2005. XIII.évfolyam 2.szám |
SZAK- SZERVEZETI ÉLET |
Új tulajdonos, régi gondokÖtletláda segíti a javaslatok célba jutásátTulajdonosváltás történt Pápán: tavaly augusztus óta a Pápai Hús Rt. a Carnex csoporthoz tartozik, de a jelentős hagyományokkal rendelkező húsipari vállalat dolgozói vajmi keveset érzékelnek a váltásból. Idén tavasszal - csakúgy mint tavaly és tavalyelőtt - a legtöbbeket foglalkoztató kérdést a munkahelyek féltése mellett a bérek pangása jelenti. Erős várakozásNémi szorongással, de nem titkolt reménykedéssel kezdték a 2005-ös esztendőt a pápai húsosok, mivel a 2004. augusztus 20-án bemutatkozott új tulajdonos képviselői tavaly még türelmet kértek a bérek rendezése ügyében, így az új év kezdetétől várta mindenki a jobbra fordulást. Pápán ugyanis ilyen szempontból két kivételesen rossz esztendőt tudnak maguk mögött a húsos szakma képviselői. 2003-ban az 5 százalékos bérfejlesztéshez a normák 4 százalékos emelése társult, 2004-ben pedig egyszerűen elmaradt a béremelés. Igaz, hogy komoly gondok voltak a jövedelmezőséggel, az új tulajdonos 600 milliós veszteséggel vette át a céget, ennek ellenére mindenki titkon arra számított, hogy éppen itt az ideje a bérek felzárkóztatásának. Valószínűleg sokan abban bíztak, hogy az új vezérigazgató, Harangi Tibor kinevezése után létre hívtak egy új marketing csoportot a cégcsoport (a pápai mellett a gyöngyösi és a miskolci cégekkel) gazdaságos megszervezésének és új értékesítési lehetőségek felkutatásának feladatával. Átszervezéseket, profilváltást helyeztek kilátásba. Ebből a pápai alkalmazottak csupán annyit érzékeltek, hogy a marhavágás átkerült Gyöngyösre. Szerencsére mindez nem járt elbocsátásokkal, mindenki kapott új munkát. Egyéb újdonságokról nem érkeztek hírek, s az üzemi szakszervezeti bizottság előtt is igencsak rejtve maradtak a tervek és elképzelések. Ilyen körülmények között jött el az idei bértárgyalások ideje. Döbör János, az üzem szakszervezeti bizottságának elnöke természetesen a HDSZ tavaly novemberi választmányi testületi ülésén megfogalmazott 8 százalékos bérfejlesztési elképzelésekkel jelent meg a február 22-i első bértárgyaláson, de csakhamar meg kellett bizonyosodnia arról, hogy a 2004-es gyenge termelési eredményeket is figyelembe véve, ez a béremelési szint Pápán nem nyer elfogadtatást. A munkáltató javaslata csupán természetbeni juttatásokra vonatkozott, amit a szakszervezet - miután konzultáltak a tagsággal - nem fogadott el. Az újabb forduló március 18-án volt, s akkor az érdekképviseletnek annyit sikerült elérnie, hogy a természeti juttatásokhoz 5 százalékos teljesítményprémium is társuljon. Ezzel a fizikai munkakörökben összesen 7 százalékosra tehető a jövedelemnövekedés, ugyanez a szellemi és nem termelő területeken 6 százalék, ott ugyanis a bérfejlesztés 2,5 százalék, amit a természetbeni juttatások egészítenek ki. Mivel a munkáltató szerint ennél többre jelenleg semmiképpen nincs lehetőség, a szakszervezet elfogadta, de természetesen nem lehetnek elégedettek az elért eredménnyel. Kisebb sikerekHarkai Attila, az üzem sonkarészlegének dolgozója, aki mint üzemi tanács- és szakszervezeti tag a bértárgyalási bizottságban szakmai oldalról vett részt, ugyanígy vélekedik. Amint beszélgetésünk alkalmával elmondta, nem tartotta helyesnek, hogy a munkáltatók csak a 100 százalék feletti teljesítményt premizálnák, hiszen a normákat a jobbak teljesítményére állapították meg, így a dolgozók 30-40 százaléka nem is tudja teljesíteni azokat. Ezért javasolta, hogy a darabbérre tegyék a prémiumot. Annak azért örült, hogy kisebb sikerek is kísérték a bértárgyalásokat. Mindenekelőtt meglepően sokan léptek be ezekben a napokban a szakszervezetbe, mintegy melléjük állva azoknak, akik megpróbálták képviselni a munkavállalók érdekeit. Azt is nagy dolognak tartja Harkai Attila, hogy sikerült elérni egyes munkafázisoknál a normakiigazítást. Ugyancsak az apró eredmények, a részsikerek sorában említette Harkai, hogy ezentúl a természetbeni juttatások sorában vásárlási jegy formájában kapják a dolgozók a húst, amit akkor váltanak be, amikor éppen szükségük van rá. Remek kezdeményezésnek bizonyult a pápai üzem földszinti dohányzójában mindenki rendelkezésére állított ötletláda. Ebbe bárki bedobhatja - akár név nélkül is - a gondját, esetleges sérelmét tartalmazó levelét, javaslatokat, ötleteket tartalmazó feljegyzéseit. Az ötletgazdák gondoskodnak róla, hogy mindegyik eljusson az illetékesekhez, s ha mód van rá -- főleg ha közös érdekeket szolgál az ügy - meg is valósuljon az. Harkai Attila őszintén szorgalmazza is az elképzelések, jobbító szándékú ötletek beérkezését, bátorítja a kollegákat, hiszen mindenki nagyon jól tudja, hogy akár az üzemben felszolgált reggelivel, akár a túlórákkal, valamint sok más dologgal kapcsolatban még bőven van megvitatni és javítani való. Az üzemi szakszervezeti irodán ezen a koratavaszon ennek a helyzetnek megfelelő volt a hangulat. A nemzetközi nőnapot megünnepelték, 450 kolleganőnek adtak át ajándékot, de a nyaraltatási gondokkal már nem tudni miként birkóznak meg. A Pápai Hús Rt. káptalanfüredi üdülőjét még nem sikerült értékesíteni, s alterantívát sem kínált senki, a nyaralási csekk-kiváltási ötlet is elakadt, így csupán a szakszervezeti tagoknak tudják Harkányt vagy Sopront ajánlani. Illés Ferenc
A Pápai Hús Rt. teljes munkaidőben foglalkoztatottjainak száma 1261. Az átlagbér 116.900 forint, a szellemi dolgozóké 185.500, a fizikai dolgozók átlagjövedelme pedig 105.000 forint. Ám örülnének a fizikai dolgozók, ha valóban ennyit kapnának, ugyanis a 105.000 forintos átlagba a tavaly bérként kifizetett végkielégítéseket is bele számították.
|
elöző cikk | újság tartalomjegyzék | következő cikk |
rovatban vissza | rovat tartalomjegyzék | rovatban előre |