2006. XIV. évfolyam 4.szám |
BÉR ÉS MUNKA |
Kapuváron várják a késztermék-gyártás visszaállításátA kapuvári húsosok körében is sok szó esik a kormány legutóbbi intézkedéseiről: aggodalommal figyelik, milyen hatással lesz az egyensúlyteremtés a mindennapi életre. A tavaszi bértárgyalásokat kisebb-nagyobb sikerek kísérték, ami javította a hangulatot az üzemben. Elvándorlás nincs, sőt, újabb fiatalok jöttek a szakmába. Az igazi megoldást a késztermékgyártás visszaállításától várják. Össze kell fogni!Pászli Tibor, a Kapuvári Hús Rt. szakszervezeti és üzemi tanácsának elnöke nem titkolja, hogy nehéz idők elé néznek, hiszen az első félévben emberpróbáló körülmények között, egészen a sztrájkhelyzetig jutó bértárgyalásokon elért eredményeket az év második felében úgy tűnik elnyelik a legfelsőbb szinten hozott intézkedések kedvezőtlen hatásai. Mert abban mindenki egyetért, hogy szükségesek a változtatások, viszont az eddigi jelek szerint aránytalanul nagy teher nehezedik a versenyszféra azon résztvevőire, akik eddig is a tiszta gazdasági játékszabályok szerint tevékenykedtek, s ezután is így szeretnének dolgozni. Nehéz helyzetben vannak a szakszervezeti vezetők, az érdekvédelem képviselői, hiszen a megszigorító intézkedések, a reformok társadalmi feszültségekkel járnak. Kiütközik ez az üzemben tapasztalható hangulatból, az emberek által hangosan, avagy csak alig hallhatóan kifejtett véleményekből. Most még inkább szükség van a szakszervezeti egységre, az összefogásra. Ebben a helyzetben egyáltalán nem nevezhető jó példának, ha a legmagasabb szakszervezeti tisztséget viselők elhagyják a „hajót”, pedig sajnos erre a közelmúltban újabb példa akadt. Csak helytállással, szakszervezeti egységgel lehet eredményesen működtetni az utóbbi időben annyit emlegetett érdekegyeztetési rendszert. Hangulatjavító pezsgőbontásAz idei bértárgyalások nagyszerű példáját mutatták annak, hogy milyen sokat javíthat a dolgozók hangulatán, hozzáállásán a szakszervezet, ha eredményesen tudja védeni érdekeiket. A kapuvári húsosoknál a bértárgyalások nem értek véget az április 25-én megszületett és aláírt megegyezéssel, ugyanis az csupán a gyár alkalmazottaira vonatkozott. Az üzemi szakszervezet elnöke viszont azt akarta, hogy amint eddig, ezután is a Kapuvári Hús Rt területén kiszervezett üzemrészek dolgozói - akik ugyanannak az alapszervezetnek a tagjai - ugyanolyan mértékben részesüljenek az emelésben, mint társaik. Ehhez viszont a budapesti vezetőséggel kellett megvívni a külön csatát. Ez is hosszantartó, kemény harccal járt. Ebben partnernek bizonyult az illető üzemrész valamennyi dolgozója, aláírásukkal igazolva, hogy a legvégsőkig kitartanak az őket képviselő szakszervezet mellett. Amikor a sztrájkhelyzet legvégső pillanatait élték, az utolsó órában győzött a józan ész, s kapták meg a kért emelést. A legutolsó alkutétel az volt, hogy a tulajdonos csak szeptembertől akarta a fizetésjavítást alkalmazni, de végül is sikerült július elsejei kezdésben megállapodni. Ebben a csatában a tulajdonos legsúlyosabb érve az így megnövekedő kiadásokból származó veszteségre vonatkozott, s amikor a szakszervezeti vezető azt állította, hogy a dolgozókkal közösen garanciát vállal a termelési szint emelése révén a plusz bér összegének kitermelésére, francia pezsgőt ígért az általa elérhetetlennek vélt siker esetére. Nos, ezeket a francia pezsgővel telt üvegeket július 21-én ünnepélyesen ki is bontották Kapuváron, s az üzemrész dolgozói az érdekük védelmére elkötelezett vezetőkkel együtt örülhettek a példás együttműködés eredményének. Utánpótlás van, jöhet a termékgyártásJellemző a kapuvári húsüzemhez való ragaszkodásra, hogy az utóbbi időben ezen a vidéken felerősödő külföldi csábításnak már nincs olyan hatása, mint régen. Pászli Tibor véleménye szerint nem is lenne jó, ha újabbak akarnának külföldön munkát vállalni, hiszen ilyenkor mindig a legjobb szakmunkások kerülnek szóba, rájuk pedig továbbra is szükség lesz. Mint ahogy szükség van azokra a fiatalokra is, akik az idén végeztek a helyi szakiskolában, s a kapuvári üzemben nyertek alkalmazást. Remélhetőleg ez a hagyomány nem szakad meg, s a következő években is lesznek végzettjei a helyi szakiskola hentes szakának. Hiszen a gyárban mindenki várja a Román Gyula tulajdonos által is kinyilatkoztatott szándék megvalósulását, hogy a gyártósorok visszaépítése után újrainduljon Kapuváron a hústermék-gyártás (Lásd erről Megmaradunk és a legjobbak leszünk címmel megjelent interjút a Húsos, 2006. XIV. évf. 3. számában). Az emberek dolgozni akarnak, s nem mindegy nekik, milyen a munkájuk eredményessége. A nyáron a túlóráztatás csökkentésére ismét alkalmaztak egy vendégmunkás csoportot, de augusztusra már újból az üzem saját dolgozói látják el az összes feladatokat, s vállalnának ennél többet is, csak indulna be valóban a késztermék-gyártás, amely mindannyiuk véleménye szerint a cég pozitív irányú elmozdulását hozná. Éppen ezért növekszik az aggodalom a hozott kormányzati intézkedések miatt, senki sem szeretné, ha a bizonytalan gazdasági helyzet miatt maradna el a fejlesztés. Illés Ferenc
|
elöző cikk | újság tartalomjegyzék | következő cikk |
rovatban vissza | rovat tartalomjegyzék | rovatban előre |