2000. VIII.évfolyam 1.szám

SZAK-
SZERVEZETI
ÉLET

Stabil a szervezettség a Ringánál


Új szakszervezeti tagok

Évente sok új tagot vesznek fel a szakszervezetbe a győri székhelyű Ringa húsipari vállalatnál. Amint Som Lászlóné szb-titkártól megtudtuk, tavaly, azaz 1999 decemberében 74 százalékos volt az alkalmazottak körében a szervezettség, ami számokban kifejezve azt jelenti, hogy jelenleg 1100-nál is nagyobb a taglétszám.

Mivel a vállalat vezetőségének nem célja a minden áron való létszámcsökkentés, s arra törekszik, hogy a kitűzött termelési mutatók eléréséhez mindig meglegyen a szükséges munkaerő, az esetenként elmenők helyére újakat vesznek fel. A szakszervezeti irodán pedig valamennyi újonnan felvett munkatárssal elbeszélgetnek. Ilyenkor ismertetik a szakszervezet munkáját, azokat a lehetőségeket, amelyek az érdekvédelem a kollektív szerződés terén, valamint a szabadidős tevékenység megszervezése révén a tagokat megilletik. És nem éri őket csalódás, mert a megkérdezettek java része rendre úgy dönt, hogy belép a szakszervezetbe.

Vajon milyen elképzelésekkel, elvárásokkal döntöttek a szakszervezeti tagság mellett? Ez iránt érdeklődve kerestünk fel néhány új tagot a győri gyáregységben.

Gulyás Imre, aki a konyhán dolgozik, tulajdonképpen visszatért a Ringához, hiszen az iskola elvégzése után itt kezdte a munkát, s 1995-ben egy leépítés alkalmával kényszerült távozásra. Belépésekor mindjárt visszatért a szakszervezetbe is, ugyanis előző munkahelyén, az Interspárnál nem volt erre mód. Mint mondta, mostani kollégái is valamennyien szakszervezeti tagok, akik értékelik a szakszervezet összetartó erejét. Ezen kívül nem mellékes számára az a lehetőség sem, amelyet a sportolás, valamint a nyaralások terén a szakszervezeti tagok kihasználhatnak.

Szuchy Gábor karbantartó villanyszerelő amint belépett a vállalathoz mindjárt kérte is a szakszervezeti tagságot, hiszen első pillanattól azt tapasztalta, hogy a műhely szakszervezeti bizalmijával el lehet beszélgetni a legfontosabb dolgokról, például a kollektív szerződés pontjairól. De azt is látta, hogy a szakszervezeti irodán szintén meghallgatják az embert, s a szabadidős tevékenységre sok hasznos dolgot tudnak javasolni, a színházlátogatástól a túrázáson át az aktív sportolásig. Nagyon jó hatással volt rá, amikor hallotta, hogy a szakszervezet közbenjárására kapták meg a hétvégi munkákra a százszázalékos túlórapénzt.

Ráday Károly számára, aki a főiskola elvégzése után került a Ringa termelési főosztályára, ugyancsak magától értetődőnek tűnt, hogy mindjárt belépjen a szakszervezetbe. Egyrészt az osztályon mindenki tagnak mondja magát, másrészt igen szimpatikusnak tartja azt a fajta összefogást és kiállást, amilyet ezekben a napokban a vasutasok szakszervezetei bizonyítottak az alkalmazottak érdekében, az igényelt béremelések eléréséért.

Samu Lajos és Bedők Gábor, mindketten a hűtőraktár friss alkalmazottai, amikor három hete elfoglalták új munkahelyüket, a szakszervezeti belépésüket is aláírták. Számukra nem jelent újdonságot a szervezeti élet, s az itt folyó tevékenységről pedig különösen csak jót hallottak. Samu Lajos eddig is, amíg nem tartozott a vállalathoz, eljárt a szakszervezet kezelésében álló nagyszerű tekepályára, amelynek ezután rendszeres látogatója lesz. Hallottak róla, hogy a megyei első osztályban vezet a szakszervezet támogatását élvező Ringa tekecsapat, s az úgymond amatőrök számára rendszeresen megrendezik az üzemrészek közötti tekeversenyeket, amelybe szívesen bekapcsolódnak mindketten. A hétvégi kirándulások is jó programnak ígérkeznek, örülnek az új munkahelyükön meglelhető lehetőségeknek.

Illés Ferenc

előző cikk újság tartalomjegyzék következő cikk
rovatban vissza rovat tartalomjegyzék rovatban előre