1996. IV.évfolyam 4.szám

SZAK-
SZERVEZETI
ÉLET

Sztrájkhumor

Szekszárdon a sztrájk ideje alatt érthetően feszült volt a légkör, előfordultak nehéz pillanatok is. Mindamellett a humorérzék, a vagányság, az önirónia, vagy a visszás helyzetek kifigurázása sem állt távol a részvevőktől. Ebből lestünk el egy csipetnyit.


*

Hányan sztrájkolnak ma délelőtt? - kérdezi az újságíró.
Pontosan 648 fő. Ennyien tudták letenni a munkájukat.

*

A második nap reggelén „sztrájk-kakaót" hoztak a tejes kollégák. Az egyik nagyfőnök, aki éppen az étteremben tartózkodott, magához vett egy pohárral. A sztrájkőrök egyike kivette kezéből a műanyag pohárkát, visszatette a rekeszbe, majd a fehérgalléros vezető felé fordult:
- Főnök, maga nem sztrájkol, jó lesz magának a csapból is...

*

Manhalt Péter, a sztrájkbizottság tagja mesélte:
- Minden fizetéskor a főnököm odajön hozzám, s azt mondja, hogy „na Péter, ennyi pénzt adtam neked.". Most miután megállapodtunk, hogy mennyi lesz a béremelés, én mondtam neki: na főnök, ennyi pénzt tettem neked a borítékba.

*

A sajtó is megírta, hogy hét fő kivételével a fizikai dolgozók mindannyian sztrájkoltak. Az irodások közül is sokan csatlakoztak, a magasabb beosztású dolgozók kivételével. De nem lehet azt mondani, hogy ők közömbösek lettek volna a bérharc iránt. Sőt! Ők számolták ki először, hogy mennyi is a 18+18 százalék.

*

Ugyancsak a főnökéről mondja a sztrájkbizottság egyik tagja:
- Mielőtt sztrájkba léptünk, megajánlottam a főnöknek, hogy ha nem ért egyet a munkabeszüntetéssel, majd visszautasíthatja azt a fizetésemelést, amit neki is kiharcolunk.

*

- Miért is sztrájkoltak Szekszárdon? - hangzik a kérdés.
- Az úgy volt, hogy az új tulajdonos nem tudta megszámolni, hány dolgozója van a cégnek. A szakszervezet ezt látva előzékenyen leállította a termelést két napra, hogy a sztrájksegély-listán összeírja az embereket.
- Ez érthető. De miért kellett erre két nap?
- Mert a sztrájkbizottság nagyon előzékeny akart lenni Schlegel úrhoz. Az első nap magyarul, a második nap németül számolt...

előző cikk újság tartalomjegyzék  
rovatban vissza rovat tartalomjegyzék rovatban előre