Szombathelyi siker
Szakma kiváló tanulója verseny
Március 23-24-25-én immáron a harmincnyolcadik alkalommal rendezték meg a
húsfeldolgozó szakma kiváló tanulója versenyt. Ezúttal Szombathely volt a
rendezvény
házigazdája, ahova tizenhét városból huszonkét tanuló érkezett. Versengésükhöz
remek
feltételeket teremtett a vasi megyeszékhely Élelmiszeripari és Földmérési
Szakközép-
és Szakmunkásképző Iskolája, valamint a Vasi Húsipari Rt. A megnyitó, valamint
az
írásbeli és a szóbeli megmérettetés az iskolában volt, míg a gyakorlati versenyt
a
húsipari társaság üzemében rendezték meg. A végeredmény ismeretében
megállapítható, hogy a versenybizottság viszonylag magasra tette a mércét, amit
bizonyít, hogy végül is a huszonkét tanulóból tíznek sikerült 70 százalék
feletti
eredményt elérnie. Ez azonban a tíz diák számára azt jelentette, hogy
Szombathelyről
már mint húsfeldolgozó szakmunkások utazhattak haza. A szabályok szerint nekik
már
nem kell külön szakmunkás vizsgát tenniük.
Az elméleti és gyakorlati verseny összesített pontszámai alapján az első helyet
a
szombathelyi Németh Norbert szerezte meg. Sikerében osztozott szakoktatója Bús
Zoltán. A második a kaposvári Király Ferenc lett, míg a harmadik helyen a gyulai
Nagy Tibor végzett. A versenyen elért eredményeik alapján rajtuk kívül a
gyöngyösi
Simon Viktor, a szegedi Puszta János, az ugyancsak szegedi Vass Tamás, a
kiskunfélegyházi Fazekas Csaba, a miskolci Varga Krisztián, a szolnoki Sebők
Péter, a
gyöngyösi Deák Domonkos vehette át az ünnepélyes díjkiosztón a szakmunkás-
bizonyítványt. A versenyzők és szakoktatóik számos különdíjban is részesültek. A
Húsipari Dolgozók Szakszervezetének különdíjait Puszta János, Nagy Tibor, Király
Ferenc és Vass Tamás kapta. Ugyancsak a HDSZ elismerésében részesült Nagy Tibor
szakoktatója, Volosinovszky Zoltán.
A rendezők mindent megtettek azért, hogy a versenyhez a lehető legjobb
feltételeket
teremtsenek, vonta meg a két napos versengés tapasztalatait Debreczeni Sándor, a
versenybizottság elnöke. Külön elismeréssel szólt a gyakorlati verseny
előkészítőiről,
akik valamennyi versenyző számára azonos munkadarabokat produkáltak, így a
tanulók azonos feltételekkel oldhatták meg feladataikat.
A gyakorlati feladatok között volt marhavágás, marhacsontozás, valamint
sertésvágás,
a sertés felbontása, csontozás, töltés. A versenyzőknek bizonyítaniuk kellett
azt is,
hogy mennyire ismerik a húsipari termékeket, és a különféle gépek működését.
A marhavágást több versenyzőnek is sikerült kiválóan megoldani, ám a
csontozásnál
egyetlen tanuló sem érte el a maximális pontszámot. A tanulók jóval
rutinosabbnak
bizonyultak a sertésvágásban, valamint a sertés csontozásban, ám a
termékfelismerés
többeknek gondot okozott. Volt, aki nem ismerte fel a krinolint, egy másik
versenyző
pedig a cserkészkolbásszal nem találkozott még. A feladatok összeállítói úgy
gondolták, hogy a szafaládé kötözés nem teszi majd különösebb próbára az
ifjakat. A
végrehajtásnál aztán kiderült, hogy tévedtek. Több versenyző nehezen birkózott
meg
ezzel a feladattal. Problémák voltak a töltéssel, a hosszúsággal. Vagy éppen a
tömörség
nem stimmelt: hol laza, hol pedig túl kemény lett a szafi. A következő feladat
megoldása során arra is fény derült, hogy húsiparosok nem különösebben vonzódnak
a
gépészethez. Nem mondható túl sikeresnek a gépelemek felismerése. Ebből csupán
két
tanulónak sikerült elérnie a maximumot. A csigás töltőgép összeszerelése
senkinek sem
sikerült tökéletesen, ám a húsdaráló összerakása nem okozott nagy gondot.
Az írásbeli átlagosan 55 százalékosra sikeredett. Tökéletes megoldást egyetlen
tanuló
sem produkált. A szóbeli viszont már jobban ment annak ellenére, hogy nem egy
szokványos dologról, a zsírgyártás mikéntjéről és gépeiről kellett értekezniük a
fiataloknak.
Az eredményeket összességében megfelelőnek értékelte a versenybizottság elnöke,
aki
utólag is indokoltnak tartotta, hogy magasra tették a mércét. Debreczeni Sándor
megvigasztalta azokat is, akiknek nem sikerült elérniük a versenyen a szakmunkás
bizonyítványhoz szükséges eredményt produkálnia. A versenybizottság elnöke
ugyanis
úgy vélekedett, hogy a koncentrált felkészülésnek mindenképp hasznát látják a
szakmunkásvizsgánál. Ráadásul a húsipar most olyan helyzetben van, amikor egyre
több cég keresi az olyan univerzális szakembereket, akik több fázisban is
alkalmasak a
munkavégzésre. Erről a tanulók Szombathelyen bizonyságot adtak, ezért Debreczeni
Sándor hangot adott reményének, hogy a fiatalok megtalálják majd a helyüket a
szakmában.
A szakma kiváló tanulója verseny évről-évre jó lehetőséget teremt a húsipari
szakemberek, szakoktatók és diákok találkozójára. A versenyek, az azt követő
beszélgetések sok hasznos tapasztalatot hoznak. Ennek ellenére mind nehezebb a
versenyek megszervezése, ami bizonyos fokig összefügg a húsipari cégek
privatizációjával. A magántulajdonban lévő társaságok ugyanis nem minden esetben
vállalkoznak szívesen a gyakorlati versenyek lebonyolítására. Szombathelyen
ugyan
nem volt ilyen gond, ám egyelőre nem dőlt el, hogy jövőre hol is rendezik a
versenyt.
Amint azt a verseny zárásakor dr. Lengyel Sándor, az Agrárszakoktatási Intézet
főigazgatója elmondta, a szegedi szakiskola szívesen lenne a verseny
házigazdája, de
nyitott kérdés, hol tudják megrendezni a gyakorlati versenyeket.
Erős D. Zoltán