2008. XVI. évfolyam 6.szám |
IPARÁGI TÜKÖR |
Aranydiplomás a szakma aranykorábólDr. Havas Ferenc évtizedeket dolgozott a szakmában, az ízig-vérig húsos állatorvosnak egyetlen munkahelye volt: a kapuvári húsgyár. Hatósági szerepkörében nem csak ellenőrzött, hanem tanácsokat is adott a vezetőknek. Meggyőzte a munkásokat, hogy a szigorú követelmények betartása előfeltétele 900 család mindennapi kenyerének. Irányításával a cégnél 87 export szemlét teljesítettek. Visszatekintve a mából, aranykorát élte a szakma. Elsőként szállítottak sonkát az USA-ba. Nyugdíjas éveiben is aktív maradt, ipartörténeti kutatóként mindent összegyűjt és elolvas, ami a szakmával kapcsolatos. - Nyugdíjazásom után a Ringa technológus tanácsadója lehettem - meséli. -Megfigyeléseimet, vizsgálataimat számtalan hazai előadáson mondtam el. Fórumot kaptam Bangkokban, Bécsben és Madridban is élelmiszerhigiéniai, húsipari kongresszusokon. 1999. óta van lehetőségem foglalkozni iparági történelemmel, annak azon részével, amelyben egy fél évszázadon keresztül éltem és dolgoztam. Győr és Kapuvár húsosainak történetét könyvbe foglaltam. Bennük olyan csemegékkel, mint például Deák Ferenc levele a kapuváriakhoz, vagy a győri hentes sztorija, aki az óceán átrepülését finanszírozta. A soproni érdekességekből eddig tíz publikációm jelent meg. Az idős szakember előadásain gyakran idézi fel, hogy a múlt század 70-es éveiben a fogyasztók egészségének maximális védelme érdekében az USA-ban és a fejlett nyugati országokban vezették be fokozatosan a „from stall to table” (az istállótól a fogyasztó asztaláig) programot. Az „animal welfare” az állatoknak a hasznosítás irányának megfelelő ízletes takarmányokat, elegendő férőhelyet, kedvező klímát, a mozgatás és szállítás során kíméletes bánásmódot biztosít. Ide tartozik a kábítás is, amelyet sok helyen - többek között Kapuváron is - olyan altató gázzal végeznek, amit a 20. század közepén az Egyesült Államokban a szülészeti osztályokon használtak A program fontos eleme, hogy a levágott állatok húsvizsgálatát állatorvosok végzik. Ezt az ún. makroszkópos hússzemlét egészítik ki a laboratóriumban végzett vizsgálatok. Magától értetődően a vágóhídon és feldolgozó üzemben kínos tisztaságot biztosítanak. Érdemes talán megjegyezni, hogy Kapuvártól, mint export üzemtől a Közös Piac és az USA elvárta, hogy előírásaikat azok megjelenésével egyidejűleg teljesítse. Dr. Havas Ferenc ötven éve, 1958-ban érkezett Kapuvárra, családi okból. Első két főnöke már betöltötte a 60. életévét, mikor kapcsolatba került velük. A tapasztalt vezetőktől a hivatali rendet és fegyelmet tanulta meg. 1966-ban már az ország legfiatalabb vágóhídi vezető állatorvosa. Erre az időre Budapesten mikrobiológiai laboratórium vezetői képesítést is szerzett. Pedig akkoriban csak vágás után tudott a laboratóriummal foglalkozni. - Elsőnek alkalmaztam az országban szaksegédet - idézi az idős szakember. Ezek a tanfolyamot végzett szakemberek állatorvosi irányítással a szalag melletti húsvizsgálat közkatonái voltak. A laboratóriumban bakteriológiai, szerológiai és antibiotikum kimutatási vizsgálatokat végeztek. A külföldi hatóságok által jóváhagyott gyártási mód ellenőrzése közben az orvos és munkatársai megtanulták a húsipari technológiát. - Amikor pozícióban voltam, mindig felelősséget éreztem azok iránt, akikkel elképzeléseimet megvalósítottam - hangsúlyozza Dr. Havas. - Az a megkülönböztetett tisztelet, amelyet ma is tapasztalok, megerősíti bennem, hogy jó döntéseket hoztam. A Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Kara 2008. november 28-án Dr. Havas Ferencnek állatorvossá avatása ötvenedik évfordulóján arany oklevelet adományozott. E ritka és kivételes alkalomból Pászli Tibor, a Kapuvár Hús szakszervezeti bizottságának elnöke a régi munkatársak közül elsőként gratulált a főorvos úrnak, akit közel 35 éve tekint szakmailag, emberileg követendő példaképének. A Húsos további jó egészséget és jó kutató munkát kíván az ünnepeltnek, hogy a „húsos múltról” még sokáig olvashassuk írásait. P. T.
|
elöző cikk | újság tartalomjegyzék | következő cikk |
rovatban vissza | rovat tartalomjegyzék |