HÚSOS 2012. XXX. évfolyam 6.szám
SZAK-
SZERVEZETI
ÉLET

A szakszervezet képezi a védőhálót

Amint az ország valamennyi - még üzemelő - húsipari vállalatánál, a pápai húsüzemben is téma az ágazatot sújtó áldatlan piaci helyzet. Ki ne hallott volna a kapuvári és a gyulai felszámolásról, az összességében 800 munkahely megszűnéséről? A húsosok körében egységes az álláspont arra nézve, hogy most már valóban lépnie kell a kormánynak a hazai húsipar megmentése érdekében.

Fejlesztés és bérkompenzáció

Mindezek mellett országos összevetésben a pápaiak helyzete kicsit kivételesnek mondható, hisz amint Harkai Attila üzemi tanácsi és egyben szakszervezeti elnök igen elismerően nyugtázta, náluk még jelentős beruházás, fejlesztés is zajlik. Akár már az idén átadásra kerülhet az új szeletelő üzem, amire éppen a növekvő kereslet, a termékbővítés miatt volt szükség és ami az üzemvezetés perspektivikus szemléletét is bizonyítja. Az sem elhanyagolható tény, hogy Pápán a nyáron elsők között kötöttek új kollektív szerződést, amely a munkavállalók számára jelentősen jobb feltételeket biztosít, mint az ugyanakkor életbe léptetett új Munka törvénykönyve.

Szakszervezeti szempontból az érdekvédelem egyik jelentős lépésének számít, hogy a pápai húsüzemben az elsők között hajtották végre a bérkompenzációt. Hiszen a hazai húsipar jelenlegi helyzetében már az is eredménynek számít, hogy a kompenzálással szinten maradtak a bérek. Vannak hasonló profilú vállalatok, ahol ezt nem sikerült elérni. A juttatási kör is változtatás nélkül megmaradt, másutt ezt is megnyirbálták. Persze a bérek alakulását befolyásolja, hogy mennyire sikerül biztosítani a munka folyamatosságát. Hiszen az alapanyaggal mindenütt gondok vannak. Ezért lenne kívánatos, ha nem csak ígéret maradna, hanem meg is valósulna a kormánynak az a bejelentése, hogy a jelenlegi évi háromról hatmillióra kívánják növelni a sertésállományt. 

Nem tétlenkednek

A pápai húsüzem szakszervezeti életében a tél eleji napok sem telnek tétlenül. A tervezett országos demonstrációt még a Mikulás napi rendezvény is megelőzi, amikor az üzemi tanáccsal közösen szervezett ünnepségen a tavalyinál is több, 200 gyermeknek jut ajándékcsomag. Az idén ugyanis az eddigi hétről három évvel kitolták a korhatárt, így most még a 10 éves gyermekek is örülhetnek az ajándéknak. A törzsgárda ünnepségre a hónap második felében kerül sor, és hagyományosan az új húsos tanulók „beavatója” is megszervezésre kerül. Közben a sportélet is zajlik, hiszen előre kell gondolni, már szervezik a labdarúgók januári üzemi terembajnokságát, s ugyancsak januárban sort kerítenek a nyugdíjasok éves találkozójára is, amelyen 100-150 volt munkatárs megjelenésére számítanak.

Tétlenségről tehát szó sincs. Illetve szó éppen akad, s ezt nehezményezi leginkább Harkai Attila, hogy nem csendesül a zsörtölődők, elégedetlenkedők hangja. Akadnak szép számban, akik potyautasként a sarokból morogva megkérdőjelezik a szakszervezeti munka eredményességét. Ahelyett, hogy felzárkóznának a tenni akarók mellé, még gúnyolódnak is, hogy „ugyan mit értek vele, hogy tagok vagytok”. Voltak, akik hangoztatták: „mi az, hogy végrehajtották a bérkompenzálást, hiszen most is csak azt a pénzt kapjuk”. Az ilyen szemlélettel nehéz mit kezdeni. 

Az elnök szerint gyökeres változtatásra van szükség a szakszervezeti munkában, hiszen most már valóban itt az ideje, hogy mindenki megértse: a közös célokat csakis közösen lehet megvalósítani. Nem lehet a sült galambra várni vagy abban bízni, hogy mások majd kikaparják azt a bizonyos sült gesztenyét. Ez azokra az emberekre jellemző, akik a „fogjuk meg és vidd” elve alapján képzelik a közösségi életet. Pedig nincs helye az ilyesminek, mert együtt kell fellépni, méghozzá minél többen. Ahogy növekszik a tagság száma, úgy nő az érdekvédelem ereje, hatékonysága. 

Ami a soron lévő 2013-as esztendőt illeti, Harkai Attila pozitív változást remél. Mint mondta, a húsos szakma kedvezőtlen helyzete mellett is kezdeményezik a cég vezetőségével a jövő évi bértárgyalások megindítását. Persze mindennek eredményességét növelné, ha végre sor kerülne az ágazat felemelkedését hozó, létfontosságúnak nevezhető Áfa-csökkentésre.

Bíznak a túlélésben

A pápai húsosok jelenéről és a jövő évi kilátásokról az üzem vezetőinek a véleményét is szerettük volna kikérni. Azonban Politzer József ügyvezető igazgató többszöri próbálkozásunkra végül azzal a kijelentéssel élt, hogy a jelen helyzetben nem kívánnak nyilatkozni. Sajnálatát fejezte ki, ha az emberek panaszkodnak, mivel a pápai húsüzemben nem volt bércsökkentés. Nagyon fontosnak tartja, hogy van munka, rendelésekben nincs hiány, a pápai húskészítményekre igényt tartanak a fogyasztók. 

- Azt gondolom: megvannak az esélyek arra, hogy túléljük a jelenlegi helyzetet - mondta a részletesebb beszélgetést elhárító ügyvezető igazgató. 

Illés Ferenc