HÚSOS 2009. XVII. évfolyam 5.szám
SZAK-
SZERVEZETI
ÉLET

Csak aki minket képvisel...!

Az idei évkezdet a felszámolás végét, a bizakodást hozta a pápai húsüzemnek, megszületett a Pápai Hús 1913 Kft. A kollektíva jó reményekkel nézett a jövőbe. Legtöbben azt vártuk, hogy gyökeres változások mentén jelentősen növekednek a bérek. Jött közben a válság, amelyre hivatkozva született meg az egészségpénztári juttatás és az augusztusi szerény összegű beiskolázási segély. Hol a válság, hol az áfa, hol ez, hol az, de mindig előkerül valami ok, amiért elmarad a várt bérfejlesztés. Indokolt lenne pedig, hogy a tisztességesen elvégzett munkáért arányos, jó bért kapjunk. A fizetések stagnálása miatt az emberek csalódottak és ingerültek, a feszültségek visszafogása érdekében a vezetés kemény kézzel tartja a gyeplőt.

A szakszervezet támogatta a Pápai Hús 1913 Kft. tulajdonossá válását, de mostanában úgy tűnik, hogy ennek halványodik az emléke, a cégvezetés néhány esetben a szakszervezeti jogosítványok gyakorlását is megkérdőjelezi.

Október végén újra üzemi tanácsi választások lesznek. Végre, mondhatják sokan, hiszen január elsejével a régi üzemi tanács jogilag megszűnt. Jogalap nélkül pedig hivatalosan semmilyen formában nem tud fellépni, nyilatkozni, mivel a testület csak formailag létezik. Olyan furcsa helyzet állt azonban elő, hogy az új cégvezetés létezőnek tekintette a régi üzemi tanácsot. Szomorú, hogy a január elsejétől eltelt időszak bizonyos tekintetben semmivel sem különbözik az előzőtől.

Remélhetőleg most a korábbinál jobb légkörben zajlik le választás, nem lesznek támadások a szakszervezet ellen, és feláll egy ütőképes csapat, amely meccseket tud nyerni. Úgy nehéz persze meccset nyerni, ha a 11 játékosból csak néhány tesz meg mindent a győzelemért, a többi meg nem mozog a labdáért. Sőt, ha éppen hozzájuk pattan a játékszer, akkor inkább az ellenfél csatárát indítják vagy a saját kapuba vágják. A legutóbbi választásnál bekerült szakszervezeti jelöltek képesek lehettek volna hatékony, eredményeket elérő üzemi tanácsot működtetni, de nem ez történt. Utólag megállapítható, hogy többen a választóik érdekei helyett valami egész más érdeket képviseltek.

Emlékeztetni szeretnék mindenkit, hogy az üzemi tanácsról szóló jogszabályok szerint olyan személy nem lehet a Tanács tagja, aki munkáltatói jogot gyakorol, vagyis irányít, munkát ad, szabadságot rendel el stb. De ezen túl is csak azokat a kollégáknak érdemes bizalmat adni, megválasztani, akik alkalmasak lehetnek a feladatra. Csak arra szavazzunk, aki minket képvisel! Az a kolléga, aki a vezetőjének puszi pajtása, a „jobb keze”, nem való erre a feladatra. Nem vagyunk könnyű helyzetben. A Pápai Hús 1913 minden alkalmazottja szavazhat 29-én, a végeredmény csak rajtunk múlik.

Harkai Attila
Pápa