1998. VI.évfolyam 2.szám

BÉR
ÉS
MUNKA

Bérfejlesztések

A HDSZ kongresszusának döntése alapján készültek az alapszervezetek az idei bértárgyalásokra. Sajnos több társaságnál húsvétig sem tudtak megállapodást kötni.

A Pick Szeged Rt.-nél a munkáltató még nem reagált a szakszervezet ajánlatára; a Ringánál sincs még megállapodás, csak a vezérigazgató részéről egy ígéret éves átlagban a bértömeg 20 százalékos fejlesztésére (ez alapbérben 13-14 százalékos fejlesztést jelentene.) A Solami Rt-nél és a Ceglédhús Rt.-nél az új tulajdonos csak az első negyedévi eredmény ismeretében kíván tárgyalni. A Kolos Húsipari Rt. (Miskolc) felszámolás alatt áll, majd csak az új tulajdonossal lehet egyezkedni. A Zalahús Rt-nél a szakszervezet a kongresszusi döntés alapján 22 százalékos bérfejlesztési javaslatot tett a vezetés asztalára, munkáltatói döntés még nincs. A Budapesti Húsnagykereskedelmi Közös Vállalatnál még nem fejeződtek be a tárgyalások. Az Országos Húsipari Kutatónál pedig nem ismerik még az FM álláspontját a bérfejlesztési lehetőségről.

A többi cégnél túl vannak a bérmegállapodáson, a bérfejlesztések mértéke általában elmarad a várakozásoktól. A Délhús Rt.-nél április 1-jétől 10 százalék az alapbérfejlesztés, plusz 4 százalék nyugdíjpénztári befizetés, a minimálbér 29.700 forint. Gyulán ugyancsak április 1-jétől 17 százalékos differenciált bérfejlesztést (alsó határa 13 százalék) hajtottak végre, plusz dolgozónként 2000 forint a nyugdíjpénztári befizetés; a minimálbér 25 ezer forint.

A Debreceni Hús Rt-nél szintén április 1-jétől 17,5 százalékos átlagos alapbéremelésben egyeztek meg; személyenként 1500 forintra emelték a nyugdíjpénztári befizetést; a minimálbér 21 ezer forint.

A Pini Hungary Kft. (Kaposvár) március 1-jétől 10 százalékos, augusztus 1-jétől további 4 százalékos (márciustól visszamenőleg) bérfejlesztésben állapodott meg a szakszervezettel.

A Vasi Húsipari Rt.-nél április 1-jétől 15 százalékos bérfejlesztés történt és új kollektív szerződést fogadtak el.

Pápán április 1-jétől 15 százalékos alapbérfejlesztésben, plusz minden dolgozónak 1000 forint nyugdíjpénztári befizetésben állapodtak meg és 1400 forintra emelték az étkezési hozzájárulást.

Budapesten a Herz Szalámigyárnál január 1-jétől 10 százalékos bérfejlesztés volt.

A Solvent Kereskedőháznál április 1-jétől 15 százalékos alapbérfejlesztésről, plusz 2 százalék nyugdíjpénztári befizetésről született egyezség. Ezen kívül az árbevétel függvényében 5 százalék teljesítményhez kötött havi prémiumot kaphat minden munkavállaló.

A bérfejlesztésekről szívesen adjuk közre a további információkat és véleményeket.

előző cikk újság tartalomjegyzék következő cikk
rovatban vissza rovat tartalomjegyzék rovatban előre