2009. XVII. évfolyam 1.szám |
SZAK- SZERVEZETI ÉLET |
A túlélés reményében KeszthelyenKétszáz millió forint bankhitel és a meghirdetett munkahelymegőrző pályázaton sikeres részvétellel elnyerhető ötvenmillió forint vissza nem térítendő támogatás jelentheti a túlélés lehetőségét a Hunniai Húsipari Kft. számára - mondta Mihály László szb. elnök, a HDSZ választmányi tagja, aki huszonhatodik éve dolgozik a készáruraktárban és nem kis szerepe van a január 1.-től életbe lépett kollektív szerződés megkötésében. Tavaly megalakult alapszervezetük a legfiatalabb az ágazati szakszervezetnél, amelynek létrejöttéhez Kapuvári József elnök hathatós, közbenjáró segítséget adott. A „nagy testvér” árnyékábanTársaságuk 1968-tól a Veszprém Megyei Állatforgalmi és Húsipari Vállalat pápai központjához tartozott, majd 1977-ben a Pápai Húsipari Kombinát keszthelyi gyáregységeként szerepelt. 1992 az újabb névváltozás ideje: ekkor Sirály Kft-ként működtek tovább. Egy évvel később magántulajdonba került a cég, majd 1997-től Hunnia Húsipari Kft lett a nevük. A múlt év második felében munkásgyűlésen jelentette be a vezetőség a kft megszorult helyzetét, a likviditási gondokat. Ezután Mihály László, Oláh Andrásné és Szántó Gábor Füleki Lászlóval az üzemi tanács későbbi elnökével együtt szorgalmazta, hogy alakítsák meg a helyi szakszervezetet és ehhez kérjék a HDSZ közreműködő segítségét. A közös törekvés eredménye, hogy rövid idő alatt hetvenen léptek be az új alapszervezetbe és Mihály Lászlót választották meg az szb elnökének. Ők is szorítanak az egykori „nagy testvér” túléléséért, hiszen a Pápai Hús Zrt.-nél több mint ezer dolgozó munkahelyének megtartásáról van szó. A keszthelyi kft.-nél 140 munkavállaló további foglalkoztatása kerülhet veszélybe, akiknek mintegy fele 20-25 éve hűséggel kitart a cég mellett. Az érdekvédelem eredményeiNem kevés kitartás, erőfeszítés kellett, dolgozók érdekeit szolgáló kedvezmények, juttatások eléréséhez, illetve megtartásához. Jó megállapodást értek el a műszakpótlékokat illetően. A délutáni pótlék 27 százalék, az éjszakai 60, a pihenőnapi pótlék 140 százalék. A havi ebéd hozzájárulás 6 ezer forint lett és elérték, hogy a 80 százalékos utazási költségtámogatás nemcsak a bejáró, a helybeli dolgozókat is megilleti. A társaság minden munkatársa részére havonta 1000 forintot befizet az önkéntes nyugdíjpénztárba. Évente két alkalommal kaphatnak 10 ezer forint bérelőleget, amit félév alatt kell visszafizetni. Megállapodtak, hogy év közben döntenek a családosok szeptemberi iskolakezdési támogatásának összegéről. A szakszervezeti bizottság felkészült a kezdődő bértárgyalásokra. Tisztában vannak azzal, hogy a HDSZ bérpolitikai irányelveiben szereplő, az idei várható inflációt meghaladó reálbér növekedésre a mostani körülmények között nem számíthatnak. Náluk a kezdők órabére 4-500 forint, a dolgozók többségének havi fizetése minimálbér körüli. A fiatalabbak körében gyakori a fluktuáció, bár a környéken nagy választási lehetőség nincs a jobban fizető munkahelyeket illetően. Ezért is bíznak a cég helyzetének stabilizálásában. A megújulás szükségeA keszthelyi üzem értékes eleme a hazai húsiparnak, erről több országos fórumon és bemutatón is bizonyságot adtak - hangsúlyozta Mihály László. A likviditási gondokon túl a kft. termékei népszerűek a vásárlók, a hazai üzletláncok körében. 1998. óta alkalmazzák a HCCP, 1994-től az ISO 9001 minőségbiztosítási rendszert. Egyik nagy beszállítójuk nem régiben elismerően nyilatkozott minőségi mangalica késztermékeikről. A zalai májasról, a különböző felvágottakról, virslikről, amelyek nyolc korszerű klímatermükben érlelődnek. Évek óta megszűnt az élőállat beszállítás, vágás, csontozás. A szakszervezetnek sikerült elérni, hogy februártól a bérelszámolás egységesen levonja a bérekből a tagdíjat. Úgy tervezik, hogy még ebben az évben negyed, illetve félévente szociális támogatást tudnak adni a rászorulóknak. A HDSZ segítségére továbbra is számíthatnak. A karácsonyi ajándékozást is a tőlük kapott pénzből oldották meg. Az üzemben most zömmel betanított munkások dolgoznak. Régebben a helyi szakmunkásképző intézetben külön osztály volt a hentes szakmunkások részére, de a mai termelési körülmények között erre nincs szükség. Struktúraváltás esetén azonban a szakképzettségi is követelmény lehet. Mihály László optimista. A túlélés reményében néz az elkövetkező hónapok elé. Hisz munkatársaiban, szakmaszeretetükben és abban, hogy a fölöttük gyülekező felhők előbb-utóbb elvonulnak a Hunnia Húsipari Kft. felől. Gregor Pál
|
elöző cikk | újság tartalomjegyzék | következő cikk |
rovatban vissza | rovat tartalomjegyzék | rovatban előre |