1998. VI.évfolyam 1.szám

SZAK-
SZERVEZETI
ÉLET

Béremelés januárban

A Herz talpra állt

A Herz Szalámigyár Rt.-ben nyugodtak a húsiparos szakemberek, négy éve azonban más volt a helyzet. A patinás cég dolgozói attól tarthattak, hogy felszámolják a munkahelyüket, nem kapják meg a végkielégítésüket az akkori munkaadótól, a Budapesti Húsipari Vállalattól. A helyzet 1994. április 1-je után változott meg fokozatosan, amikor az akkori privatizációs hatóság úgy döntött, hogy a szegedi Pick Rt.-nek eladja a Herz Szalámigyár Rt. többségi részvénycsomagját - tudtuk meg Bergman Zsolttól, a HDSZ Herz Alapszervezetének elnökétől.

- A Pick megjelenése után fél év folyamatos munkának kellett eltelnie, hogy az itteni dolgozók, az új cégvezetők átvegyék a szegedi tulajdonos munkastílusát, követelmény rendszerét. Ez egyben a munkához való hozzáállás, a munkahelyi morál megváltoztatását is jelentette. Mindez nem egy elcsépelt szlogen nálunk, ugyanis míg korábban - a BHV ideje alatt - a dolgozókat nem igen érdekelte mi történik a gyártott termékekkel, addig mostanság már mindenki felfogja, hogy attól függ éves bérezése, hogy a társaságnak sikerül-e bővíteni forgalmát, sikerül- e az új és a hagyományos termékeit a bel- s külpiac számára vonzóvá tenni. A cég mára egyértelműen talpra állt - állítja a helyi szakszervezet vezetője -, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy évek óta az országos húsipari fizetéseknél nagyobb bért kapnak a társaság alkalmazottai, évente visszaeérően nincs szükség igazi, harcos béralkura. A cég vezetősége év végén munkásgyűlésen jelenti be a jövő évi elképzeléseit.

Tavaly például 22 százalékkal emelkedtek a bérek, májustól minden hónapban fix mozgóbért kaptak a dolgozók - ennek összege átlagosan 10 ezer forint volt -, az év végén jutalomként közel egy havi fizetés illette meg őket. Kollektív szerződést ugyan nem kötöttek a társasággal, a cég működési szabályzata azonban részletesen foglalkozik a bérezés kérdésével. Idén például 10 százalékos béremelést hajtottak végre már januártól, de év közben ismét - a tavalyi feltételek szerint - mozgóbér jár a dolgozóknak. Így az év végén összesen 18-19 százalékkal lesz magasabb a bér, mint tavaly. Mindez azt jelenti, hogy a Herz Rt. dolgozói az iparági átlagnál 15 százalékkal több fizetéshez jutnak - állítja Bergman Zsolt.

Nem mellékes, hogy 1994. óta a társaság 250-ről 320 főre emelte a foglalkoztatottak számát. Tehette, mivel a korábbi háromról huszonegyre bővítette termékei számát, a múlt év végére fejezte be a feldolgozó teljes körű rekonstrukcióját, új húsfeldolgozó részleget, szeletelő, csomagoló részleget állított üzembe. Tavaly óta minden vevőpartner által elfogadott minőségbiztosítási rendszer szerint működik a cég, májustól az ISO-9001 szabvány garancia a termék biztonságára. Mindezt a piac is értékeli, az exportot bővítették, ma már nemcsak Németországba, hanem Hollandiában, Lengyelországban és Szlovákiában is sikerült piacot szerezni. A következő évek célja a FÁK-országokban való megjelenés. Az itthoni értékesítést országos márkaképviselet segíti.

A cég csak hústermék előállítással foglalkozik, sertést nem vág. A letisztított, feldolgozásra alkalmas félsertéseket az anyavállalattól, a Pick Rt.-től szerzik be. A Herz Szalámi Rt.-t mára kiegyensúlyozott gazdálkodás jellemzi, amit a dolgozók is megéreznek, érdekeltségük az anyagiakban is kézzelfogható. A cég dolgozóinak 40-50 százaléka vidékről jár be a munkahelyére. Őket segíti a cég azzal, hogy a vasúti és buszbérletük árának 80 százalékát megtéríti. A szociális juttatások másik körébe tartozik a dolgozók étkezési hozzájárulása, a naponta átlagosan 290 forintba kerülő ebédért csak 110 forintot kell fizetni az üzemi konyhán. Ezt egészíti ki a kedvezményes szalámivásárlási lehetőség. A nagy ünnepeken - nőnap, télapó, karácsony - nem óriási értékű, de hasznos, kellemes ajándékokat kapnak a cég alkalmazottai. Eddig az üdülés támogatása nem volt jellemző, idén erről is tárgyalnak a társaság vezetőivel. A dolgozók főleg a HDSZ tőserdei nyaralóját veszik igénybe. A vállalat lehetővé teszi, hogy félévente a havi fizetés 20 százalékának megfelelő bérelőleget vehessenek fel a munkások. Ezt fél év alatt kell törleszteni, egyenlő részletekben. A Herz Rt. nem ad dolgozói számára lakásvásárlási vállalati hitelt. A továbbtanulást ugyanakkor segítik a kötelezően kiadandó tanulmányi szabadsággal, esetenkénti elbírálás dönt a tanulmányok költségeihez való hozzájárulásról.

Bergman Zsolt elmondta, hogy a cégnél évek óta nem volt kirívó munkaügyi vita, csak azoktól az emberektől vált meg a cég felmondás során, akik valami komolyabbat vétettek - például loptak - a „házirend" ellen. Az anyavállalat túlzó befolyása nem érezhető, a társaság önállóan működik. A helyi szakszervezet ma 52 főből áll, míg négy évvel ezelőtt mintegy 90 fő tartozott a szervezethez. A csökkenés fő oka az utóbbi években tapasztalt nagy fluktuáció volt. Sok volt a nyugdíjazás, sokan elhagyták a céget, de még többen választották új munkahelyként. A viszonylag jó munkakörülmények miatt azonban a dolgozók egy része nem érzi szükségesnek a szakszervezetbe történő belépést.

J.L.

*

A számok alapján könnyen megállapítható, hogy a Herznél a kedvezőnek itélt helyzet ellenére csökken a szakszervezet ereje és szervezetsége, ami már csak a fővárosi tradiciók okán is nagyon sajnálatos. A budapesti kollégák sokkal többre lennének hivatottak, az eddiginél nagyobb szerepet vihetnének a HDSZ céljainak megvalósításában. Távolmaradásuk egyes fórumoktól nagy hiányérzeteket kelt, mert a tapasztalataikra és közremőködésükre bizony gyakrabban lenne szükség, különösen a szolidaritási megnyilvánulások alkalmával. Csak remélni tudjuk, hogy a cég sikerei nagyobb aktivitásra késztetik a Gubacsi úton a kollégákat .

H. L.

előző cikk újság tartalomjegyzék következő cikk
rovatban vissza rovat tartalomjegyzék rovatban előre