1995. III.évfolyam 2.szám

BÉR
ÉS
MUNKA

Időszerű az új választás

A Ringánál Som Lászlóné szb-titkár az üzemi tanács elnöke, és a testületben is többségben vannak a szakszervezet képviselői. 1992 novemberében, rögtön az indulás után az új testületnek sikerült egy üzemi megállapodást tető alá hozni a cég vezetésével, ezzel lényegében kijelölték a működés határait. Ez az üzemi megállapodás és a szakszervezet által kötött kollektív szerződés biztosítja a munkavállalóknak adható ellátásokat, járandóságokat. A Ringánál külön szerencsének tartják, hogy szinte ugyanazok a személyek ülnek a két testületben. Így csökkenteni lehet a párhuzamosságokat és az eltérő szerepkörök mentén óhatatlanul kialakuló feszültségeket. Talán emiatt is, az ÜT közmegelégedésre végezte a dolgát - vélik Győrben.

Kétszintű üzemitanács-rendszer alakult ki a Ringánál: minden üzemegységnél működik egy helyi testület és fölöttük létrehoztak egy vállalati szintű tanácsot. A személyi átfedések miatt is gyakoriak voltak a szakszervezeti testületekkel közös ülések, a két testület azonban nem csúszott össze - állítja Somné. A bértárgyaláson, vagy a kollektív szerződés módosításánál jelen voltak az ÜT nem szakszervezetis tagjai is, hogy tájékozódhassanak, s elmondhassák véleményüket, de a döntésben nem vettek részt.

Az új választások előtt a Ringa üzemegységeinél a legnagyobb gondot az jelenti, hogy az üzemi tanácsok sorai nagyon megritkultak, a testületek tagjai közül többen már nincsenek a cégnél. Pótolni kell az eltávozottak helyét, ebben a tekintetben is már nagyon időszerű az új választás. Fiatalítani is kell, mert többen beleestek a korengedményes nyugdíjazásba. Sajnos leépítések vannak a vállalatnál, ami befolyásolja a választások előkészítését, hiszen csak arra számíthatnak a jelölésnél, aki marad, akire a cég is számít. A jelölő bizottságnak egyébként nem okoz gondot az elvégzendő munka, ugyanazok vállalták, akik 1992-ben egyszer már sikerrel megoldották ezt a feladatot.

előző cikk újság tartalomjegyzék következő cikk
rovatban vissza rovat tartalomjegyzék rovatban előre