HÚSOS 2012. XXX. évfolyam 3.szám
KITEKINTÉS

Pardon, kollégák!

Az öntudatos szakszervezeti fellépés jót tesz Németország gazdaságának és gazdasági vonzerejének - írja a Die Zeit, a neves német hetilap.

Kedves szakszervezeti kollégák, igazságtalanság ért Titeket, a Die Zeit részéről is - kér elnézést a lap szerzője a szakszervezeti vezetőktől. Majd beismeréssel folytatja: az elmúlt tíz évben mindenféléről írtak, de a szakszervezetekről alig és ha írtak is, annak egyetlen egyszer sem volt pozitív felhangja. A szakszervezeti képviselőket „betonfejűnek” csúfolták a széles nyilvánosság előtt és a „múlt maradványának” tartották, akikre nincs már szükség. Legfőbb ideje – szól a figyelmeztetés -, hogy korrigáljuk ezt a képet.

Rég túlhaladott a szakszervezetek korábbi kritikája. A hetilap szerint a közelmúlt válságában a kollektív szerződések előnye egyértelműen megmutatkozott: nem kellett minden munkavállalóval külön tárgyalni arról, hogyan lehet esetleg megmenteni a munkahelyeket. Ehelyett a vészhelyzetben a munkaidő-számlákat és kollektív szabályozásokat érvényesítették. A törvényben előírt rövidített munkaidő mellett elsősorban ez segített felfogni a zuhanás erejét. Németország tehát a szakszervezeteknek és üzemi tanácsoknak is köszönheti, hogy a nehézségeket viszonylag enyhén megúszta.

A német gazdaság amúgy is pont azokon a terülteken áll hihetetlenül jól, ahol erősek a szakszervezetek. Autógyártók, gépipari gyártók és vegyipari termelők majd kicsattannak a versenyképességtől. Üzemeikben az IG Metall & Társai rendkívül erősek – és semmiképpen sem szerények. Ezekben az ágazatokban nem kellett a munkavállalóknak lenyelni reálbércsökkenést. Részesedtek a nyereségből, ami bizonyítja: nem mond ellent egymásnak az érdekérvényesítő képességgel rendelkező munkavállaló és a versenyképes vállalat.

A munkáltatók is megtanulták, hogy ismét értékeljék a szakszervezeteket. A pragmatikus kollektív megállapodások, a kollektív szerződés adta tervezési biztonság erre a bizonyíték. A brit Economist a közelmúltban a német gazdaságban még mindig domináló kollektív szerződések rendszerét Németország helyzeti előnyének nevezte.

A Die Zeit közlése szerint felmérések során a megkérdezett német állampolgárok 60 százaléka azt válaszolja, hogy a szakszervezet »fontos«. Az IG Metall-nak megint több lett a tagja, de az oktatási és tudományos dolgozók szakszervezete és a rendőrszakszervezet létszáma is növekszik.

Több tag, több kollektív szerződés az alacsony bérű ágazatokban is – ez lenne a kívánatos. Szükség van érdekvédőkre a szociális piacgazdaság dinamikájában. Aki szakszervezetbe tömörül, az nem az államot hívja segítségül, hanem másokkal együtt kézbe veszi saját érdekeit. Nagyon is okos stratégia - írja a Die Zeit 2012. április 26-i számában.