HÚSOS 2007. XV. évfolyam 5.szám
IPARÁGI
TÜKÖR

Közös érdekünk a hazai húsipar és a magyar termékek védelme

A HDSZ választmányának felhívása a szakszervezeti mozgalom 100. éves jubileumán

Állítsuk meg a magyar húsipar hanyatlását!

A magyar állattenyésztés és a húsipar évszázadokon át meghatározó ágazata volt a magyar gazdaságnak, magas színvonalú és a legmagasabb követelményeket kielégítő termékekkel látta el a hazai lakosságot és öregbítette a magyar élelmiszeripar jó hírét szerte a világon. Hosszú ideig a hústermelés és -feldolgozás biztos megélhetést, rendszeres munkát, szakmai elhivatottságot és megbecsülést adott mindazoknak, akik elkötelezték magukat az egyik ősi szakma mellett. Sajnálatosan az elmúlt másfél-, két évtizedben a húságazat fejlődése megtört, az egész szektor hanyatlásnak indult, és nagy erők nyomása alatt csúszik lefelé a lejtőn. A mezőgazdaságban az állattenyésztés rovására túlsúlyba került a növénytermesztés, a húsipar esélytelenül küzd a feketegazdasággal, a fogyasztókat csapdába ejtik a külföldről behozott termékekre épülő megtévesztő kampányok és akciók. A végeredmény ismert: csökken a minőség, elvesznek a munkahelyek, romlanak a jövőbeni kilátások. A kedvezőtlen helyzet egyszerre apasztja a befektetők, a munkavállalók és a fogyasztók bizalmát. Ebből a rossz körből csak összefogással lehet kitörni. Fogjunk össze!

Növeljük a termelés, a feldolgozás és a fogyasztás biztonságát!

Az elmúlt időszak szomorú fejleményei, az állatállomány folyamatos csökkenése, a korábban nagyhírű vágóhidak bezárása, a munkahelyek ezreinek megszűnése, az élelmiszer-biztonsági kockázatok növekedése azt mutatják, hogy nem lehet tovább halogatni a felelős kormányzati tényezők, a befektetők, a szakmai vezetők és a szakmájukat szerető munkavállalók összefogását. A Húsipari Dolgozók Szakszervezete ismételten arra kéri a szaktárcát, hogy koordinálja ezt az összefogást, a meghirdetett törekvései mentén tegyen valódi lépéseket a növénytermesztés és az állattenyésztés megbomlott egyensúlyának helyreállítására, hozza meg a szükséges intézkedéseket a hússzektor versenyképességének a javítására. Közös összefogással tegyük átláthatóvá a hússzektort, szorítsuk tisztességes keretek közé a piaci versenyt, ágazati kollektív szerződéssel erősítsük a foglalkoztatás biztonságát és csökkentsük a szakmában dolgozók kiszolgáltatottságát! Tegyünk meg közösen mindent azért, hogy a hazai hústermékek - köztük nemzetközi hírű márkák - ismertsége, kedveltsége erősödjön a hazai és a külföldi fogyasztók körében!

Őrizzük meg a hagyományainkat, a hazai ízeket!

Meggyőződésünk, hogy a húságazat hanyatlásának megállítása nemzeti érdek, az ország számos térségében hozzájárulást jelenthet a foglalkoztatási és szociális feszültségek csökkentéséhez, az élelmezés színvonalának javításához, hazánk turisztikai vonzerejének növeléséhez. A tradícióink megőrzésében a felelősség nem hárítható át senki másra, annál kevésbé, mivel a húsipar - ellentétben más ágazatokkal - jelentős részben hazai befektetők kezében van. Ebben a felelősségben azonban osztozni kell mindnyájunknak, akiknek fontosak a megszokott ízek, a garantált minőség, a termékek megbízhatósága, és fontos azok munkája, akik a termőföldtől az asztalig tartó láncban a szorgalmukkal és tudásukkal a fogyasztókat szolgálják.

Balatonfüred, 2007. október 16.