HÚSOS 2011. XIX. évfolyam 5.szám
BÉR
ÉS
MUNKA

Ökopolitika és foglalkoztatás

A kapitalizmus recseg-ropog, a rendszer javítgatása nem visz előre, nem ad válasz a XXI. század kihívásaira - adta meg az alaphangot Kaufer Virág, az LMP országgyűlési képviselője az ökopolitika és a foglalkoztatás kapcsolatáról szeptember közepén a Kispesti Munkásotthonban tartott konferencián. Az Országgyűlés foglalkoztatási bizottságának tagja egy zöld gazdasági fordulat „receptjét” kínálta a jelenlegi gazdasági és foglalkoztatási válságra.

husos_11_10_12.jpg, 44kBA rendezvényen közel száz fő vett részt, szakszervezeti vezetők, civil szervezetek képviselői, tudományos kutatók, zöld politikusok, munkaadók, valamint külföldi diplomaták. A rendezvényt szervező Ökopolisz alapítvány azért kezdeményezte a párbeszédet, mert megítélésük szerint sokan próbálják aláásni a munkavállalók és a szakszervezetek érdekérvényesítő képességét, s teszik ezt egy ökológiailag nem fenntartható társadalmi és gazdasági rendszer javítgatása érdekében. EU-s szinten már jó néhány éve együttműködnek a szakszervezetek és a zöld szervezetek, azt remélve, hogy az összefogás elvezethet olyan társadalmi modellhez, amely verseny helyett szolidaritáson alapul.

Elisabeth Schroedter, zöld európai parlamenti képviselő kifejtette: az energiahatékonyság növelése, és a megújuló energiaforrások használatának fokozása elősegíti a vállalkozások versenyképességének javulását. A Greenpeace becslésére hivatkozva hozzáfűzte: megfelelő intézkedések mellett Európában mintegy 8 millió zöld munkahelyet lehetne létrehozni. A rugalmas munkaerőpiac kialakításához erős szociális partnerségre, a munkaadói és munkavállalói oldal közötti egyeztetésekre van szükség.

Pataky Péter, az MSZOSZ elnöke elmondta: Magyarországon 1992-93 óta nem változott jelentősen a foglalkoztatási ráta és mivel a foglalkoztatottak közel háromnegyede mikro-, kis vagy közepes vállalkozásnál dolgozik, a zöld munkahelyek létrehozása idehaza nem tud „tömegeket megmozgatni”.

Galgóczi Béla, az Európai Szakszervezeti Kutatóintézet szakértője előadásában hangsúlyozta: a korábbi növekedési modell tarthatatlanná vált, meg kell újítani, és ennek egyik dimenziója a zöld átmenet. A magyar kormány „mélységesen félreértette”, hogy mi zajlik a világban, azok az eszközök és politikák, amelyekhez folyamodik, épp az ellenkező irányba mennek, mint ami kívánatos lenne. Véleménye szerint, a munkavállalók „kiszolgáltatottá, jogfosztottá” tétele nem eredményez versenyképességet.

A tanácskozás egyik szekciójában, amely a fenntartható vidék és az élelmiszergazdaság kapcsolatát elemezte, Vágó Gábor, az LMP szakpolitikusa a képzetlenséget és a feldolgozóipar leépülését jelölte meg a vidéki munkanélküliség fő okaként. A kialakult vitában a résztvevők megállapították, hogy a növénytermesztés és az állattenyésztés, valamint a családi vállalkozások és a gazdasági társaságok, a kézműves- és a nagy feldolgozó üzemek arányos, harmonikus fejlesztésével lehet a munkahelyeket megtartani, a foglalkoztatást bővíteni, megélhetést biztosítani a felnövekvő generációnak.

(hl)