Átalakul a szakmunkásképzés is
Ha országosan nem is, szakmai körökben kedvezőtlen visszhangot váltott ki, hogy elmaradt a
húsipari szakmunkások 1999. évi Szakma Kiváló Tanulója versenye. Az idei szakmai
seregszemlét éppen negyvenedszer rendezték volna meg, ám nem akadt olyan nagy húsipari
cég, amelyik vállalta volna a verseny gyakorlati helyszínének biztosítását. Tavaly Szegeden
Savanya Tibor lett első, de vajon ki követi őt 2000. tavaszán, amikor a kiskunfélegyházi
Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakiskolában mégis csak lesz verseny.
A hazai szakmunkásképzés az elmúlt tíz évben, amit átmeneti időszaknak is neveznek az
oktatás területén, jelentős változáson ment és megy napjainkban is keresztül. Elsősorban azért,
mert a régi képzési formák még élnek, ám emellett már az új oktatási, képzési elvek is
érvényesülnek a szakmunkásképzésben is - tájékoztatott a szakmunkásképzés helyzetéről Dr.
Lengyel Sándor, az Agrárszakoktatási Intézet (ASZI) főigazgatója. Az iskolákban még
megtalálhatóak azok az osztályok, amelyek a régi rendszer kifutó szakképesítése szerint
tanulnak. Az elmúlt tanévben indultak be kötelező jelleggel az új képesítési formák, s az új
szakképzési rendszerben oktatott tanulók létszáma felfutó rendszerben növekszik.
Az agrárágazatra képző intézmények - a fenntartó szempontjából - vegyes profilt mutatnak:
egyaránt működnek állami, önkormányzati, egyházi iskolák, miként alapítványi és magán
tanintézetek is. Az Agrárszakoktatási Intézetnél - amelynek fenntartója és működtetője a
Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium - összpontosul valamennyi agrárágazatot
érintő szakképesítés tartalmi gondozása.
Szakágak szempontjából a mezőgazdasági szakképesítések körébe tartozik a szántóföldi
növénytermesztés, a kertészet, az erdőgazdálkodás, az állattenyésztés, az állategészségügyi
képzés, továbbá a földmérés és térképészeti képzés, s az egyik legnagyobb terület az
élelmiszeripari szakmunkások, technikusok képzése. A középfokú szakmunkás és technikus
képzés tanügyi dokumentációinak, az ezekre épülő tankönyvek készítése és forgalmazása, az
oktatási segédeszközök, kiadványok készíttetése, forgalmazása ugyancsak az ASZI feladata. S
ide tartozik a tanárok szakmai továbbképzése, a pedagógiai ismeretek korszerűsítése, a
tanulmányi versenyek szervezése, a szakmai vizsgák tételeinek összeállítása, a
vizsgabizottságok felállításának előkészítése is. Jelentős nemzetközi kapcsolatokat ápol az
intézet, s a már munkában álló szakemberek átképzésével is foglalkoznak.
Az agrárágazatban már akkor bővült új típusú formákkal és megfelelő tananyaggal az oktatás,
amikor még a politikai, gazdasági rendszerváltás sem történt meg - állapította meg a
főigazgató. Már a '80-as évek végén különböző egyéni vállalkozók, a háztáji kisegítő
gazdálkodók is szerezhettek szakképesítést az ezekre a területekre speciálisan kialakított,
kísérleti oktatás keretében. Voltak olyan mezőgazdasági, de főleg élelmiszeripari szakképesítési
formák is, amelyeket kimondottan vállalkozóknak indítottak. Például a hentes és mészáros
képzést már akkor megkezdték, amikor húsipari szakmunkásokat képeztek a nagyüzemi
feladatokra. De ide sorolható a kísérleti gazda-, illetve mezőgazdasági gazdaasszony-képzés
újraindítása is. A rendszerváltást követően természetesen felgyorsultak ezek a folyamatok,
hiszen - különösen az élelmiszeriparban - jelentős számú magánvállalkozó, gazdálkodó jelent
meg. A sütőszakmunkás mellett az egyik legnépszerűbb a pék és cukrász szakképesítés, avagy
a már említett hentes és mészáros szakma.
Az agrárágazati középfokú szakképesítésnél is fellelhetők azok a problémák, amelyek a
nemzetgazdaság egészében mutatkoznak. Egyrészt a foglalkoztatási nehézségek miatt,
másrészt a demográfiai hullám következtében csökkent az érdeklődés a szakmunkás, de még a
technikusi képzés iránt is. A divatos szakmákhoz elsősorban gimnáziumi érettségi szükséges, a
fiatalok tehát inkább ott igyekeznek továbbtanulni. Az agrárágazati szakmákban mindemellett
mérsékeltebb volt a létszám csökkenése, sőt akadnak területek, ahol egyáltalán nincsenek
beiskolázási problémák. Éppen azokban a szakmákban, amelyekben a kis- és közepes
vállalkozások száma szaporodott meg. A kép tehát heterogén, de a meghatározó szakmákban
még elfogadható számú az érdeklődés.
Az agrárágazati szakképzés költséges tevékenység, hiszen komoly eszközökre van szükség,
ezért drága a mezőgazdasági vagy az élelmiszeripari szakmunkás és technikus képzése. Az
iskolák fenntartói gyakran ódzkodnak is az ilyen típusú iskolák működtetésétől, mivel az
komoly anyagi erőfeszítést jelent számukra. Korábban az állami nagyvállalatok különböző
módon segítették az iskolák működését. Ennek a szervezeti formája még ma is megtalálható, a
szakképzési hozzájárulás és a szakképzési alap törvényi bázisán. De a nyugat-európai mintájú
duális képzés feltételrendszere még nem teremtődött meg. Lengyel Sándor arra gondolt, hogy
a gyakorlati képzést és annak nem kis költségeit egy-egy cég vállalja fel, míg az elméleti
oktatást az iskolákban biztosítják és finanszírozzák. Magyarországon nehezen terjed ez a
forma, amelynek elsősorban gazdasági, finanszírozási okai vannak. Ma még a
magánvállalkozások, de a vállalatok jó része is anyagilag, sőt személyi feltételekben sem
kellően felkészült erre a feladatra, s talán a cégek nem is találják meg érdekeltségüket ebben a
körben. Ezért a gyakorlati oktatás meghatározó intézménye jelenleg és a közeljövőben is az
iskolával közös szervezetben működtetett tangazdaság, tanüzem.
A szakképzés anyagi forrásairól szólva a főigazgató kifejtette: a gyakorlati oktatás
fejlesztéséhez, tanműhelyek kialakításához az iskolák elsősorban a vállalatok szakképzési
alapját használhatják fel. Ez az összeg jelentős, hiszen a cégek ezen alapjuk 75 százalékát
fordíthatják erre a célra, pontosabban adhatják át a iskoláknak. A maradék 25 százalékot az
oktatási tárca kezelésében működtetett központi alapba fizetik be, amit központilag, pályázati
rendszerben osztanak szét. A befolyt összeg jelentős részéből centralizált módon, - pályázat
útján - a nagy léptékű fejlesztéseket valósíthatják meg az oktatási intézmények. S ugyancsak
pályázni kell a decentralizált keretösszegre, amelynek keretében konkrét, a helyi érdekeknek
megfelelő, kisebb léptékű fejlesztések finanszírozhatók.
A húsipar területén még mindig a nagyvállalatok a meghatározóak. Ezek a cégek korábban is
nagy segítséget adtak a szakképzésnek, ma azonban az érdekeltségi rendszer nem segíti ezt a
tevékenységet.
Az is közrejátszik a visszafogottságban, hogy a húsipari cégek gazdasági helyzete sem alakul
kedvezően. Ezt igazolja az, hogy az idei húsipari Szakma Kiváló Tanulója versenyt nem
sikerült az ASZI-nak megrendeznie, mivel nem volt olyan cég, amelyik vállalta volna a verseny
gyakorlati megrendezését. A főigazgató úgy véli, hogy a verseny több százezer forintot is
felemészt, ami jelentős kiesést okozhat egy-egy cégnek. A költségek magasak, hiszen le kell
állítani egy-egy szalagsort, alapanyagot kell biztosítani, a biztonsági feltételeket meg kell
teremteni, ami viszont nem olcsó mulatság. Az iskoláknál pedig sem a körülmények, sem az
anyagi fedezet nem biztosítottak a verseny megrendezéséhez. A jubileumi, 40. szakmai
seregszemlét kénytelenek jövő tavasszal megrendezni, s a kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és
Élelmiszeripari Szakiskola már most készül a feladatra.
A versenyeknek egyébként igen jó a hangulatuk, a szakemberek keresik a jól képzett
utánpótlást, szakmai fórumokra, kiállítások megrendezésére is alkalom nyílik. A húsipari
szakma nagy megmozdulásaként tartják nyilván a tanulók vetélkedését, s talán ez is biztosítéka
lehet annak, hogy a jövőben nem maradnak el ezek a rendezvények az anyagiak hiánya miatt.
A húsipari képzés jelenlegi helyzete alapvetően nem rossz - hangsúlyozta végezetül Lengyel
Sándor. Az országban 180-185 szakmunkásképző iskola működik, amelyből 25-30-ban folyik
élelmiszeripari szakmai képzés. Ez utóbbiak közül 15-ben pedig a húsipari szakképzés is helyet
kap. A régi típusú, lassan kifutó képzési formákban az elmúlt tanévben összesen 768-an
tanultak a húsfeldolgozó szakmunkásképzés keretében, a baromfiús-feldolgozó szakmában 27-
en, a hentes és mészáros készítménygyártó és eladó 4 éves kísérleti képzésben 170-en, a
húsipari ágazat technológusi képzésében pedig 147-en vettek részt. Az OKJ szerinti új képzési
formák közül húsipari szakmunkásképzésben 70 fő, hús és baromfiipari technikusi oktatásban
32 fő vett részt. E fiatalok számára elkészültek a szakmai és vizsgáztatási követelmények
alapdokumentumai.
Központi oktatási programok is rendelkezésre állnak az iskolák számára, amelyek alapján az
iskolák elkészíthetik a helyi, igényeikhez igazodó tanítási programjaikat. A tankönyvek
tartalma is megfelel az új követelményeknek, mivel nem csupán átdolgozták a régi
tananyagokat, hanem új tankönyveket is kiadtak. A húsiparban szükséges, és várhatóan rövid
időn belül bekövetkező gazdasági fellendülés fontos feltételét jelentő szakszerűen kiképzett
középfokú szakember gárda mindezek alapján rendelkezésre állhat.
H. Gy.