Bérfejlesztések
A HDSZ kongresszusának döntése alapján készültek az alapszervezetek az idei
bértárgyalásokra. Sajnos több társaságnál húsvétig sem tudtak megállapodást
kötni.
A Pick Szeged Rt.-nél a munkáltató még nem reagált a szakszervezet ajánlatára; a
Ringánál sincs még megállapodás, csak a vezérigazgató részéről egy ígéret éves
átlagban a bértömeg 20 százalékos fejlesztésére (ez alapbérben 13-14 százalékos
fejlesztést jelentene.) A Solami Rt-nél és a Ceglédhús Rt.-nél az új tulajdonos
csak az első negyedévi eredmény ismeretében kíván tárgyalni. A Kolos Húsipari
Rt. (Miskolc) felszámolás alatt áll, majd csak az új tulajdonossal lehet
egyezkedni. A Zalahús Rt-nél a szakszervezet a kongresszusi döntés alapján 22
százalékos bérfejlesztési javaslatot tett a vezetés asztalára, munkáltatói
döntés
még nincs. A Budapesti Húsnagykereskedelmi Közös Vállalatnál még nem
fejeződtek be a tárgyalások. Az Országos Húsipari Kutatónál pedig nem ismerik
még az FM álláspontját a bérfejlesztési lehetőségről.
A többi cégnél túl vannak a bérmegállapodáson, a bérfejlesztések mértéke
általában elmarad a várakozásoktól. A Délhús Rt.-nél április 1-jétől 10 százalék
az alapbérfejlesztés, plusz 4 százalék nyugdíjpénztári befizetés, a minimálbér
29.700 forint. Gyulán ugyancsak április 1-jétől 17 százalékos differenciált
bérfejlesztést (alsó határa 13 százalék) hajtottak végre, plusz dolgozónként
2000
forint a nyugdíjpénztári befizetés; a minimálbér 25 ezer forint.
A Debreceni Hús Rt-nél szintén április 1-jétől 17,5 százalékos átlagos
alapbéremelésben egyeztek meg; személyenként 1500 forintra emelték a
nyugdíjpénztári befizetést; a minimálbér 21 ezer forint.
A Pini Hungary Kft. (Kaposvár) március 1-jétől 10 százalékos, augusztus 1-jétől
további 4 százalékos (márciustól visszamenőleg) bérfejlesztésben állapodott meg
a szakszervezettel.
A Vasi Húsipari Rt.-nél április 1-jétől 15 százalékos bérfejlesztés történt és
új
kollektív szerződést fogadtak el.
Pápán április 1-jétől 15 százalékos alapbérfejlesztésben, plusz minden
dolgozónak 1000 forint nyugdíjpénztári befizetésben állapodtak meg és 1400
forintra emelték az étkezési hozzájárulást.
Budapesten a Herz Szalámigyárnál január 1-jétől 10 százalékos bérfejlesztés
volt.
A Solvent Kereskedőháznál április 1-jétől 15 százalékos alapbérfejlesztésről,
plusz 2 százalék nyugdíjpénztári befizetésről született egyezség. Ezen kívül az
árbevétel függvényében 5 százalék teljesítményhez kötött havi prémiumot kaphat
minden munkavállaló.
A bérfejlesztésekről szívesen adjuk közre a további információkat és
véleményeket.