![]() |
2009. XVII. évfolyam 6.szám |
IPARÁGI TÜKÖR |
Csak isten nem volt állatorvosA sok millió évvel ezelőtti nagy „útelágazástól”, - amikor ősünk fogának zománcrétege erősebb volt a majoménál - egészen napjainkig, a világban utaztatott sertésekig tárja fel a hús kultúráját Balázs doktor könyve.
Balázs Győző, a Mundus kiadónál Húsok és húskészítmények címmel (alcíme: Mindennapi gondolatok és hasznos tanácsok egy állatorvos gyakorlatából) megjelent kötet szerzője az itt vázoltaknál messze alaposabban, mindenki számára közérthetően mutatja be az állatok útját a mezőgazdasági üzemtől a tányérunkig. Az érdekesen, de mindig szakszerűen fogalmazó szerző 50 éves vágóhídi állatorvosi gyakorlat alapján ír a húsfogyasztás történetéről; az állatok levágásáról; a hús kinyeréséről, hűtéséről, fagyasztásáról, osztályozásáról, darabolásáról; a telitett gőzű, a forró, a meleg, a hideg, a fekete füstölésről, a sertés zsírról, annak elváltozásairól; a főző- és a sütő-próbáról, az indikátorpapírral, az üvegelektróddal való pH-értékmérésről; a hús színeváltozásáról és annak okairól; az adalékanyagokról; a pácolásról; a belekről, műbelekről és egyéb hasznos tudnivalókról. A szerző régi hagyományok bemutatásával is kedvében jár az olvasónak. A szerző tapasztalatán kívül a könyv hitelességét növeli az alapos kutatómunkára utaló bőséges magyar és német nyelvű irodalomjegyzék, valamint a rangos támogatók névsora: a Magyar Húsiparosok Szövetsége, a Pick Szeged Zrt., a Csabahús, a Kapuvári Hús Zrt. és más húsos cégek. Kovács Nándor
|
elöző cikk | újság tartalomjegyzék | következő cikk |
rovatban vissza | rovat tartalomjegyzék | rovatban előre |