HÚSOS 2012. XXX. évfolyam 4.szám
BÉR
ÉS
MUNKA

Új bérrendszer startol a PICK-nél

Új szisztéma szerint kapják a fizetésüket október 1-től a PICK fizikai dolgozói. A vállalatnál ebben az évben még nem volt bérkompenzáció, nem teljesült az adóváltozások negatív hatásait ellensúlyozó elvárt béremelés, a dolgozók csak azt az ígéretet kapták a menedzsmenttől, hogy a kidolgozás alatt álló új bérrendszer bevezetésekor, ha nem is reálértékben, de a korábbihoz képest némileg nőni fog a fizetésük - emlékeztet a PICK szakszervezeti vezetője. Golhovics Gábor arról is beszámol: az új Munka törvénykönyve (Mt.) nyomán újratárgyalják a kollektív szerződést is.

Golhovics Gábor

A bérváltozásra és az új kollektív szerződés bevezetésére az eredeti tervek szerint már a 3. negyedévtől, azaz július 1-től sort kellett volna keríteni. Mivel ez nem történt meg, az új céldátum október 1 lett. A késlekedés kompenzációjaként a fizikai dolgozók juttatását három hónapon át havi 5 ezer forintos Erzsébet-utalvánnyal egészítik ki.

Golhovics Gábor az új bérrendszer lényegét úgy foglalja össze: a jelenlegi bérrendszer egyéni darabbér, normán alapuló teljesítménybér, megszabja, hogy mekkora teljesítményt kell produkálni az egyes szakmákban egy óra alatt. Ezt követően viszont nem a munkafolyamat lesz kategorizálva, s hozzá bér rendelve, hanem az egyén: a munkavállalókat végzettségük, szaktudásuk szerint besorolják, ez alapján kapnak egy alap órabért, ami a fizetésnek mintegy 80 százalékát adja. A fennmaradó 20 százalékot pedig egy olyan bónusz rendszer keretében fizetik ki, amelyben a mennyiségi és minőségi paraméterek, a jelenléti idő, a higiénia és más tényezők különböző súllyal lesznek meghatározva.

Lényeges: a bónusz rendszerben nincsenek szubjektív elemek, a díjazás nem azon múlik, hogy ki milyen viszonyban van a feletteseivel, hanem objektív kritériumrendszer rögzíti. A bónuszok mindenkinek járnak, levonás csak írásban jegyzőkönyvezett, bizonyított hiányosságok esetén merülhet fel. (A szakszervezetnek lapzártánk idején vannak kifogásai a tervezet egyes pontjaival kapcsolatban: álláspontjuk szerint a dokumentum például a bónusz kifizetésében „kollektív büntethetőségi elemet” is tartalmaz.)

Mit hoz az új bérrendszer?

- A munkaadónak hosszabb távon egy egyszerűbb, áttekinthetőbb, kevesebb adminisztrációval működtethető szisztéma az érdeke, ezért Bonafarm csoportszinten is átállnak erre, a Magyarországon egyébként sok vállalatnál már alkalmazott rendszerre. A dolgozók számára pedig mindez kiszámíthatóbb havi jövedelmet biztosíthat. Ezután ugyanis akkor is megkapja a fizetését a munkás, ha nincs megfelelő volumenű termelés a cégben, azaz a kifoglalkoztatottság szintje csökken. Eddig a kapacitások kihasználásának ingadozása akár 15-30 ezer forintos differenciát is okozhatott egyik hónapról a másikra egy munkavállalónak, ez a hektikusság előreláthatóan - az adott hónapban lévő munkanapok számától függően is - 5-10 ezer forintra mérséklődhet.

A fizikai állománynak október 1-től egyszerre vezetik be az új bérrendszert, az azt követő hónapokban pedig a monitoring következik - ugyan előzetesen is számos próba-bérszámfejtést elvégeznek, de egy ekkora volumenű váltásnál az éles alkalmazásban mindig ütközhetnek ki hibák és hiányosságok. A mintegy 2500 fizikai dolgozót követően a körülbelül 350 fős szellemi állomány bérezését is hasonló szisztémára állítják át, ezzel árnyalva a náluk működő havibéres rendszert, s építve be hasonló érdekeltségi és minősítési opciókat az ő bérezésükbe is. Erre reálisan a következő év első negyedévében lát lehetőséget Golhovics Gábor.

Tárgyalások a kollektív szerződésért

Az új Mt. sok területen a korábbinál kiszolgáltatottabbá teszi a dolgozókat, azoknál a cégeknél vannak valamivel jobb helyzetben az emberek, ahol működik szakszervezet, s van kollektív szerződés, ami lehetőséget ad a munkások számára a törvényi minimumnál kedvezőbb feltételek rögzítésére.

- A PICK-nél október 1-jén lép életbe az új kollektív szerződés, egyelőre csak az Országgyülés által megszüntetett műszakpótlékok rendezésére történt egy technikai módosítás. Augusztus elejére 90 százalékban áttárgyaltuk a menedzsmenttel a kérdéseket, a hátralévő hetekben bízom benne, hogy a még nyitott fejezeteket is sikerül lezárnunk. Várhatóan a korábbiakhoz képest nem lesz jelentős változás a munkavállalók számára, nem változnak drasztikusan a munkaidőkeretre, a gondatlan károkozás mértékére vonatkozó vagy a munkaviszonnyal összefüggő szabályok - tájékoztat Golhovics Gábor.

A szakszervezeti vezető kiemeli a gondatlan károkozás miatti felelősségre vonás lehetőségét, az új törvény ugyanis 8 hónapi fizetéselvonást is megenged. A PICK-nél megmarad viszont a dolgozói kockázatviselésnek 4 hónapnyi távolléti díj mértékében való maximálása, e mellé a szakszervezeti tagokra az érdekképviselet felelősségbiztosítást is kötött.

- Még a 4 hónapnyi fizetéselvonás is azzal a kockázattal jár, hogy csődbe vihet egy családot. A szakszervezeti tagok számára ezért kötöttünk munkavállalói kárfelelősség biztosítást, amely keretében a biztosító munkaügyi jogsegélyt szolgáltat, szakértőt biztosít a tárgyalásokra. Ennek azért is van jelentősége, mert ha nem gondatlannak, hanem súlyosan gondatlannak ítélnek meg egy károkozást, akkor annak teljes összegét követelheti a munkaadó, a minősítés tehát koránt sem mellékes, tehát kell a jogi segítség. Továbbá a biztosító 1 millió forintig fedezi azt is, ha végül az alkalmazottnak mégis fizetnie kell - sorjázza a konstrukció lényegi elemeit Golhovics Gábor, hangsúlyozva: természetesen az érdekképviselet elismeri a hanyagság miatti károkozásból következő dolgozói felelősséget, ám erre az esetre is biztosítania kell az érintett munkás megfelelő képviseletét, hiszen aki dolgozik, az hibázhat is.

Kellenek a jó szakemberek!

A szakszervezeti vezető veszélyes tendenciának látja, hogy bár a legtöbb embernek nincs lehetősége váltani és örül annak, hogy van stabil munkája, ennek ellenére csaknem minden hónapban mennek el a vállalatnál régóta alkalmazott, tapasztalt dolgozók a cégtől.

- A 2500-as állományhoz képest havi szinten első látásra nem tűnik jelentősnek a szám, ám évente 100-150 tapasztalt, a vállalathoz a korábbi évtizedekben lojális dolgozó átigazolása más céghez vagy más ágazatba, igenis olyan tendencia, ami mind a kollektívára, mind a cég hatékonyságára negatív hatással van. Különösen, ha hozzáteszem: a fiatal, új munkaerőnél azt tapasztaljuk, hogy 15-20 emberből csak 2-3 marad meg nálunk hosszú távon, a többiek egy-három hónap elteltével nyomban továbbállnak, amint erre lehetőségük adódik. Fontos, hogy a menedzsment szem előtt tartsa: ahhoz, hogy a PICK hosszú távon versenyképes legyen, nem elég csak a költségsoraira figyelnie, hanem olyan munkakörnyezetet és bérezést kell fenntartani, ami a céget a minőségi munkát végző, lojális munkavállalók körében, mint munkaadót is versenyképessé teszi.

B. Papp László

Vakáció és iskolakezdés

Az anyagi nehézségek ellenére aki teheti, kihasználja ebben az évben is a kedvezményes áron bérelhető szakszervezeti üdülők szolgáltatásait. A 13 szobás, 40 férőhelyes siófoki szálláson júniusban maradtak kihasználatlan időszakok, ám júliusra-augusztusra telt házas foglalás jellemző a fejenként egy hétre 21 ezer forintért kibérelhető szobákra. Bajára is sokan indultak, ott a 6 személyes faházat 40 ezer, a 8 személyeset 53 ezer forintért lehetett kibérelni. A 2+2 fős horvátországi apartmanban 13 turnus kelt el, a 7 éjszakás szállásért ott 80 ezer forintot kell fizetni. Az augusztus már jelentős részben az iskolakezdésre való felkészülésről is szól, ezt az üzemi tanács ebben az évben gyerekenként 6 ezer forintos utalvánnyal támogatja, amelyet már július végén szétosztottak a dolgozók között.