HÚSOS 2011. XIX. évfolyam 5.szám
SZAK-
SZERVEZETI
ÉLET

Nehéz idők járnak Pécsett

Mindenki feje felett ott lebeg Damoklész kardja

Az ország egyre romló gazdasági helyzetét jól mutatja, hogy a nem régen még az olyan jelentős nyereséggel számoló, fejlesztések egész sorát végrehajtó cégcsoport, mint a Pick Szeged Zrt. is, ebben az esztendőben számos problémával kénytelen megküzdeni piacainak visszaesése miatt. A kialakult helyzetet jól tükrözi, hogy míg az elmúlt esztendőkben, ha több fordulóban is, de sikerrel zárultak a bértárgyalások, idén elmaradt a béremelés, sőt, az egyre halmozódó veszteségek miatt már a rövidített munkahét is többször szóba került.

Tóth Ferenc

Tudomásul kellett vennünk, hogy ha meg akarjuk tartani a munkahelyeket, akkor nincs más választásunk, minthogy elállunk a követeléseinktől - mondja Tóth Ferenc, a Pick Szeged Zrt. HDSZ pécsi alapszervezetének elnöke az idei bértárgyalásokra utalva. Mint ismert, a döntés értelmében béremelés helyett a 295.000 forint alatt keresők havi ötezer forint összegben étkezési utalványt kapnak július óta, amelyet egy összegben szeptember 15-ig fizettek ki, majd minden hónapban ötezer forintot. Az utolsó juttatás a 2012. júniusi 10.-én érkezik. Megmaradtak a kedvezményes húsvásárlási akciók, s augusztusban a gyermekenkénti 6500 forintos iskolakezdési támogatást is még megkapták a dolgozók.

Nagy volt a felzúdulás

Legutóbb egy levél érkezett Szegedről, amelyben a cég vezetése arról értesített bennünket, hogy a nehéz gazdasági helyzet miatt ez év végéig felfüggesztik a dolgozóknak adott önkéntes nyugdíj- és egészségügyi pénztári befizetéseket - folytatja tovább Tóth Ferenc. - Hallgatólagosan beleegyeztünk, ugyanis azt kellett eldönteni, hogy két rossz közül - leépítés, illetve átmeneti befizetés lemondása - melyiket válasszuk. Ez utóbbit tartottuk kevésbé fájónak. Az első gondolatunk az volt, hogy bírósághoz fordulunk, ugyanis egyoldalú szerződésmódosításnak számít a cég által tett lépés. Azonban ismerve az igazságszolgáltatás eljárási rendjét, hogy milyen hosszú ideig tart egy-egy peres ügy, s addig nincs semmilyen utalás, úgy határoztunk, elállunk a jogi útra tereléstől. A cég ígérete szerint csak átmeneti helyzet a mostani, az önkéntes-pénztári befizetések utalását januártól újraindítják, ami a dolgozók februári utalásain már megjelenik.

Az emberek között nagy volt a felzúdulás az elvett juttatások, különösen az egészségügyi pénztári utalás szüneteltetése miatt - veszi át a szót Bibók István alelnök, a TMK-műhely szakszervezeti-bizalmija. - Sok dolgozónál ez jelentős érvágást jelentett, különösen az egészségügyi-pénztári utalás szüneteltetése, hiszen ez egyfajta mobilizálható pénzt jelentett számukra. Most ez hiányzik a családi költségvetésből, azt, amire eddig fordították, a keresetükből kell kigazdálkodniuk, ami nettó értékben egyébként is jelentősen csökkent idén.

A pénztári tagdíjak megvonása miatt egy dolgozó lépett ki Pécsett a szakszervezetből, aki a gyermeke gyógykezeltetését ebből fedezte, s most az veszélybe került. Alsómocsoládon többen mondták fel a tagságukat, mondván: a szakszervezet nem tesz értük semmit. A tényekhez az is hozzátartozik, hogy a Picknél nemcsak a dolgozók, de a vezetők bére is kevesebb lett, az övéket a vezetés 15 százalékkal csökkentette, - az enyémet harminccal - fűzi hozzá Tóth Ferenc.

Csökkentek a keresetek

Éppen befejezi a mondatát az elnök, amikor betoppan az irodába Krémer Antalné Tünde, aki a daraboló üzem egyik szakszervezeti csoportjának bizalmija. S mintha végszavat kapott volna, hangjában nem kis keserűséggel arról kezd beszélni, hogy ebben az esztendőben nemhogy béremelés nem volt, de az adózásban bekövetkezett változások miatt hétezer forintot elvettek tőlük, ugyanis az ötezer forintos utalványt eddig is megkapták, sőt többet is. Az adójóváírás csökkenése is háromezer forint mínuszt jelent, s még szerencse, hogy egyelőre öt napos a munkahét. Mi lesz jövőre, ha elveszik a havi adójóváírásunkat is?

- Túlmunka, amelyet ígértek, elmaradt - folytatja a panaszát. Eddig néhány hónapig volt csupán, amikor Kaposváron a Kométa 99’ Kft. felújítása zajlott, s nekik végeztünk bérmunkát. Azóta inkább arról hallani, hogy négy napos munkahét lesz a megrendelések visszaesése miatt. Szerencsére eddig erre nem került sor. Mindenki abban reménykedik, hogy beindul a kínai meg az orosz piac, s akkor egy kicsit jobb lesz, több lesz a munka. Eddig a csontozóban megkerestünk havonta nettó százezer forintot, persze sokat kellett érte dolgozni, most jó, ha ugyanannyi munkával 80-85.000 forintot hazaviszünk. Ott spórolunk, ahol tudunk, de már nem tudom, hogy meddig mehetünk el. Egyik hónapról a másikra élünk, s amire eddig még nem volt példa, sok embernek arra sem volt pénze, hogy a virsli-akciót igénybe vegye, csak kölcsönkért pénzből futotta neki arra, hogy valamennyit vegyen.

Sűrűn bólogat a mellette ülő Schneider Zsuzsa, aki a csontozóban bizalmi, s máris folytatja tovább a megkezdett gondolatokat. - Láthatóan kevesebb a fizetésünk, mint egy évvel ezelőtt. Magam teljesítménybérben dolgozom, s idén többet kell dolgoznom azért, hogy közel a tavalyi béremet legalább hazavigyem. Az igazi bajt én abban látom, hogy az emberek már belefásultak ebbe a helyzetbe, abba, hogy amit keresnek, az a megélhetéshez kevés, az éhenhaláshoz meg sok. S mint mondja, a pénztelenség, az állandó bizonytalanság rossz hangulatot szül az üzemben, mindenki egyre idegesebb. S ami még ennél is szomorúbb, egyre többen mennek tönkre egészségügyileg is. A szakszervezet bármilyen megmozdulására pedig csak legyintenek, a tüntetésre is azért nem mentek el sokan, mert úgy látják, hogy nem változik meg attól semmi sem, s félnek a megtorlástól. Féltik azt a keveset, ami van - vonja le a következtetést a bizalmi.

Erőt kell mutatni!

Ahhoz, hogy valóban radikális fordulat következzen be, az összes ágazati szakszervezet és annak tagjainak összefogására lenne szükség, arra, hogy minden egyszerre, egy időben álljon meg - hangsúlyozza Tóth Ferenc. - Azonban addig, amíg náluk is az üzemekből - Alsómocsolád, Pécs, Baja, Szeged - még az elején hat busznyi ember jelentkezett , de mire menni kellett négyre apadt, addig a változtatás csak álom marad. Valódi erő felmutatásával lehet csak érvényt szerezni a követeléseknek. Kitért arra is, a mai bérek értéke a tíz évvel ezelőttiek vásárló erejével azonos. Amit tudnak, igyekeznek a dolgozóknak kiharcolni. Ilyen például az is, hogy a bértárgyalások záradékában szerepel: év végén - amennyiben a cég anyagi helyzete megengedi - 15.000 forint bérkiegészítés kapnak a dolgozók.

A jelenlegi helyzetben nem sok reményt fűzök a tárgyalásokon beígért plusz pénzhez- mondja. - Az biztos, az év végi virsli-akcióra a megszokott időben sor kerül, s a gyerekeknek megtartjuk a Mikulás ünnepséget is, s minden gyermeknek lesz csomag a kezében. S arra is lesz pénz, hogy minden szakszervezeti tag egy utalványt kaphasson karácsony előtt - mondja Tóth Ferenc.

Amit tudunk megteszünk, azonban a 700 forintos tagdíjból nehéz többet kigazdálkodni. Négy éve már, hogy utoljára emeltünk tagdíjat, azonban a jövőben már nem halogathatjuk tovább, rendeznünk kell a tagdíj kérdését. Ennek több oka is van, az egyik, hogy kongresszusi határozat van róla, hogy a tagdíj egységesen, mindenhol a fizetés egy százaléka. A másik a befizetés módjának várható változása, jelenleg ugyanis a munkaadó vonja le és utalja át a szakszervezetnek. Azonban, ha az új Munka Törvénykönyvét a jelenlegi formájában fogadják el, akkor a dolgozónak magának kell befizetni, megbízni annak átutalásával a bankját. Az is elképzelhető, hogy a bizalmiakra hárul majd a feladat, nekik kell beszedniük. Mind a kettő rosszul érintené a szakszervezeteket, mert a jelenlegi nehéz helyzetben mindenki, ahol teheti, csökkenti a kiadásait, s van rá esély, hogy a tagdíjat többen megspórolnák, ami egyértelműen rontaná az érdekvédelem működését. Feltehetően erre számít a szakszervezetekkel - valójában a munkavállalókkal - barátságtalan jogalkotó. Azonban arra egyetlen dolgozó sem gondol, hogy egy ilyen lépés után teljesen magára maradna. A munkáltatóval a bérében még csak-csak meg tudna egyezni, de a szociális juttatásoktól - munkaruha, étkezési jegy - biztosan elesik. Egyéb hátrányokról nem is szólva.

A jövő év egyelőre teljesen bizonytalan, a Pick dolgozóit a tervezett minimálbér emelés kevésbé érinti, ugyanis a társaságnál mindig is magasabb volt a minimálbér, mint az országos, 2011-ben bruttó 94.000 forint, vagy 541 forint órabér. Inkább az a nagy kérdés, hogy a Munka Törvénykönyve miként változik, milyen hatással lesz a szakszervezetekre, a dolgozókra és a munka világára. Amennyiben ellehetetlenítik a kialakult munkaügyi kapcsolatokat, ha nem lesz kötelező tárgyaló asztalhoz ülni a munkavállalók képviselőinek és a munkáltatónak, és a menedzsment egyoldalúan dönt el mindent, lesz-e egyáltalán lehetőség az alkuk megkötésére? Lesznek-e Kollektív Szerződések?

- Egyelőre annyi látható, hogy a Picknél a zöldmezős beruházások nem indultak el, s nem ismertek a tulajdonos jövőbeni tervei sem. A Damoklész kardja mindenki felett - vezető, dolgozó - egyaránt ott lebeg, s féljük a jövőt! - fejezi be beszélgetésünket Tóth Ferenc.

Sz. K.