Európai szinvonalon
Előtérben a kutatói háttér
Nem jó dolog manapság kutatónak lenni. Aki mégis a kutatói pályát
választotta hivatásul, annak gyakran szembesülnie kell, hogy nem ártana
valamilyen más anyagi forrás után is néznie, mert ha nem, bizony felkopik az
álla. A rendszerváltás előtti évtizedek szokásaiból ugyanis mindenképpen
fennmaradt az a rossz gyakorlat, hogy a kutatókat nem igazán fizetik meg.
Pedig ha az Európai Unió (EU) tagjai leszünk, akkor még inkább szüksége lesz
az agráriumnak a kutatói eredményekre, a kutatók gazdaságot segítő
támogatására. Ehhez azonban az állami szerepvállalásnak is jobban
érvényesülnie kell.
Az nem vitatéma, hogy az agrárgazdaság fejlesztéséhez mindenképpen szükség van
a szellemi bázis fenntartására, a magyar agrárkutatás értékeinek megőrzésére, a
fejlődés biztosítására. Ennek koordinálása ma nehéz feladat, mert a mezőgazdasági
kutatások és fejlesztések irányítása, illetve felügyelete megosztott. A
Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium, a Magyar Tudományos
Akadémia és az Oktatási Minisztérium között oszlanak meg az intézmények, s nem
minden esetben teljes az összhang. Az FVM-hez tartozó költségvetési
kutatóintézetek száma 11, míg 10 kutató-fejlesztő gazdasági társaság is a
minisztériumhoz kapcsolódik. Az MTA központi költségvetéséből 4 agrárkutató
intézetet támogatnak, s ugyancsak 10 az Oktatási Minisztériumhoz tartozó
agráregyetemek és az azok bázisán működő kutatóhelyek száma. A privatizált
kutatóhelyek száma nem éri el a tízet. Ami pedig a kutatók számát illeti, az elmúlt
10 év alatt több mint 50 százalékkal csökkent.
A kutatási eredmények hasznossága aligha vitatható. A köztermesztésben lévő
növények döntő, a tenyésztésben lévő állatok fajtáinak nagyobb hányadát a hazai
kutatóintézetekben nemesítették és fejlesztették. A tenyészállomány fejlesztésében,
a takarmányozási technológia kutatásában, a hús- és tejtermelés biológiai alapjainak
fenntartásában az állattenyésztési kutatóintézetek szerepe meghatározó. A
mezőgazdasági és élelmiszer-ipari termelés fejlesztésében, új technológiák
bevezetésében, a külföldi módszerek és fajták honosításában, hazai viszonyokra
való átültetésében ugyancsak élen járnak kutatóintézeteink.
Az Országos Húsipari Kutatóintézet (OHKI) megalakítását éppen 40 évvel ezelőtt a
húsipar gyors átalakulása és a változás kényszerítette ki. Az elmúlt négy évtizedben
nemcsak közvetítette az iparág számára az új ismereteket, hanem a hústudomány és
húsfeldolgozás legerősebb hazai szakmai bázisa lett. A legkiemelkedőbb kutatási
eredmények közül érdemes megemlíteni a húsérési, pácolási, szalámiszáradási és -
érési folyamatok kutatásait, a természetes belek tartósítási eljárásának fejlesztését, a
fehérje extrahálhatóság, a kötőszövet oxidáció vizsgálását, a starterkultúrák
alkalmazásának bevezetését, a tápértékvizsgálatokat, a környezetvédelmi
kutatásokat.
Dr. Incze Kálmán igazgató szívesen idézi fel a múltat: 1959. január elsejével a
konzerv, hús és paprikaipari kutatóintézet húsosztályából jött létre az önálló húsipari
kutatóintézet. Igazgatónak Dr. Lőrincz Ferenc orvosprofesszort nevezték ki, aki a
háború előtt parazitológiával foglalkozott, majd a háború után az élelmiszeriparban,
a húsipari kutatásokban fejtette ki nemzetközileg is elismert, igen magas színvonalú
kutatói tevékenységét. Az OHKI kezdetben különböző telephelyeken végezte
munkáját, mígnem 1966-ban beköltözhettek a mostani, Gubacsi úti székházukba. Az
intézet struktúrája alig változott: ma is található kémia-biológia osztály, technológiai
osztály, minőségügyi és gépészeti osztály. Korábban rendkívül nagy szerepe volt a
gépészeti osztálynak, hiszen Magyarországon a ’60-as évek végén indult meg a
húsipar fejlődése. Manufakturális gyártásból ipari termeléssé nőtt a húsfeldolgozás.
A gépészeti osztály úttörő szerepet vállalt a hazai ipar gépellátásában, mivel
gépeket, gépsorokat fejlesztettek ki, gyártottak és gyártattak. Az idő változásával, az
export bővülésével a hazai gépeket a külföldi, rozsdamentes acélból gyártott
gépekkel kellett kiváltani, ennél fogva az osztály feladata is csökkent, majd
megszűnt. Ma a húsipari gépek munkavédelmi, technológiai alkalmassági tesztelését
végzi az intézet.
A kémia-biológia osztály - nevéből adódóan - elsősorban olyan témákkal
foglalkozik, hogyan lehet a termelés során felmerülő kémiai, biológiai problémákat
kiküszöbölni. Fontosnak tartják a pozitív mikrobiológiát, a starterkultúrás
termékgyártást, ami forradalmasította a szárazáru gyártást a húsiparban, s intézeti
kezdeményezésre, kutatási eredményként terjedt el a hazai húsiparban. Napjainkban
az adalékanyagok vizsgálata kap nagy hangsúlyt az intézet életében. A piacon
rendkívül nagy számban jelentek meg az adalékanyagok, s a húsipari cégek ritkán
tudják, melyiknek mi a valós értéke. Fontos tevékenységük a minőségügyi,
élelmiszer-biztonsági vizsgálatok.
Az OHKI a rendszerváltás előtt - akárcsak a többi hasonló intézmény - állami
költségvetésből finanszírozta tevékenységének 90, nem ritkán a 100 százalékát.
Amióta Kft-vé alakultak, évről évre rosszabbodott a helyzetük. Ma csupán a
költségvetésük 10 százalékát kapják az FVM-től, azaz a központi büdzsétől. Az
intézet a bevételeit tekintve a kis és a nagy húsipari vállalatok megbízásaira
támaszkodik, illetve a hazai és a külföldi pályázatokon indulnak. Az igazgató sokat
ígérőnek tartja az úgynevezett „ötös programot", amelyet az EU hirdetett meg, s a
pályázatot május végén kell Brüsszelbe eljuttatni. Az külön siker, hogy az ír, német,
olasz, svéd és spanyol szakemberekből álló csoport vezetésével Incze Kálmánt
bízták meg. A project témája izgalmas, és a magyar hagyományokat is érinti: a
hagyományos, kiváló értékű európai húsipari készítmények táplálkozás-élettani
jelentősége, értéke. Ez azért fontos, mert a vörös húsból készített termékeket divatos
ma támadni. Az igazgató cáfolja például azt, hogy a vörös hús koleszterin tartalma
magasabb a többi húsénál: a kenguru hús és a baromfi is azonos mennyiségű
koleszterint tartalmaz, vagy azt, hogy a sertészsír telített zsírsavakat tartalmaz, ami
nem igaz, mert 60 százalékban telítetlen zsírsav található e termékben. Az a
feltételezés sem állja meg a helyét, hogy a vörös hús zsírtartalma rendkívül magas:
ki gondolná, hogy egy csirkecomb zsírtartalma nagyobb, mint a sertéskarajé. Annak
érdekében, hogy a rendkívül értékes hagyományos termékeket aggálymentesek
legyenek, alapvetően fontos, hogy e cikkeket kémiai, biológiai, táplálkozás-
tudományi vizsgálatoknak vessék alá. A vizsgálatok eredményeit a fogyasztók széles
körében, Európa-szerte kell közzé tenni.
Az OHKI-ban nem folytatnak géntechnikai kutatásokat, kísérleteket. A kutatók a
tejiparban használatos módszerekhez hasonlóan természetben kitenyésztett
baktériumokat, mikroorganizmusokat használnak fel kutatásaikhoz. Az intézet 46
munkatársa közül több mint húszan végeznek tudományos munkát. A vállalatokkal
kétféle kapcsolatot tartanak. Néhány cég általános szolgáltatás fejében hozzájárul az
intézet költségvetéséhez. Szélesebb kört ölel fel az a lista, amellyel úgynevezett
hibaelhárítási szerződés keretében van az OHKI-nak üzleti kapcsolata. Nagy igény
mutatkozik például a csomagolási hibák kiküszöbölésére. Az intézetnek nem csak
korszerű műszerek állnak rendelkezésére e hibák megállapításához, de az országban
egyedülállóan tudományos háttér is.
A hazai társintézetekkel szoros az együttműködésük. A Központi Kémiai Kutató
Intézettel például hosszú időn keresztül közösen vizsgálták a nitrozaminokat, azaz a
rákkeltő anyagok kimutathatóságát. A Központi Élelmiszeripari Kutató Intézettel
rendszeres a kapcsolatuk a kémiai vizsgálatok területén, s valószínű, hogy az „ötös
programban" is együttműködnek. A Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem
tanszékeihez ugyancsak szoros a kötődés: mikrobiológiai, tartósítási kutatásokat
végeznek együtt.
Az OHKI jövője - Incze Kálmán szerint - biztató. Az igazgató fontosnak tartja,
hogy a hazai húsiparnak az EU-csatlakozás után is legyen szellemi bázisa. A
csatlakozást az intézet dolgozói sem várják ölbe tett kézzel. Tevékenyen, mondhatni
igen aktívan részt vesznek mindazon intézmények által vezetett munkában, amelyek
az EU jogharmonizációt szolgálják. A központi hatóságok, intézmények számára a
húsipari témákban többek között az OHKI is szakértőként áll rendelkezésre, így az
Élelmiszer Könyv összeállításában, vagy az adalékanyagok használatát szabályozó
rendszer kidolgozásában. A külföldi partnerek között a nyugat-európai hasonló
intézetek szép számban megtalálhatók.
A versenyszférában működő kutatóhelyek - mint az OHKI - elsősorban maguk
erejére támaszkodhatnak a versenyképességük megteremtésében. Az EU-
kompatibilis feltételek megteremtése egyben azt a kényszerpályát is jelenti a hazai
kutatóintézeteknek, hogy a műszerparkot folyamatosan korszerűsíteni kell, létre kell
hozni az akkreditált laboratóriumi hálózatot. Az agrár tárca a költségvetési
kutatóintézetek esetében is csak részben tudja felvállalni e nem könnyű feladat
pénzügyi támogatását.
H. Gy.