Háttér
Elmaradtak a húsipari bérek
Az elmúlt hetekben a sajtó sokat foglalkozott az 1999. évi bértárgyalásokkal.
Korábban, a választások előtt a pártok egy része is a bérpozíciók javításának
ígéretével kampányolt. Ezek az ígéretek mára elfogytak, a gazdasági miniszter
minapi előadásában már azt mondta, hogy a bérpolitikának is a fizetési mérleg
csökkentését kell szolgálnia, mivel a mérleg egyensúlyba hozása lesz a kormány
gazdasági stratégiájának fő prioritása, háttérbe szorítva akár a gazdasági
növekedés ösztönzését is.
Az Érdekegyeztető Tanácsban lapzártakor az álláspontok nemhogy közelednének,
inkább távolodnak. A kormány és munkaadók kezdeti 13,3 százalékos átlagos
béremelési előirányzatával szemben a szakszervezetek 16,5 százalékost tartanak
elfogadhatónak. A legutóbbi tárgyalási fordulóban a munkaadók javaslata tovább
csökkent, 11 százalékra. Az olyan szakszervezeti elképzeléseket, amely szerint
az évi 500 ezer forint alatti jövedelemmel rendelkezők legalább 6 ezer forintos
emelést kapjanak - ugyanis ezt a rétegeket sújtja leginkább a személyi
jövedelemadó törvény módosítása - a munkaadók meghallgatták, ám érdemben
nem foglalkoztak a javaslattal. A megélhetést sem biztosító, inkább csak
irányadó minimálbér kérdésében is távol áll egymástól a három oldal álláspontja.
A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb jelentése szerint az év első kilenc
hónapjában alkalmazásban állók létszáma a nemzetgazdaságban összesen
2.517.800 fő. Az ún. versenyszféra 1.681.100 főt foglalkoztatott, míg a
költségvetési területen 809.900-an dolgoztak.
A foglalkoztatottak közül mintegy 126 ezren az élelmiszeriparban találtak
munkát, akiknek az átlagkeresete az év első kilenc hónapjában bruttó 62.018,-Ft,
17,4 százalékkal, nettó átlagkeresete 42.048,-Ft, 17,6 százalékkal haladta meg
az előző év azonos időszakát. A szeptember havi átlagkeresetek mind bruttó, mind
nettó összegében meghaladják az I-III. negyedév átlagát.
A fogyasztói árindex az év első három negyedévében 15,3 százalék, ami azt
jelenti, hogy a reálkeresetek szerény mértékben, de emelkedtek. A részletes
adatokat vizsgálva megállapítható, hogy a versenyszférában - ahol a húsipar is
elhelyezkedik - a fizikai foglalkozásúak reálkeresetének emelkedése éppen hogy
csak kimutatható, mintegy 1,7 százalékos, míg a szellemi foglalkozásúaké ennek
a háromszorosa, azaz 5,1 százalékos.
A sok statisztikai adat tükrében vizsgálva a húsipari jövedelmeket,
megállapítható, hogy - cégenként eltérő mértékben - a bruttó és nettó átlagbérek
egyaránt lényegesen alatta maradnak mind a nemzetgazdaság, mind a
versenyszféra átlagának. A jellemző bruttó vállalati átlagbér a húsiparban 50 és
58 ezer forint közé esik, ennek megfelelően alakulnak a nettó átlagkeresetek is,
amelyet összehasonlítva a versenyszféra bruttó 66.500,-Ft-os és nettó 44.400,-
Ft-os átlagával, látható a lényegi elmaradás.
A fizikai foglalkozásúak bruttó átlagkeresete a húsiparban jellemzően 45 és 55
ezer forint körül alakul, a szellemi foglalkozásúak átlagkeresete 60 és 90 ezer
forint körül szóródik.
Ha a húsipar béreinek fejlődését nézzük, a 80-as évek végén kezdődő lemaradás a
versenyszféra vezető cégeinek keresetéhez képest - egy-két céget leszámítva -
nem hogy csökkent volna, hanem nőtt. Még a legjobban fizető húsipari cégek
mintegy 75 ezer forintos bruttó átlagbérszínvonala is messze elmarad néhány jól
fizető élelmiszeripari társaság fizikai foglalkozású alkalmazottainak a 100-125
ezer forint közötti bruttó átlagkeresetéhez képest.
Túl azon a szakszervezeti követelésen, amely a reálkereset növekedését irányozza
elő 1999-ben a húsiparban, van egy nem elhanyagolható munkáltatói szempontja
is a leszakadásnak. Ez pedig a következő: a jobb szakmunkások, szakemberek
elvándorolnak a szakmából külföldre, vagy jövedelmezőbb munkahelyekre, ami
rontja a cégek versenyképességét.
K.J.