HÚSOS 2009. XVII. évfolyam 5.szám
BÉR
ÉS
MUNKA

A munkaügyi kapcsolatok rendezettek Gyulán

A Gyulai Húskombinátban elkezdődtek az alapszervezeti választások, amelynek révén világossá vált, az egyre nehezebb gazdasági és társadalmi környezetben még fontosabb a szakszervezet egységes fellépése és érdekvédelmi munkája. Erről és a gyulai élelmiszer-feldolgozó körül felröppent esetleges külföldi befektetőről beszélgettünk Petrusán Györgyné szakszervezeti titkárral és Ruck János vezérigazgatóval.

Összefogás hoz eredményt

Petrusán Györgyné

A Gyulai Húskombinátban is elkezdődtek az alapszervezeti választások, s mivel a létszám csökkent az elmúlt négy éves ciklus alatt, ezért indokolttá vált bizonyos területek összevonása, s így két-három csoportból született helyenként egy főbizalmi csoport – mondta a Húsosnak elöljáróban Petrusán Györgyné.

Ehhez hozzátette, hogy a bizalmi választások, csoportos beszélgetések során a munkatársak elmondták, hogy az egyre nehezedő gazdasági és társadalmi helyzetben mennyire fontosnak tartják a kollektív szerződés védelmét, megtartását.

A gyulai érdekvédelmi vezető érdeklődésünkre leszögezte, hogy a Gyulai Húskombinátban dolgozó alkalmazottak döntő többségének nyilvánvaló: számukra nagyon fontos, hogy a szakszervezeti tagság megmaradjon, hiszen csak így védhetik meg az érdekeiket. A nem szakszervezeti tag, azaz „polyautas” nem utasítja vissza a kollégák áldozatvállalásának eredményeit, ugyanakkor elvárja, hogy a szakszervezet által kiharcolt eredmények érvényesek legyenek rá is. Ez kétarcú magatartás a részükről, és felelőtlen is.

A gyulai érdekvédelmi vezető a szárnyra kapott, de meg nem erősített spanyol befektetői hírrel kapcsolatban kifejtette, hogy húskombinát esetleges eladásáról, a lehetséges vevőkről a szakszervezetnek nincs információja, de nem is kíván állást foglalni a sajtó hasábjain kibontakozott vitában. (A gyulai Fidesz-frakció szeptember eleji sajtótájékoztatóján hangzott el egy lehetséges spanyol befektetői csoporttal történő együttműködés lehetősége. Ezt az információt azonban a gyulai politikusok sem a húskombinát tulajdonosaival, sem a vezetésével nem egyeztették.)

Petrusánné megjegyezte, hogy a cégnek jelenleg van tulajdonosa, s a tulajdonos esetleges eladási szándéka akkor válik érdekessé számunkra, ha konkrétumról lesz szó. Hozzáfűzte, hogy a Gyulai Húskombinát az ismert nehézségek dacára dolgozik, remélik, ez így lesz a jövőben is. A munkaügyi kapcsolatok rendezettek, amennyiben a helyzet változik, akkor a megváltozott körülményekhez kell viszonyulni.

- A munkavállalók időben megkapják fizetésüket és reménykedünk, hogy a cég helyzete minél hamarabb stabilizálódik. Sem új tulajdonos keresése, sem az esetleges befektető megítélése nem a szakszervezet feladata – zárta mondandóját Petrusánné.

Folyamatos a termelés

- A Gyulai Húskombinát tulajdonosainak nem prioritás, hogy eladják céget, de ha esetlegesen egy komoly szakmai befektető érdemi és méltányolható ajánlatot tesz, akkor nem zárkóznak el, hogy részben vagy teljes mértékben új tulajdonba kerüljön a közel másfél száz éves cég – mondta érdeklődésünkre Ruck János vezérigazgató. A cégvezető megjegyezte, hogy érdemi tárgyalásokat jelenleg senkivel sem folytat sem a tulajdonos, sem a menedzsment. De a dolog természeténél fogva az elmúlt négy évben több érdeklődő jelentkezett Gyulán, ám ennek ellenére a tulajdonosi körben semmilyen változás nem következett be.

Az aktuális gazdasági és pénzügyi helyzetről Ruck János elmondta, hogy a tulajdonos az utóbbi hónapokban összesen 800 millió forint pluszforrást csoportosított át Gyulára, s ezzel sikerült biztosítani a folyamatos termelést, egyben stabilizálni a cég helyzetét. A vezérigazgató annak a reményének adott hangot, hogy a Gyulai Húskombinát hamarosan hozzájuthat a 80 százalékos kormánygaranciával ellátott 1 milliárd forintos forgóeszköz-hitelhez, amelyet az Magyar Fejlesztési Bank közreműködésével majd kereskedelmi bankok biztosítanak a cégnek.

- A gazdasági válság ellenére a Gyulai Húskombinát idei első nyolc hónapi termelése megegyezik a tavalyival, s ez mindenképpen figyelemre méltó, ha azt nézzük, hogy a Viharsarokban az egy évvel korábbihoz képest 17 százalékkal csökkent az ipari termelés nagyságrendje – hangsúlyozta a vezérigazgató.

Ruck János arról is beszélt, hogy a megváltozott körülményekhez kell igazítani a termelés infrastruktúráját és szerkezetét, ez a jelenleg is zajló reorganizációs program legfőbb eleme. Felvetésünkre a Gyulai Húskombinát létszámhelyzetéről szólva a cégvezető elmondta, naivitás lenne azt hinni, hogy a válság nincs hatással az üzemre. Ezért a termékkör, az ingatlanvagyon és a létszám változni, minden valószínűség szerint csökkeni fog, de ez elengedhetetlen a nagy múltú élelmiszer-feldolgozó talpon maradásához.

Bod Tamás