Húshiány nem lesz
Interjú Zám Andrással, a Hústerméktanács alelnökével
A terméktanács olyan elvek alapján szerveződött, hogy határozatait és
döntéseit
konszenzus után hozza meg. Így pedig senki, egyik oldal sem tudja ráerőszakolni
akaratát a másikra. Itt csak észérvekkel, megfelelő statisztikákkal lehet hatni
a másik
félre. Csak az egyetértéssel született határozatok kerülhetnek a
sajtónyilvánosság, a
földművelésügyi miniszter elé - mondta a Húsos újságnak nyilatkozva Zám András,
akit nemrégiben választottak meg a Vágóállat és Hústermék Tanács alelnökévé. A
beszélgetésben - egyebek mellett - a Gyulai Húskombinát Rt. első embere az egyik
legfontosabb dolognak nevezte azt, hogy pontosan derüljön ki, mi a
sertéshízlalás
valódi önköltsége.
- Nemrégiben a Vágóállat és Hústermék Tanács alelnöke lett, hogyan zajlott le a
választás és mit jelent ez az új poszt a Gyulai Húskombinát Rt.
vezérigazgatójának?
- A tanácsban tizenegy fő képviseli a termelői oldalt, kilenc a
húsfeldolgozókat, ketten
a kereskedelmet, egy fő pedig a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőségen keresztül a
vásárlókat. Az elnökség megpróbálja összehangolni az ágazat munkáját és
képviselni
az érdekeit, az elnök pedig részt vesz mindazokon a tárcaközi egyeztetéseken és
döntési fórumokon, amelyek a vágóállat és hústermékek frontján fontosak
lehetnek. A
terméktanács munkáját az elnök mellett két alelnök irányítja: egy a termelői,
egy pedig
a feldolgozói oldalról. A kilenc fős húsfeldolgozói oldal az áprilisi ülésen
három évre
engem bízott meg az alelnöki teendőkkel.
- Mint alelnöknek a jövőben nagyobb rálátása és ráhatása lesz a folyamatokra?
- Nagyon nehéz pontosan megmondani, kinek mire van ráhatása. A terméktanács
olyan
elvek alapján szerveződött, hogy határozatait és döntéseit konszenzus után hozza
meg,
így pedig senki, egyik oldal sem tudja ráerőszakolni akaratát a másikra. Itt
csak
észérvekkel, megfelelő statisztikákkal lehet hatni a meggyőzés szándékával a
másik
félre. Csak az egyetértéssel született határozatok kerülhetnek a
sajtónyilvánosság, a
földművelésügyi miniszter vagy bármilyen más döntési fórum elé, amit a Vágóállat
és
Hústermék Tanács elnöksége innentől kezdve már közösen képvisel.
- De egyetértésre és ennek nyomán határozathozatalra csak úgy juthat a
terméktanács,
ha felismeri: nem ellenfelek, hanem valójában partnerek ülnek egymással szemben,
még ha ez a húspiacon nem is tűnik mindig így. Hogyan lehet ezt a problémát
feloldani?
- Ha nem is a közvetlen napi kapcsolatokban, de a hosszú távú együttműködésben
azért mindenképen vannak közös érdekeink. A két oldal egymásra utaltsága
teljesen
egyértelmű. A konszenzusteremtés nehézségét az adja, hogy egy nagyon súlyos
helyzetben lévő agráriumban a hosszú távú érdekek miképpen hangolhatók össze.
Itt
nem arra gondolok, hogy a mostani 5 millió alá esett sertésszám még újabb
zuhanásba
kezd, amely válságba sodorja az ágazat minden szereplőjét, hiszen itt a
megoldási
módozatokban nagy valószínűséggel egyetértenénk. Hanem sokkal inkább arra, hogy
való igaz-e: 220-225 forint az élősertés egy kilójának önköltsége, és nincsenek
eszközök arra, hogy az ágazat saját versenyképessége érdekében azt csökkentse. A
két
oldalnak a gazdálkodása merőben eltér egymástól. Sertést hízlalni, illetve
feldolgozni
teljesen más dolog. Az önköltség adatai és mérhető részei másképpen jelentkeznek
az
egyik és a másik oldalon.
- Miért?
- A húsipar mindent osztályoz és megmér attól kezdve, hogy a sertés bekerült
hozzá,
egészen addig míg a fogyasztóhoz kerül. Hajszálpontosan tudjuk, mennyibe kerül
az
energia, a munkabér és a fűszerek. Itt nem lehet a mutatókat mesterségesen
javítani.
- A termelői és feldolgozói oldal mennyire őszinte a számok feltárásában?
- Hát éppen ez a legnagyobb kérdés! A konszenzus első lépése, ha őszinték
vagyunk
egymáshoz és a másik adatait, számait elfogadjuk. Bizalom csak így képzelhető
el, ám
ettől még az ellentétek megvannak. Azt is kendőzetlenül meg kell mondanom, ma
még
nem tartunk itt. Hosszú út fog elvezetni idáig. De sokat számít, hogy ma már
több
húsipari feldolgozónak van saját telepe, ezáltal belelát azokba a számokba,
amelyeket
neki a másik oldalon rendszeresen felmutatnak. Ugyanakkor a nagyobb
sertéstenyésztők között sem ritka a saját feldolgozó. Ez az integráció mindkét
oldalt az
elkövetkezendő években hozzásegíti az álláspontok közelítéséhez. Ez persze nem
jelenti azt, hogy nem lesz vita.
- Hogyan jellemezné a Vágóállat és Hústermék Tanács pozícióit és befolyását
ágazati
szinten?
- Még nem igazán ütőképes a szervezet, mivel nincs döntési helyzetben, csak
javaslattételi és véleményezési jogosítványai vannak. De konkrét termelőket is
érintő
anyagi kérdésben döntést hozhat. Másrészt nem rendelkezik olyan források vagy
alapok fölött, melyek felhasználásával a kialakult termelési egyenlőtlenségeket,
ingadozásokat kezelhetőbbé tehetné.
- Miként vélekedik Nagy Frigyes földművelésügyi miniszter legutóbbi javaslatára,
amely a sertések felvásárlási árát szeretné szabályozni, méghozzá úgy, hogy azok
kilogrammonként érjék el a 240-260 forintot?
- Ha elvonatkoztatok a konkrét irányáraktól, akkor úgy érzem, hogy a rendszerben
van
lehetőség. A rendelet nem csupán elvárásokat és taxatív előírásokat tartalmaz,
hanem
azt mondja, ha ilyen magatartást követsz - magyarán, ha megadod ezt az árat -,
akkor
számodra jobban elviselhetővé teszem a rendszert. Ezért kilónként maximum 10
forintos állami támogatás lehetséges. Ha olcsóbban vásárol a piac szereplője,
akkor a
termelő számára jelenik meg ez a pénz, ha pedig a feldolgozók vásárolnak
drágábban a
limitnél, akkor a vágóhidaknál jelentkezik a támogatás. Ebben látszik egy
egyensúlyteremtő rendszer csírája, ami talán egy-két éven belül a nagyon goromba
áringadozásokat mérsékelheti.
- A honi sertéstenyésztésnek és a húsfeldolgozásnak az árkérdés a legnagyobb
problémája, ebből keletkezik minden további gondja? Többek között az is, hogy 5
millió alatt van a sertésállomány, hogy a belföldi piac összezsugorodott?
- A sertéstenyésztő oldal évek óta azt mondja, hogy veszteséges amit csinál.
Ezért
abbahagyja. A klasszikus öt-tíz darabos kistermelők közül nagyon sokan nem
hízlalnak
többé disznókat. Ez azonban lehet, hogy életmódváltást is tükröz, hiszen néhány
sertés
is egy-két családtagot leköt. Azért merem ezt mondani, mert néhány nyugat-
európai
országban ezek a folyamatok már végbementek. Ezt váltotta fel a százas, az ezres
és a
kétezres telepszerű tartás, ahol főállásban foglalkoznak a sertéssel. Jó
eredményt,
nyereséget felmutatni ma már nem lehet úgy, hogy veszek egy szép malacot,
eleinte
korpát, utána pedig moslékot adok neki - a végeredmény pedig egy jó nagy hízó
lesz.
- Ez közép- vagy hosszútávon elvezethet oda, hogy akár a termelői, de nem
kizárt, a
feldolgozói oldalon is valamifajta koncentráció megy végbe?
- Valóban erre számíthatunk. Ezt segíti az életmód és a táplálkozás változása
is, majd
csak mutatóban marad a ma még közkeletű falusi disznóvágás. Személy szerint
sajnálom ennek a családi színfoltnak az eltűnését, ám ez nem érzelmi kérdés.
- Mi a helyzet az önköltséggel és a rentabilitással?
- A mélyben kétségtelenül gazdaságossági problémák vannak. Van, aki most is
nyereséggel, magas színvonalon műveli ezt az ágazatot. De a tőkehiány, az
elavult
technológia, a rossz fajták miatt sokan vannak olyanok, akik a mai áron nem
tudják
gazdaságosan hízlalni a sertéseket. Ám az Európai Uniós csatlakozás jegyében
mindenkinek nagyon pontosan tudnia kell: ha versenyképes akar maradni, akkor
saját
önköltségi mutatóit nagyon kritikus szemmel felül kell vizsgálni. Meg kell
találni
minden módot, hogy önmagát olcsóbbá tegye. Ez nem jelenti azt, hogy az árnak is
feltétlenül olcsóbbnak kell lenni! Mert a versenyképes önköltségen nevelt
állatait
eladhatja jó drágán is, ez feltehetően az elkövetkezendő időben nálunk is
bekövetkezik.
Hiszen történelmi mélyponton van a magyarországi sertésállomány, az ötvenes
években volt legutóbb 5 millió alatt az állomány. Rontja a helyzetet, hogy
kiment
rengeteg malac és süldő exportra, 1996-hoz képest 70 ezer kocával van kevesebb
az
országban. Hamarosan eljutunk oda, hogy ez megérződik a piacon.
- A termelés és feldolgozás mellett gyakorta kihagyjuk a takarmánypiac
áttekintését,
aminek közben nagy befolyása van a folyamatokra. Hogy állunk ezen a téren?
- Ahogy a feldolgozók önköltségének 70 százaléka a húsnyersanyag, úgy hasonló az
arány a termelőknél a takarmánytáp és gabona terén. Ha a gabona mesterségesen
drága, mert tőzsdei cikk - és erre volt példa! -, akkor a termelő jól csinált
mindent, de
25 százalékkal megnőtt a takarmányköltsége, és elúszik az év. Ezt a 25
százalékot nem
tudja továbbhárítani a feldolgozókra és a fogyasztókra. Nagy kérdés, mit tudunk
elfogadtatni a piaccal. Ez vásárlóerő és adott évszak kérdése. Határt szab a
lehetőségeknek a hazai piac szűkössége és az is, hogy a külföld nem hajlandó
elfogadni az áremelést. A külpiaci tendenciák függetlenek a magyar
árviszonyoktól.
Emlékeztetni szeretnék: bár 300 millió dollár értékben exportálunk húst az EU
országaiba, ez csak 1 százalékát jelenti az európai közösség húsbehozatalának.
Ebben a
szuperkommunikációs világban minden ármozgás szinte azonnal tudható. S ha tőlünk
Nyugat-Európa nem veszi meg a húst, hát beszerzi máshonnan.
- Már évekkel ezelőtt szakemberek hangsúlyozták: Magyarországon több feldolgozó
van a kelleténél. Ma mélyponton van a sertésállomány, így a kijelentés
érvényessége
még inkább igaz. Mi lesz a megoldás?
- Kritikán aluli a vágóhidak kihasználtsága, ettől persze még vannak jó példák.
Ma
kétszer akkora a vágókapacitás, mint az állomány. Ez azonban nem jelenti
feltétlenül
egy adott cég csődjét. A felesleges kapacitás leépítését a rendszerváltás óta
egyetlen
mezőgazdasági kormányzat sem vállalta fel. Részben érthető, mert a kapacitások
mögött munkahelyek és emberek vannak, ettől kezdve pedig nagyon kényes kérdés.
Úgy tűnik, ezt rábízzák a piacra és a versenyre, majd az eldönti, ki marad
állva. Hogy
mikorra dől el ez a kérdés? Egy rossz év felgyorsíthatja ezt a folyamatot, de
konjunkturális időszak képes elodázni a végkifejletet. Magyarországon 750
húsfeldolgozó üzem van, de a mai sertésmennyiséget tíz-tizenkét vágóhíd is
teljesíteni
tudná.
- Mindez mennyiben és hogyan érinti azt a céget, a Gyulai Húskombinát Rt.-t,
amelynek Ön az első embere?
- Tudatosan készülünk erre a versenyre és mindent megteszünk annak érdekében,
hogy
majd a győztes oldalon álljunk. Ezt támasztja alá 1996-os eredményünk. A májusi
közgyűlésünkön megállapítottuk: a kitűzött eredményeinket túlteljesítettük. A
profitot
az eredménytartalékba tettük és technológiai fejlesztésre fordítjuk.
- Végül: mi a véleménye az őszre beharangozott esetleges húshiányról?
- Valóban kevés sertés van az országban, ezért az árak mindenképpen emelkedni
fognak. De klasszikus értelemben vett húshiány elképzelhetetlen.
Bod Tamás