HÚSOS 2006. XIV.évfolyam 3.szám
IPARÁGI
TÜKÖR

Fókuszban az élelmiszer-biztonság

Lapzártakor kezdődött a brüsszeli székhelyű SAFE Konzorcium (European Association for Food Safety) kongresszusa Budapesten. A SAFE élelmiszer- tudományi kutatással foglalkozó neves európai intézetekből álló hálózat, amelynek a hazai Központi Élelmiszer-tudományi Kutatóintézet is - egyedül a régió kutatóintézetei közül - 2004. óta tagja. Célja, hogy összehangolja az európai élelmiszer-biztonsági kutatásokat. E gondolat szellemében indult el az a várhatóan hagyományt teremtő kezdeményezés, hogy kétévenként az élelmiszer-biztonság legújabb eredményeit megvitató kongresszust rendeznek. A Központi Élelmiszer- tudományi Kutatóintézetet kapta a felkérést, hogy az első kongresszus házigazdája legyen, megragadva a lehetőséget a hazai kutatási eredmények bemutatására.

A tanácskozáson a táplálkozás és élelmiszer-biztonság egyes tényezőinek előnyeivel és kockázataival foglalkoztak a résztvevők. A plenáris előadások mellett hét szekcióban vitatták meg a funkcionális élelmiszerek, a természetes és kémiai szennyezők, a fito-ösztrogének, a kíméletes élelmiszer-feldolgozás, az organikus élelmiszerek és GMO-k, a transz- és konjugált zsírsavak és a fogyasztói magatartás kérdéseit, valamint a nemzetközi együttműködés lehetőségeit az élelmiszer- biztonság területén. A plenáris előadásokat a SAFE konzorcium által felkért neves tudósok tartották.