HÚSOS 2004. XII.évfolyam 6.szám
SZAK-
SZERVEZETI
ÉLET

Szegedi Paprika Rt.

Nyolc százalékos alapbérfejlesztés a cél

A Szegedi Paprika (Szepa) Rt.-nél ebben az évben 6 százalékos alapbérfejlesztés valósult meg. A szakszervezet 2005-re a decemberi tárgyalásokon - ahogyan egy évvel ezelőtt is - 8 százalékot akar elérni. A hangulatot befolyásolja ugyan az elmúlt hetek paprikabotránya, amely a szegedi céget is érinti, ám erről az érdekképviselet vezetője - folyamatban lévő ügyről lévén szó - nem szívesen beszél.

Báló Zsuzsanna, a Szepa Rt. munkavállalói érdekképviseleti vezetője lapunknak elmondta: a 8 százalékos bérfejlesztési igény mellett egy szociális csomagot is összeállítottak, amely javarészt olyan béren felüli juttatásokat tartalmaz, amelyekért a szakszervezet már évek óta harcol. Ezek között említhetőek az ünnepi ajándékutalványok vagy a dolgozói kedvezményes vásárlási lehetőségek bővítése, a műszakpótlékok emelése. A szakszervezeti vezető elismeri ugyan, hogy a munka- és védőruhák kiegészítése megtörtént, viszont indokoltnak látná a gumicsizmák minőségi cseréjét is.

Nincs karácsonyi pénz

Báló Zsuzsanna értékelése szerint a munkafeltételek, technológia körülmények az utóbbi időszakban javultak, s jelenleg is folyamatban vannak beruházások, többnyire pályázati pénzekből történő felújítások, bővítések. - A rekonstrukciókkal párhuzamban folyamatosak a normakarbantartások, ám ezek csak nagyon csekély mértékű bérnövekményt eredményeznek a fizikai munkavállalóink körében - mondta az alapszervezet vezetője.

2004-ben fejlesztették az öltözőket, támogatták az üdülést és némileg a segélykeret is növekedett, viszont súlyos hiányként értékelik, hogy a 6 százalékos alapbér mellett a dolgozók - a korábbi évek gyakorlatához hasonlóan - ismét nem számíthatnak mozgóbérre az év utolsó hónapjában. Sérelemként fogalmazzák meg azt is, hogy a szakszervezet képviselője továbbra sem vehet részt a vezetői értekezleteken, pedig ezt három éve szeretnék elérni.

- Az utóbbi időben érezhetően fellazult a vezetőség és a szakszervezet közötti kapcsolat, a döntésekről csak részben és döntően csak utólag kapunk tájékoztatást. Egyre több egyoldalú munkáltatói intézkedés születik az érdekképviselettel való egyeztetés nélkül. Úgy véljük, hogy mind a magyar, mind az uniós jogszabályok, továbbá a kollektív szerződés is megköveteli, hogy a munkafeltételekkel kapcsolatos változtatások előkészítésébe bevonjanak bennünket. Nem tartjuk túlzott követelésnek, hogy előzetes tájékoztatást kapjunk azokról az intézkedési elképzelésekről, amelyek a túlórák elrendelésére és kifizetésére, a munkanapok áthelyezésére, a szabadságolásokra, a munkafeltételek biztosítására, az alkalmazotti, szerződéses vagy nyugdíjba vonuló kollégák munkaviszonyára, a pályázatok alapján kifizetett juttatásokra vonatkoznak - fogalmazott Báló Zsuzsanna.

Bizonytalanság

Kérdésünkre, egyetért-e Kapuvári József HDSZ-elnöknek a Gyulai Húskombinát előtti demonstráción elhangzott indítványával, miszerint a szakszervezet országos szintű testületei beszállnának a helyi béralkuba, Báló Zsuzsanna azt válaszolta: az országos támogatás erősítheti az alapszervezetek pozícióját. Álláspontja szerint mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a fizetések értékállóságát biztosító 8 százalékos alapbéremelés megvalósuljon. Ugyanakkor hozzátette: meglátása szerint minden vállaltnál helyi szinten kell dönteni arról, hogy igénylik-e a segítséget. A szakszervezeti vezető megerősítette lapunknak adott korábbi nyilatkozatát, miszerint egy országos szinten megszülető bérmegállapodás sokszor nem adaptálható helyi szintre, annak vagy a tulajdonos akarata vagy az adott vállalat teherbíró képessége szab gátat. - Mindig a helyiek látnak bele leginkább egy cég gazdálkodásába, ők ismerik a lehetőségeket, a korlátokat, s mindenek előtt a dolgozókat. Ezért bár jól jöhet a segítség, minden a gyárakban dől el - fogalmazott Báló Zsuzsanna.

Kérdésünkre, milyen visszhangot váltott ki az üzemben az elmúlt hetekben a mérgező import őrölt paprika miatt kirobbant botrány, Báló Zsuzsanna azt felelte: a dolgozók körében bizonytalanság érezhető a jövőt illetően. A részletekről hivatalos tájékoztatást nem kaptak a cégvezetők részéről, így amíg tart a rendőrségi nyomozás, a szakszervezet sem foglal állást az ügyben. Báló Zsuzsanna mindemellett megjegyezte: a cég legismertebb terméke ugyan a hungarikumként számon tartott, Magyar Termék Nagydíjat is nyert szegedi fűszerpaprika, a részvénytársaság termelésének nagy részét ma már a konzervgyártás adja.

Amint arról lapunk legutóbbi számában is beszámoltunk, a Pick Rt. több leányvállalata mellett a Szepa Rt.-t is árulta. Lapértesülések szerint a cég a Forrás Rt. kezébe került. Báló Zsuzsanna elmondta: a paprikaügy mellett a dolgozókat leginkább az foglalkoztatja, hogy mit tervez a vállalat új tulajdonosa, s milyen jövőt szán majd a szegedi üzemnek.

B. Papp László