hivatalos helyen is megerősített hírek szerint a jövőben egyesül a három
cég, egyetlen nagy húsfeldolgozó lesz csak Dániában. A tőkekoncentráció
folyamata elkerülhetetlenné teszi a cégek összevonását a sertéságazatban is. (Az
egyedül állva maradt dán tejfeldolgozó társaság a közelmúltban átlépte a nemzeti
határokat is, fölvásárolta svéd partnerét.)
Torben Andersen termelési igazgató, aki a magyar újságírókat kalauzolta a rindstedti
húsüzemben, nem kommentálta a várható cégösszevonásokat. Üzemi szinten ez nem
jelent feltétlenül nagy változásokat. Piaci oldalról persze más a helyzet, hiszen
elsősorban a nagy áruházláncokkal szembeni hatékony fellépés miatt
elkerülhetetlen a nagyobb tőkekoncentráció. De mi lesz a szövetkezeti
mozgalommal, hogyan tudja majd 18 ezer tulajdonos megszervezni és érvényesíteni az
akaratát? Erre csak a jövő adhat választ. Madsen gazda - akit erről
faggattunk - elég egyszerűen látja a kialakult helyzetet: a feldolgozó
nagyüzemeket profi menedzsment irányítja, az egyes tagok számára már elhalványult a
szövetkezeti jelleg.
***
|
Kísérleti malacok
|
(Kísérleti malacok.) A dán gazdákat tanácsadó hálózat segíti és közvetlenül
számíthatnak a tudomány támogatására is. A Dán Agrártudományi Kutatóintézet 1200
alkalmazottal működik, akik közül 400 fő kutató. Foulumban
működik az intézet legnagyobb bázisa, amelynek a felszereltsége és
szervezettsége igen magas színvonalú. Korszerű eszközök, kommunikációs
rendszerek és kiterjedt nemzetközi kapcsolatok jellemzik az itt folyó szerteágazó
kutatásokat. Nagy gondot fordítanak a tudományos eredmények gyakorlati
hasznosítására, ami megjelenik az intézet és az egyes projektek finanszírozásában is.
Foulumban önálló program a sertések magatartásának kutatása. Lényegében az állatok
életviszonyainak kialakításához keresnek célszerű formákat. Megfigyelik és
mérik, hogy az állatok mit tesznek a mindenkori igényeik kielégítése érdekében.
Legfontosabbnak a táplálkozási igényt tartják. Ezen keresztül próbálják kísérleti úton
felmérni, hogy az állatok milyen nagyságú ólban, milyen formájú vályúban, milyen
almozással stb. táplálkoznak a legmegfelelőbben és a súlygyarapodás
szempontjából a legkedvezőbb módon. A "kísérleti malacok" szemmel láthatóan
jól viselték a kutatók kíváncsiskodását, bár a véleményüknek csak a megszokott módon
- röfögéssel - adtak hangot.
Anders Correll, a kutatóintézet kommunikációs igazgatója nem tudott arról, hogy az
intézetnek lenne közvetlen kapcsolata magyar kutatóintézetekkel, viszont
megerősítette, hogy magyar kutatók már többen megfordultak Foulumban.
(Interneten elérhető a www.agrsci.dk címen.)
***
|
Madsen gazdát magyar újságírok faggatják
|
(Tudunk-e dánul?) Az Európai Unióba igyekvő Magyarországnak nagy szüksége
van külhoni tapasztalatokra. Teljesen biztos, hogy csak Brüsszelben nem lehet mindent
megtanulni, az általános szabályokon túl nagyon fontos lehet egyes tagországok
gyakorlata. Sertéságazatban például Dániáé, amelyet meg kell ismerni. Megismerni, de
nem másolni! Erre a Fyni Tanácsadó Központ vezetője, Dahlsgaard úr is felhívta
a figyelmet, aki azt üzente a magyar gazdáknak, hogy másolás helyett a dán
fejlődésből próbáljanak ötleteket meríteni.
A tanulmányút mindenesetre elgondolkodtató tapasztalatokat hozott és nehezen
megválaszolható kérdéseket vetett fel. Merre halad a világ mezőgazdasága és
merre tartunk mi? Miért esett felére nálunk a sertésállomány, miközben Dániában
egyre növekszik? Kivel versenyzünk majd és milyen feltételekkel?
Hasra esni nem kell - mondta hazafelé úton az egyik magyar sertéstenyésztő,
hiszen néhány területen a dánok sem jobbak nálunk. Ez igaz! Csak úgy az egész
nagyon más! És mikor lesz Magyarországon 48 millió sertés? Na jó, csak 24, de
legalább 12 millió… Vajon mit válaszolnak erre Szekszárdon, Szolnokon,
Szombathelyen, Miskolcon és mindazokon a vágóhidakon, ahol évek óta nem tudják
kihasználni a feldolgozó kapacitásokat. Erre kellene választ adni - lehetőleg
"dánul" és mielőbb.
Horváth László