HÚSOS 2011. XIX. évfolyam 5.szám
SZAK-
SZERVEZETI
ÉLET

Elnökségi ülés

Mozgásban az érdekvédelem

Későbbi fúzió szándékával működik együtt hat ágazat az Ipari Szakszervezetek Szövetségében, amelynek elnöke Balogh Béla - a vasasok vezetője -, tájékoztatta október elején a HDSZ elnökségét a közös út lehetőségeiről és előnyeiről. A termelői szférában működő szakszervezetek létszáma ugyan erősen lecsökkent az elmúlt évtizedben, de ma is meghatározó szerepet játszanak a munkapiac, a bérek, a szociális juttatások alakításában. Széles körű kapcsolatokat tartanak fenn itthon és külföldön a piaci szereplőkkel, hatóságokkal, befolyást gyakorolnak a jogszabályok meghozatalára. Érdekvédelmi tevékenységükkel elősegítik a munkaügyi konfliktusok rendezését, szolgáltatásokat nyújtanak a tagjaiknak, kollektív szerződések révén hozzájárulnak a munkabéke fenntartásához. Mindez persze komoly szakértelmet, megfelelő nyilvánosságot, hatékony szervezeti működést kíván, aminek nem könnyű megfelelni.

Balogh Béla kolléga megosztotta az elnökség tagjaival a Vasas Szövetség működésének tapasztalatait, törekvéseit, ismertette nemzetközi kapcsolataikat, az ipari szövetség keretében megtett kezdeményezéseket. Miután a HDSZ résztvevője ennek az együttműködésének, Kapuvári József elnököt pedig a közelmúltban a szerveződés egyik alelnökének választották, a jövőben a húsosok további egyeztetéseket folytatnak a hat szakszervezetben rendelkezésre álló szakmai erők, információk, intézmények, források, kapcsolatok hatékonyabb felhasználásáról.

*

A HDSZ alapszervezeti vezetői folyamatosan figyelemmel kísérik a húsipari társaságok gazdasági tevékenységét, a foglalkoztatás alakulását, a bérmegállapodások végrehajtását. Több cégnél is ígéretek hangoztak el a tavaszi bértárgyalások során, hogy az eredményesség függvényében a menedzsment nem zárkózik el a bérek korrekciójától, hiszen a termelés és az infláció, no meg a családi állapot függvényében az idei keresetek sokaknál nem éri el a tavalyi szintet sem. Az elnökségi tagok beszámolói alapján a nyári hónapok sok javulást nem hoztak a társaságok életében. Gyulán az orosz export elmarad a várakozásoktól, nem hosszabbítják meg a szerződését a termelés felfuttatására felvett munkavállalóknak. Ugyanakkor egyes területeken túlórában folyik a termelés. A Solvent kapuvári egysége november elsejével megszűnik, abban az időszakban további átszervezések bejelentését is várják a cégnél. A Szegedi Paprikánál három műszakban és szombaton is dolgoznak, elbocsátásokra nem számítanak. A Pick Szegednél vegyes a kép, vannak túlórázó részlegek, vágás azonban csak három napon történik, viszont újra beindult a bacon gyártás. A szárazáru-gyártás szezonálisan kevesebb, egyelőre nincs arról szó, hogy szeptemberben visszatérnének a négynapos munkahétre. Kisebb számban foglalkoztatnak bérelt munkaerőt. Pécsett sem került szóba a négynapos munkahét, van munka minden napra, a csomagolóban sem volt elbocsátás. Pápán heti négy napon vágnak, belföldre kevesebbet gyártanak, külföldre viszont jól tudnak értékesíteni, főként tőkehúst, magasabban feldolgozott terméket kevésbé. Az étkezési utalvány esetleges megszűnése hátrányosan érintené a céget is, csökkentené a saját boltjuk forgalmát. Az elmaradt béremelés érezteti a hatását, nehezen tudják megtartani a jó munkaerőt.

*

Az elnökség értékelte az október elsejei Kossuth téri tüntetést, köszönetet mondott azoknak a kollégáknak, akik személyes részvételükkel támogatták a szakszervezeti követeléseket. A beszámolók szerint a résztvevők nagyon kedvezően értékelték a demonstráció lebonyolítását, a D-Day megmozdulás látványos sikerét, a szakszervezetek megítélésének érezhető javulását. Elmondták, hogy a rendőri tiltás miatt sokan féltek attól, hogy atrocitások, provokációk zavarhatják meg a fővárosi rendezvényt, ezért többen lemondták a részvételt. Akik viszont eljöttek, a közös fellépés, a szolidaritásban rejlő erő megtapasztalásával, a közösséghez tartozás élményével tértek haza. Kapuvári József elnök elismerését fejezte ki a bizalmiaknak a mozgósításért, és örömének adott hangot, hogy a HDSZ 330 fős részvételével „felülreprezentálta magát” az utóbbi idők legjelentősebb szakszervezeti megmozdulásán.