HÚSOS 2012. XXX. évfolyam 2.szám
IPARÁGI
TÜKÖR

Biztonságos módon, versenyképes áron

Dr. Bognár Lajos a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős helyettes államtitkára a Hússzövetség ünnep előtti sajtótájékoztatóján kijelentette: a szaktárcának nagyon fontos az élelmiszer-ipar fejlesztése, mivel megfelelő feldolgozó kapacitás nélkül nincs megfelelő mezőgazdaság sem.

Ünnepeljen jóízüen!

A vidéki élet lehetőségét javíthatja egy hatékony vállalkozói kör jelenléte Magyarországon. Ahhoz, hogy a megfelelő minőségű élelmiszerek középpontba kerüljenek, hatékony élelmiszerlánc-felügyeletre is szükség van. A közelmúltban létrejött a Nemzeti Élelmiszerlánc-felügyeleti Hivatal (NÉBIH), ahol zöld számon a lakosság bejelentheti a szabálytalanságokat.

Hogy az élelmiszeripar megfelelően tudjon működni – hangsúlyozta helyettes államtitkár -, a vállalkozóknak együttműködését kell kialakítani. A minőség középpontba állításával, magas hozzáadott értékű termékek előállításával lehet komoly piacokat találni, de mindemellett nagyon fontos, hogy a nagy tömegben előállított termékeket is a hazai vállalkozók eljuttassák a magyar fogyasztókhoz. Biztonságos módon, versenyképes áron, eleget téve a fenntartható fejlődés követelményének.

A célok eléréséhez biztosítani kell a megfelelő alapanyagokat, újra kell gondolni a termelés és a feldolgozás összhangját, lépéseket kell tenni jól szervezett termékpályák létrehozása érdekében. Fontos, hogy a piaci szereplők megfelelő áron tudják értékesíteni az alapanyagokat és a végtermékeket itthon és külföldön is. Természetesen az értékesítés szempontjából az élelmiszer-kereskedelemnek kulcsszerepe van, előtérbe kerül a beszállítói és kereskedelmi kapcsolatok harmonizálása. Olyan piaci helyzeteket kell kialakítani, ahol mindenki nyertes pozícióba tud kerülni és erőfölényükkel minél kevésbé tudnak visszaélni egyes szereplők. Szükségessé vált a beszállítókkal szemben alkalmazott tisztességtelen piaci magatartással kapcsolatos szabályozás fejlesztése.

Mindezek mellett a helyi termelés lehetőségét is meg kell teremteni, biztosítani kell a helyi piacok létét. Hogy a termelőhöz közelebb kerülhessen a fogyasztó, hiszen a rövidebb élelmiszerlánc nagyobb biztonságot is nyújt.

Annak érdekében, hogy mindez működjön, magas szintű termelői és vállalkozói tudásra, hatósági ismeretanyagra és tudatos fogyasztói magatartásra van szükség. A hatóság ennek érdekében a tavaszi akciók során a termékek ellenőrzésére helyezi a hangsúlyt, nem csak a sonkák biztonságát, hanem a minőségét is vizsgálja. Összehasonlítható módon a fogyasztók tudomására hozzák, hogy a vásárló mit kap a pénzéért. Ezzel elősegítik a termékek kiválasztását az árak és a minőségi szempontok alapján.