A sertéságazat kilátásai
Az állattenyésztés az 1990-1995. években végbement kedvezőtlen változások
ellenére a mezőgazdaság kiemelten fontos ágazata. A mezőgazdaság bruttó
termelési értékének ma is több, mint 40 százalékát képviseli. Ugyanez mondható
el a sertéságazatra is.
A sertésállomány létszáma a 80-as évek közepe óta mintegy 50 százalékkal
csökkent. 1995-96-ban úgy tűnt, sikerül ezt a kedvezőtlen folyamatot
megállítani, azonban 1997. március 31-én a sertéslétszám mindösszesen 4893
ezer volt, ebből a kocalétszám 351 ezret számlált, 11,5 százalékkal, illetve
23(!)
százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban. Becslések szerint mindez 1997-
ben a vágósertések mintegy 800 ezer db-os csökkenését okozza, amely a belföldi
fogyasztásnak az elmúlt évi szinten történő alakulását feltételezve, az
exportban
jelentős árbevétel kiesést okozhat.
Mindez olyankor jelentkezik, amikor az Európai Unió húspiacán a BSE kór
megjelenése miatt a marhahúsfogyasztás jelentősen visszaesett és a Hollandiában
1997. február elején elterjedt sertéspestis miatt - amely Németország nyugati
területének egy részét is érinti - váratlanul kedvező értékesítési lehetőségek
nyíltak. Nyugat-Európában - jóllehet elegendő sertéshús áll rendelkezésre - és
Dánia, Hollandia, Németország, Belgium 2-5 százalékos sertéshús termelés
növekedéssel számol - a termelői árak erőteljesen emelkednek, a süldőkereslet
kedvező és ez várhatóan mindaddig fennáll, amíg a holland-német zárlatot fel
nem oldják.
A távol-keleti exportlehetőségek növekedésére - elsősorban Japán felé -, év
közepén lehet számítani, amit várhatóan a dán sertéstartók fognak kihasználni. A
magyar termelők egy része úgy látszik él a kedvező malac és hízósüldő export
felvásárlási ár adta lehetőségekkel és kihasználja azokat. Az átmenetileg
kétségtelenül kedvezőbb jövedelmezőség azonban az év második felében rontani
fogja a sertéságazat piaci pozícióit, akkor, amikor a vágósertés felvásárlási
árnövekedése az exporttól függetlenül is bekövetkezne.
Mi az oka az ágazat tartós gyengélkedésének? Az egyik ok kétségtelenül a
belföldi húsfogyasztás elmúlt években bekövetkezett csökkenése, lásd
táblázatunkat.
1. táblázat
Me: kg/fő/év | 1980 | 1990 | 1992 | 1994 | 1995* | 1996* |
Összes húsfogyasztás | 73,9 | 75,8 | 76,2 | 69,5 | 69,7 | 67 |
Sertéshús fogyasztás | 40,2 | 38,8 | 36,1 | 29,6 | 29,5 | 29 |
Sertéshús fogy. az összes húsfogyasztás. százalékában | 54,4 | 51,1 | 47,4 | 42,6 | 42,3 | 43,3 |
Forrás: KSH
*becsült adat.
A táblázatból látható, hogy 1992-94. között a húsfogyasztás, azon belül a
sertéshúsfogyasztás jelentősen visszaesett. A hivatalos kereskedelmi forgalom
alakulása azonban ennél is rosszabb képet mutat. Becslések szerint közel 1
millió
db sertés feketén jut el a lakossághoz. (Egy nemrég végzett felmérés szerint
1996-
ban a nem regisztrált lakossági vásárlások a hús-, húsárú-, felvágott termékek
esetén elérte a 17%-ot!) Ugyanakkor a sertéságazat megőrizte
exportorientáltságát, amely a 80’-as évek második felében alakult ki.
A vágósertés minőségét alapvetően meghatározza az a tény, hogy az összes sertés
44 százaléka a kisgazdaságokban található, ahol többnyire sem az élőállat, sem a
tartás-, takarmányozás minősége nem felel meg a követelményeknek.
Az 1994-ben bevezetett EUROP minősítési rendszernek azonban kimutatható a
pozitív hatása. Ahol a partnerek felismerték a minősítés előnyeit és
jelentőségét, a
sertések színhústartalmának egyenletes növekedése tapasztalható, amely az árban
és a jövedelemben egyaránt megmutatkozik. Ezt bizonyítják az alábbi táblázatban
18 vágóhíd adatai.
2. táblázat
Megnevezés I-IV. hónap | 1994 | 1995 | 1996 | 1997. |
Vágás után minősített sertések száma (db) | 507.876 | 1.185.774 | 2.341.682 | 914.852 |
Minőségi osztály % S | 0,29 | 0,91 | 0,91 | 1,51 |
E | 8,14 | 11,41 | 13,51 | 17,29 |
U | 27,14 | 29,58 | 35,60 | 38,47 |
R | 32,45 | 29,04 | 31,55 | 28,48 |
O | 17,94 | 15,44 | 14,17 | 11,22 |
P | 6,76 | 5,78 | 4,26 | 3,03 |
Átlag színhús tart.(%-ban) | 48,11 | 48,95 | 49,55 | 50,35 |
Jóllehet ezek a számok jelentősen elmaradnak a fejlett országokétól, azonban az
évi csaknem 0,8 százalékos átlagos színhús növekedés - amely döntően a
nagyüzemek munkáját dicséri - megfelel a várt és lehetséges növekedési
ütemnek. Ennek a pozitív folyamatnak további lendületet adhat, hogy a
Földművelésügyi Minisztérium a vágósertések irányárát 1997-ben az EUR
minőségi kategóriákhoz köti (260-250-240 Ft/kg) és további 10 Ft minőségi
prémium is elérhető. Mindez remélhetően a vágósertés termelését növeli, hiszen
az említett visszaesés több ok mellett döntően mégis csak a tevékenység alacsony
jövedelmezőségére vezethető vissza.
Számítások szerint a vágósertések összköltsége 1995-ben még 120 Ft/kg volt,
1997 első negyedében viszont már 220 Ft/kg körül alakult. Ez a drasztikus
árnövekedés alapvetően a takarmányárak emelkedésének volt köszönhető. 1995.
év utolsó négy hónapjában a kukorica felvásárlási ára átlag 13,30 Ft/kg volt,
1996
hasonló időszakában közel 21,60 Ft/kg. Ez alatt az időszak alatt a vágósertések
felvásárlási átlagára 170 Ft/kg-ról, csaknem 190 Ft/kg-ra növekedett, amely nem
érte el a 20 százalékot sem, szemben a kukoricaárak 60 százalékot is meghaladó
növekedésével.
Mindezek mellett figyelembe kell venni azt is, hogy a termelési eredmények igen
gyengék. A szaporasági teljesítmények mintegy 20 százalékkal, a súlygyarapodás
200-300 grammal marad el az európai országok átlagától, fajlagosan 1-1,5 kg-
mal magasabb takarmány-felhasználás mellett. Az input költségek ilyen mértékű
növekedését, a hatékonyság ilyen alacsony szintjét hosszabb távon a költségvetés
nem képes finanszírozni.
Mi a teendő? A feladat nem egyszerű, az egész termékpálya átfogó átalakítására
van szükség. A cél csakis egy hatékonyan termelő és a nemzetközi piacokon is
versenyképes állattenyésztés és húsfeldolgozó szakágazat kialakítása lehet.
Ennek
a célnak megvalósítása a kormányzati mellett a termelők, a feldolgozók és a
forgalmazók részéről is intézkedéseket követel, a kutatók és a szakmai
érdekképviseletek támogatását igényli. A stratégiát összefüggő feladatok
összességének kell tekinteni, amelyben bármely láncszem elhanyagolása az egész
termékpálya fejlődését hátráltatja.
Keleti Emil