Trappista és párizsi
Móczár István a szakma esélyeiről
A húsipar jövőjét illetően nem vagyok optimista - mondta Móczár István a
HDSZ választmányának legutóbbi, Pápán tartott ülésén, egyaránt bírálva a
kormányzat koncepciótlanságát és a szakma belső összefogásának a hiányát.
A Pápai Hús Rt. elnök-vezérigazgatója szerint a kormány a programkészítés
idején megfeledkezett a húsipar fejlesztéséről, az agrártárca pedig elkésett a
megfelelő koncepció kidolgozásával. Sajnálatosnak nevezte, hogy a nagyobb
húsüzemek nem tudnak egységesen fellépni a közös érdekek érvényesítéséért,
hiányzik a szándék és a közös gondolkodás igénye. Az egyes cégek érdekei
eltérőek, de látni kell - hangsúlyozta Móczár -, hogy csak összefogva lehet
bizonyos célokat megvalósítani. Példaként említette, hogy 1996-ban 5-6
százalékkal emelkedtek csak a húsipari termékek árai, ami azt jelenti, hogy az
ágazat magára vállalta a megnövekedett költségek nagy részét. Valamikor a
trappista sajt és a párizsi ára azonos volt, mára viszont nagy a különbség, ami
jelzi a tejipari kollégák hatékonyabb piaci érdekérvényesítési munkáját.
- Talán a kíméletlen verseny és a rendezetlen helyzet fenntartásával akarják az
illetékes szervek levezetni a túlkapacitást, felszámolni a fölösleges üzemeket -
próbált magyarázatot adni a jelenlegi helyzetre Móczár István. Kijelentette: még
mindig nincs vége a kapacitások szűkítésének és a létszámleépítésnek.
Mindenképpen, bármi áron versenyképesnek kell lennünk, különben az Európai
Unióhoz való csatlakozással elveszítjük a piacainkat. (Talán nem is kellene
annyira sietni a csatlakozással, jegyezte meg csendben.) Ugyanakkor álmegoldás,
ha a privatizált társaságok új tulajdonosainak nyakába raknak minden terhet. Így
csak vegetálni lehet, hosszú távon nincs biztosítva a megmaradás és a fejlődés.
Kérdésekre válaszolva a szakmát régóta jól ismerő pápai cégvezető elmondta:
Magyarországon 25 évvel ezelőtt épült utoljára korszerű húsüzem, Nyugaton
ezalatt két technológiai generációváltás ment végbe. A hazai élelmiszeripar
egykor versenyképes volt a külpiacon, de ez lassan elmúlik. Pápán például arról
kellene gondolkodni, hogy zöld mezőn 10 milliárd forintért felépítsenek egy
versenyképes üzemet, de ennek gyakorlatilag nincs semmi esélye. A gazdaság
vegetálása nem tesz jót a húsiparnak sem.
A szakszervezeti titkárokat különösen érdekelte a Hússzövetség jövőjének
alakulása, a munkaadói érdekvédelem szerveződése. Többen is felvetették, hogy
az ágazat kifelé hatékonyabban tudna fellépni, ha befelé a partneri kapcsolatok
rendeződnének. Mi az oka - hangzott a kérdés -, hogy a nagy társaságok vezetői
külön-külön ugyanazt mondják, együtt mégsem képesek a szakma érdekeit
képviselni?
Móczár István a Hússzövetség eddigi működésében és a tagság összetételében
nevezte meg a bajok okát. Véleménye szerint szigorúan húsipari
érdekképviseletet kell létrehozni, olyan cégek képviselőiből, ahol az
árbevételnek
legkevesebb az 51 százaléka húsipari tevékenységből származik. - Ha nem
húsipari érdekérvényesítésben gondolkodunk, lesöpörnek bennünket.
Megmondom őszintén: nem tudom elképzelni azt az árpolitikát, hogy kis haszon
- nagy forgalom, mert a nagy forgalom nagy veszteséget is okozhat. Nem
lehetséges, hogy folyamatosan érték alatt adjuk el a termékeinket - jelölte meg
az
alapvető problémák egyik oldalát a tulajdonos-menedzser Móczár István.
Ugyanakkor a gondok másik oldalát is érzékeltette, amikor kijelentette: a
kormányt meg kell kérnünk, hogy ne próbáljon összeugrasztani bennünket a
termelőkkel. Ne gyanúsítgassanak bennünket, hogy mi nyeljük le a szubvenciót.
Véget kellene már vetni az oszd meg és uralkodj elv érvényesülésének, különben
nem tudunk ötről a hatra jutni.
A rövid, protokolláris találkozó helyett valódi kérdéseket felvető tájékoztató
elismerést váltott ki a választmány tagjai körében, habár egyesek túlságosan
borúlátónak tartották az elhangzottakat, lévén szó mégis csak a bértárgyalások
időszakáról. Talán az ilyen típusú ellenvetésekre gondolt Móczár István, amikor
házigazdaként némi mentegetőzéssel úgy búcsúzott vendégeitől, hogy „nem
vagyok pesszimista, csak reálisan látom a helyzetünket."
(Horváth)