HÚSOS 2013. XXXI. évfolyam 4.szám
IPARÁGI
TÜKÖR

Kapuvár nem adta fel

Hosszú évek óta foglakozunk a húsipar helyzetével és a kongresszuson hallottak is megerősítették, hogy a lejtőn még nem tudtunk megállni - mondta Pászli Tibor, a HDSZ most megválasztott társadalmi elnöke. A kapuvári kollégát a kongresszusi benyomásairól és a kapuvári üzem újraindítási esélyeiről kérdeztük.

– A húsipar helyzete tovább romlik, nagy a küzdelem a piaci szereplők között, nagy a konkurencia az országon belül és nemzetközi viszonylatban is - adott hangot véleményének Pászli kolléga. – Szerintem egy jó agráradottságokkal rendelkező országban, mint nálunk, ahol megfelelő a gabonatermesztés, jó alapanyagot lehet előállítani, ott a feldolgozást nem szabadna ilyen mértékben magára hagyni. Úgy gondolom, hogy részünkről ezt a harcot nem lehet feladni, Magyarországon a hústermelésnek folytatódni kell, a jelenleg kedvezőtlen tendenciák ellenére. A nagyüzemek fogynak, a kisebbek köszönik, megvannak, de nem egy kategóriáról beszélünk. A kisüzemek a helyi ellátásban jól szerepelnek, de a hazai húsellátást nem oldják meg - állapította meg.

A kapuvári húsüzem helyzetéről Pászli Tibor elmondta: a város és a régió nem adta fel, hogy újrainduljon a húsüzem. Igaz, hogy szeptember óta áll a gyár, érdeklődő van iránta, de értékelhető új tulajdonos eddig nem jelentkezett. A felszámolás kifutóban van, a határidőt év végéig meghosszabbították. A régió összefog azért, hogy a termelést valamilyen szinten folytatni lehessen. – A kapuvári húsüzem, bármelyik hasonló üzemmel összehasonlítva, nem volt annyival rosszabb, mint ahogy a sorsa alakult. A termékei piacképesek voltak, egy korábbi krízis után, 2003. után a húsfeldolgozó talpra állt. Sajnos most egy szerencsétlen tulajdonosváltást követően elölről kezdődött a történet. Az üzemmel kapcsolatos hatósági vizsgálatokról részleteket nem tudunk - tette hozzá a kapuvári érdekvédő.

Kérdésre válaszolva Pászli kolléga megerősítette: a kapuvári húsüzemi korábbi dolgozói csak részben kapták meg az ellátásukat. A négyszáz ember közül, akiket máról holnapra utcára tettek, az alacsonyabb béren foglalkoztatott, fiatalabb munkavállalók, a létszám mintegy harmada kapta meg a Bérgarancia Alapból az állásidőre és a rövid idejű végkielégítés után járó pénzét. A hosszabb munkaidővel rendelkezők, a középvezetők, mintegy 120 kolléga csak a végkielégítésének egy részét, szinte csak a töredékét kapta meg. – A HDSZ elnökével közösen megkerestük a felszámolót, aki elismerte, hogy az elszámolás megtörtént, de a kifizetésre nincs fedezet. További lépéseket tervezünk tenni a kormány, illetve az új tulajdonos felé. Megteszünk mindent, amit lehet, mert sok tragédiával találkozok naponta, hiszen az embereknek meg kell élni, fizetni kell a rezsit, törleszteni a lakáshitelt, szükségük lenne a pénzre.