HÚSOS 2011. XIX. évfolyam 5.szám
KITEKINTÉS

Tiltakozás Wroclawban

Szegediek (jobbról) a menetben

Az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) szeptember közepén Wroclawban szervezett tiltakozó demonstrációt. A megmozdulásra több mint ötvenezer - közöttük közel másfélezer magyar - szakszervezeti tag, tisztségviselő jött össze szerte Európából. A HDSZ képviseletében a Pick Szegedtől Bánfiné Rozika (szeletelő), Bohus Éva (szalámi üzem), Földházi Tamás (hűtőgépház), Rohács László (higiénia) vett részt a nagyszabású eseményen. Kollégáink hihetetlen összefogásról, jó szervezésről és óriási hangulatról számoltak be a hazatérésük után.

A demonstráció alkalmából kiadott nyilatkozat elítéli a rövid távú, megszorításokra építő politikákat, olyan intézkedéseket követel, amelyek csökkentik a munkanélküliséget és a társadalmi igazságtalanságokat. A wroclawi tüntetésen az ellen is tiltakoztak a résztvevők, hogy egyes európai országokban a munkavállalóknak a szerzett jogaik elleni nyílt támadással kell szembenézniük és nemzeti kormányok arra használják fel a válságot, hogy lebontsák az európai szociális modell alapját képező szociális ellátások rendszerét.

Az MSZOSZ Délalföldi Régiója szervezésében kiutazott húsos csapat tagjai a tapasztalataikról, élményeikről fényképes beszámolót készítettek, amely elérhető a http://pickszi.5mp.eu honlapon. Kollégáink a nemzetközi szakszervezeti demonstráció sorozat újabb állomásán, Budapest után a soros uniós elnökséget adó Lengyelországban, Wroclawban bizonyították, hogy mi is hiszünk az összefogás erejében. Hasznos célok érdekében, mozgósíthatóak vagyunk országhatárokon innen és túlról, bármikor! Felsorakozunk a Világ és Európa szakszervezetei, a munkavállalók jelszavai mögé! IGEN A MUNKAVÁLLALÓI JOGOKRA! IGEN A NEMZETKÖZI SZOLIDARITÁSRA! NEM A MEGSZORÍTÁSOKRA!

Nagy János
Szeged