HÚSOS 2013. XXXI. évfolyam 2.szám
IPARÁGI
TÜKÖR

A Gyulahús Kft. vevőként jelentkezik

Fókuszban a bérek és a kollektív szerződés

A nyár közepén a jelenlegi bérlő, az önkormányzat tulajdonában lévő Gyulahús Kft. ajánlattevőként kíván megjelenni a piacon és szeretné megvásárolni a felszámolás alatt lévő Gyulai Húskombinát Zrt. vagyonelemeit és márkanevét. A HDSZ helyi alapszervezete kiszámítható jövőt remél, s ehhez kapcsolódóan kollektív szerződésért és magasabb jövedelmekért harcol.

Kihívás: a fennmaradás

- Részben elveszett piacainkat szeretnénk visszaszerezni, és nem járunk rossz úton, emellett az egykori Gyulai Húskombinát Zrt. teljes termékpalettáját kívánjuk gyártani, de még jobb minőségben. Mindez óriási kihívás, de nem lehetetlen feladat. Reális célnak tartom, hogy a gyulai húsfeldolgozó a nehéz gazdasági és piaci viszonyok között fennmarad, mindezzel együtt tartható az üzleti tervben megfogalmazott 43 millió forintos nyereség - mondta a Húsosnak moszkvai üzleti útjai előtt Daka Zsolt, a Gyulahús Kft. ügyvezető igazgatója, aki korábban a Gyulai Húskombinát műszaki igazgatói posztját látta el.

Máshonnan közelít Petrusán Györgyné, a Húsipari Dolgozók Szakszervezete helyi alapszervezetének vezetője és Hemző Oszkár szakszervezeti bizalmi. Tőlük megtudtuk, hogy a még jelenleg is felszámolás alatt lévő Gyulai Húskombinát 350 munkavállalójából 282 vett át a Gyulahús Kft. A dolgozók még nem kapták meg teljes körűen a végkielégítésüket. Helyzetüket az is súlyosbítja, hogy a korábbi juttatásokkal ellentétben a nem túl munkavállaló-barát munkatörvénykönyv (mtv.) szabályozása szerint többen 20-30 ezer forinttal kisebb havi jövedelemmel számolhatnak. S ez egy százezer forint körüli jövedelem esetén bizony nagy érvágást jelent.

- Ennek rendezését egy új kollektív szerződés megkötésével látjuk orvosolhatónak. Az erről szóló tárgyalások megkezdését már többször szorgalmaztam a cégvezetésnek, akik egyelőre időt és türelmet kértek tőlünk - mondta a Húsosnak Petrusán Györgyné.

Az érdekvédelmisek azt sem tartják a legjobb megoldásnak, hogy az új cég nem jogfolytonosan vette át az embereket, ráadásul nekik egyelőre csupán 6 hónapos foglalkoztatást kínált 3 hónapos próbaidővel. Nevük elhallgatását kérő dolgozók szerint elmentek olyan szakemberek is, akiknek tudására nagy szükség lenne.

Ugyanakkor mind Petrusánné, mind Hemző Oszkár hangsúlyozza, hogy számos Békés megyei és gyulai élelmiszer-feldolgozó cég megszűnésének fényében kétségtelen eredménynek tekinthető, hogy a cég megmaradt, termel és munkát ad közel 300 embernek. A szakszervezeti vezetők elmondták: nagy felelősséget éreznek a gyulai húsipar fennmaradásáért. Megtudtuk tőlük, hogy az utóbbi időben javult az alapanyagok, így a gyártott késztermékek minősége is. Ugyanakkor azt is elmondták, hogy a „B” üzemben és benti szárazáru-üzemben nem a teljes héten át folyik a munka, így a cég állásidőn is fizeti a dolgozókat.

Végül megtudtuk, hogy a helyi HDSZ alapszervezet készül a hamarosan megtartandó üzemi tanácsi választásokra, a választási bizottság már megalakult.

Hangsúly a minőségen

Daka Zsolt gyulai termékekkel

- Egy sok munkával és nehezen felépített piac részbeni elvesztése gyors folyamat, újraépítése pedig nem könnyű. Közismert, hogy tavaly ősszel, amikor a Gyulai Húskombinát likviditási problémái jól láthatóan megmutatkoztak, akkor partnereinknek több esetben sem mennyiségi, sem minőségi értelemben nem tudtunk megfelelő áruval szolgálni. S ennek meglett a hatása - mondta a Húsosnak Daka Zsolt, a Gyulahús Kft. ügyvezető igazgatója. Az idén február elseje óta próbálják minden szereplővel újra helyreállítani a régi kapcsolatot, ezek a partnerek azonban különbözőképpen reagálnak, bár az ügyvezető szerint a tapasztalatok alapvetően kedvezőek. Ráadásul értékesítési árban is sikerült jó pozíciót kiharcolni.

- A piac bizalmát vissza kell szereznünk, másrészt nagyon nagy hangsúlyt fektetünk a minőségre - hangsúlyozta az ügyvezető.

Az idénre tervezett 5,3 milliárdos értékesítés 80 százalékát itthon, míg a fennmaradó 20 százalékot külhoni piacokon kívánják értékesíteni. (Ez utóbbiban az orosz, a cseh és az angol érdemel említést.) Ugyanakkor kérdésünkre Daka Zsolt megjegyezte: a jövőben a termelésük nagyobb hányadát szeretnék az exportpiacokon értékesíteni, ugyanis a belföldi fogyasztási recessziót nem lehet nem észrevenni. Miközben a feldolgozók száma érdemben nem változott, így a bővülésnek több mint erős korlátai vannak.

Daka Zsolt beszélt arról is a Húsosnak, hogy július 31-vel lejár a Gyulai Húskombinát felszámolási eljárásának első fázisa, azaz a felszámolás elrendelésétől számított 270 nap. Ekkorra szeretne olyan állapotba kerülni a 100 százalékban a gyulai önkormányzat tulajdonában lévő Gyulahús Kft., hogy árajánlatot tegyen a Gyulai Húskombinát ingatlanaira, eszközeire, márkanevére és know-howjára. (Korábban a gyulai önkormányzat 1,7 milliárd forintot kapott a kormánytól a feldolgozó megmentésére.)

Tény, hogy nemrégiben megjelent a cég értékesítéséről szóló a hirdetmény, s az is tény, hogy erre nem jelentkezett senki. Itt a meghirdetési ár 5 milliárd forint volt, ami a jövőben várhatóan lejjebb megy.

Szabad kapacitások

- A kapacitás-kihasználtság növelésével lehet a fajlagos költségeket leszorítani - mondta arra a kérdésünkre Daka Zsolt, hogy a bérleményként használt ingatlanok nagyok és a rendelkezésre álló eszközök sem a legmodernebbek. Hozzátette, hogy a Kétegyházi „B” üzemben jelenleg 50 százalékos, míg a szárazáru-üzemben 60-70 százalékos kihasználtsággal dolgoznak. Jelezte, a piacépítés révén ezek a számok javulni fognak. Az alacsonyabb bázisról induló februári termelésmennyiséget márciusban megduplázták, az áprilisi pedig meghaladja a márciusit.

- Ameddig a Gyulahús Kft. nem tulajdonos, addig határozott idejű a munkavállalók alkalmazása és az átszervezések miatt kötöttük ki a 3 hónapos próbaidőt. De hangsúlyozom, gondos mérlegelés után a legjobb szakemberekkel folytattuk a munkát, ennek ellenére fontos megerősíteni: egyfajta szemléletváltozásra is szüksége van mindenki részéről a talpon maradás érdekében - hangsúlyozta az ügyvezető. Hozzátette, tulajdonosi státusz és jövőkép kell ahhoz, hogy a kollektív szerződést meg tudják kötni a szakszervezettel. Kérdésünkre Daka Zsolt elmondta, hogy tudomása szerint idővel csökkenteni szeretné a cégben tulajdonosi részesedését a gyulai önkormányzat.

Végül megtudtuk, nincs garancia arra, hogy a korábbi 366 fős dolgozói létszám újra meglesz, de amennyiben felfut a termelés, nőni fog a foglalkoztatás.

A Gyulahús Kft. körüli gazdasági és pénzügyi környezet nem kedvező. Nehéz nem számot vetni azzal, hogy az elmúlt években a honi húsipar gyakorlatilag minden szereplője veszteséges volt. Miközben jogszabályi előírások nyomán önkormányzati cég nem futhat mínuszba.

Ugyanakkor tény, hogy a Gyulahús Kft. hitelek és adósság nélkül tiszta lappal indult…

B. T.