HÚSOS 2012. XXX. évfolyam 6.szám
IPARÁGI
TÜKÖR

Csökkenteni kellene a terheket

- véli Éder Tamás, a Hússzövetség elnöke

Kapuvári József, Éder Tamás és Harkai Attila

Soha ennyire nem voltam pesszimista - mondta Éder Tamás, a Hússzövetség elnöke október végén a HDSZ választmányának tartott előadásában. A munkáltatói érdekképviselet vezetője úgy ítélte meg, hogy a szakma nem tud hatékonyan fellépni a húsipari válság leküzdése érdekében.

A Hússzövetség vezetői csak a választási ciklus felén túl tudtak találkozni a szaktárca vezetőjével, a gazdasági minisztériumban pedig kevés figyelmet kap az ágazat.

Hangsúlyozta: a baromfi-, a sütőiparban és más szakágazatokban is hasonlóan nehéz a helyzet, de a nagy hagyományú vágóhidak csődje miatt a húsipar került a címlapokra. Súlyos helyzetet okoz, hogy a húsipar a külpiacon veszített a versenyképességéből. Ennek okát az ágazatra rakott terhek növekedésében és az elmúlt 10-15 évben elmaradt fejlesztésekben jelölte meg a Hússzövetség elnöke. - Előre lehetett látni - mondta -, hogy 3 millió sertés mellett nem lehet 6-7 milliós állományhoz rendelt kapacitást fenntartani. Ha azonban fair lenne a verseny és ésszerű a konszolidáció - tette hozzá-, akkor nem a gyulai és a kapuvári húsüzemeknek kellene vesztesként elhagyni a piacot.

A magyar ÁFA-rendszer nonszensz - jelentette ki Éder. A magas forgalmi adó felhívás keringőre, az adó elkerülésére. „Csapataink ÁFA-ügyben harcban állnak” - mondta az elnök a Hússzövetség kezdeményezésére utalva (lásd a Húsos előző számát), amelyre azonban az előadás időpontjáig nem érkezett válasz illetékes helyről.

A bajok okainak sorában Éder Tamás kiemelte az élősertés árának drasztikus emelkedését, a hitelezés elnehezülését. Már nem csak beruházási-, de a forgóeszköz hitelezés csatornái is kiszáradtak. Megemlítette, hogy Európában sem sokkal jobb a helyzet, az input árak ott is emelkedtek, ott is tönkremennek húsipari cégek.

A kilátásokkal kapcsolatban elhangzott: a belföldi kereslet növekedésével nem lehet számolni, már a stagnálás is jó lenne. A külpiacok közül az oroszoknál könnyen kilistázzák a beszállítókat, a távol-keleti régiók csak nagyobb mennyiség esetén kínálnak megoldást. Az állatlétszám tovább csökkenhet, mert nem érdemes beetetni a drága takarmányt. A földtörvény vitája elbizonytalanítja az állattartókat.

A nemzetközi tendenciákat illetően a Hússzövetség elnöke szerint az európai húsipar kettéválik: egyrészt árérzékeny olcsó termékeket állít elő nagy tömegben, másfelől pedig prémium kategóriás termékeket. A magyar húsipar nem állhat rá csak prémium termékek gyártására, ez illúzió, csak ebből nem lehet megélni. A helyes irány és arány megválasztása minden feldolgozónak nagy kihívást jelent.

Éder Tamás nem titkolta véleményét, hogy a húságazat nehéz időszak előtt áll, a konszolidáció „nehéz és véres” lesz. Nem ítélte szükségesnek, hogy a Kormány a konszolidációt akadályozza, mivel nem az a feladata, hogy közvetlenül beavatkozzon a versenybe, hanem csak a verseny feltételeit kell kialakítani. Az ágazatra rakott terhek mérséklésével viszont csökkenteni lehetne a nyomást, ami kedvezően befolyásolná a versenyt is.

-h-l-