HÚSOS 2013. XXXI. évfolyam 4.szám
SZAK-
SZERVEZETI
ÉLET

A béreket emelni kell!

A magyar húsipar csak jelentős szerkezet-átalakító beruházásokkal tudja visszanyerni a versenyképességét, a béreket pedig emelni kell, hogy az ágazat ne veszítse el a szakképzett munkaerőt – állapította meg közleményében a Húsipari Dolgozók Szakszervezetének elnöksége, amelyet a X. kongresszus munkájának összegzése alapján adott ki a 2013. október 30-án, Budapesten tartott ülése után.

A testület szerint a hazai húságazatnak csak akkor van jövője, ha a gazdasági növekedés hatására emelkedik a húsfogyasztás, a Kormány végrehajtja a sertésprogramot, az általános forgalmi adó mértékét pedig leszállítja az Európai Unió országaiban jellemző szintre és korlátozza a feketegazdaságot. Az önkormányzati tulajdonban került húsüzemekben erősíteni kell a foglalkoztatás biztonságát, a munkahelyek védelmét. Pápán további kormányzati erőfeszítéseket kíván a vágóhíd működésének konszolidálása, Kapuváron pedig esélyt kell adni az üzem újraindításához és az emberek foglalkoztatásához.

Az elnökség a HDSZ kongresszusa alapján úgy ítélte meg, a húsiparban dolgozó emberek jogos elvárása, hogy az ágazatban érdekelt hazai befektetők és önkormányzatok nagyobb felelősséget viseljenek a magyar munkavállalók élet- és munkakörülményei iránt a tulajdonukban lévő gazdasági társaságoknál. A társadalmi szolidaritásnak és a szociális partnerek együttműködésének továbbra is az a legfőbb biztosítéka, ha a munkáltatók tiszteletben tartják a szakszervezetek és az üzemi tanácsok tevékenységét. A HDSZ számára elfogadhatatlan, hogy az új Munka törvénykönyve meggyengítette a szakszervezeti tisztségviselők védelmét, és az új szabályozás szerint a munkáltató bizalomvesztésre hivatkozva azonnali hatállyal felmondhat egy függetlenített vállalati szakszervezeti vezetőnek.

A HDSZ Elnöksége a kongresszus által adott felhatalmazással élve, aktívan részt kíván venni a három szakszervezeti konföderáció és az ipari-energetikai ágazati szakszervezetek fúziójának előkészítésében.