HÚSOS 2012. XXX. évfolyam 3.szám
KITEKINTÉS

Füstmentes munkahelyek

Az Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség (EU-OSHA) is részt vett május 31-én a 2012. évi Dohányzásmentes Világnapon, és elindította a „Füstmentes munkahelyek” figyelemfelkeltő kampányát, amelyben felszólítja a munkaadókat és a munkavállalókat a munkahelyi környezeti dohányfüst megszüntetésére Európa-szerte.

Az Európai Unióban becslések szerint évente több mint félmillióan halnak meg a dohányzás miatt, e halálesetek közül 79 000 a környezeti dohányfüsttel hozható összefüggésbe. A legtöbb tagállamban már vannak érvényben dohányzásellenes jogszabályok, amelyek tiltják a dohányzást a zárt légterű nyilvános helyeken, a munkahelyeken és a tömegközlekedésben.

A kampány a munkahelyi dohányzással kapcsolatos tévhiteket oszlatja el. A közhiedelemmel ellentétben nincs olyan szellőzőrendszer, amely képes lenne teljesen megszüntetni a füstöt, sőt, a dohányzásra kijelölt beltéri helyek a nemdohányzó helyiségek levegőjét is szennyezik. Az épületek ajtói, ablakai és szellőzői közelében dohányzásra kijelölt helyeken a huzat miatt az épületben tartózkodók gyakran vannak kitéve a környezeti dohányfüstnek.

A munkaadók számára kiadott tájékoztató füzet gyakorlati tanácsokkal látja el a munkáltatókat a munkahelyi dohányzási tilalom végrehajtásával kapcsolatban. A munkavállalók is hasonló tájékoztatóból informálódhatnak.

A húsipari munkahelyeken feszültségeket keltettek a dohányfüst megszüntetésére, illetve a dohányzás korlátozására bevezetett intézkedések. A HDSZ testületei is gyűjtik a tapasztalatokat, hiszen az intézkedések végrehajtása bizonyos költségek és kockázatok felmerülése mellett érdekvédelmi kérdéseket is felvet, akár a szabályok kialakítása, akár a szankciók terén. Az első értékelések szerint körültekintő, az érintettek javaslatait is figyelembe vevő, vezetői példamutatást és empátiát követelő magatartás szükséges a füstmentes munkahelyek megteremtéséhez. Különös tekintettel arra, hogy élelmiszer-feldolgozó üzemekről és az egészségünkről van szó.

További információk: www.exsmokers.eu