IPARÁGI TÜKÖR |
Tudja-e hogy….?
A magyar élelmiszeripar termelési volumene alapján az Európai Unió 25 országa
közül a 15. helyen áll, kisebb eltérésekkel a portugál, a svéd, a finn, a cseh és az
osztrák élelmiszeripar teljesítményével azonos.
A magyar élelmiszeripar döntően hazai alapanyagokat dolgoz fel, a belföldi
mezőgazdasági árutermelés mintegy 75 százaléka szolgál az ipar alapanyagául. ( Ez
megfelel az EU 15-ök átlagának.)
Az Európai Unió régi tagországaiban egy vállalkozás átlagosan 1500,
Magyarországon 1313 fogyasztót lát el. Ez a szám a legutóbbi cégbezárások miatt
változott, így - figyelemmel a magyar településszerkezetre is - nem tekinthető soknak
a magyar vállalkozásók száma.
Magyarországon és az EU-ban is az élelmiszeripari társaságok négyötöde 10 főnél
kevesebbet foglalkoztat. Száz vállalkozás közül csak egy foglalkoztat legalább 250,
illetve 500 főt. A pontos számok azt mutatják, hogy Magyarországon valamivel
erősebb a koncentráció, mint az EU-ban, ugyanakkor az életképes kisvállalkozások
aránya kisebb.
A koncentrációról az is sokat eláruk, hogy a mintegy 3000 árbevétellel, kettős
könyvvezetéssel rendelkező hazai élelmiszeripari vállalkozás 10 százaléka (302) cég
adja a nettó árbevétel 85 százalékát.
Uniós összevetésben a foglalkoztatottak (átlagos állományi létszám) számát tekintve a
magyarországi vállalkozásoknál túlfoglalkoztatás jellemző. Nagyok a különbségek az
egy foglalkoztatottra jutó bevételben: nálunk 75 ezer euró, az EU-15-ben 174 ezer
euró.
A magyarországi élelmiszeripar tulajdonosi szerkezetét tekintve közel kétharmada
külföldi kézbe van, egyharmada pedig hazai magánszemélyek és társaságok
tulajdonában. Többségében hazai tulajdonosok kezében van a hús- és baromfiipar, a
hal- és vadfeldolgozás, továbbá a zöldség- és gyümölcs feldolgozás, a malomipari
termékek gyártása, a sütőipar és még néhány terület. Kilencven százalék feletti a
külföldi tulajdon a margarin, a finomított olaj, a jégkrém, az édesség, .kávé, tea, sör és
üdítőital gyártásában.
A hazai élelmiszer-ipari vállalkozásoknál 2003-ban 80 százalék volt a belföldi
értékesítés aránya.
A magyar élelmiszer-ipari exporton belül meghatározó a hústermékek kivitele, de igen
jelentős még a feldolgozott zöldség- gyümölcs készítmény, a növényi olaj is. A
legnagyobb homogén élelmiszer-ipari termék exportunk a hobbi állat-eledel és a
tartósított kukorica.
Az ágazati átlaghoz képest csökkenő mértékű a jövedelmezőség a hús- és baromfihús
készítmények gyártásában, a tejfeldolgozásban, a malomipari termékek gyártásában, a
húsfeldolgozásban és tartósításban, valamint a bor- és pezsgőgyártásban.
Nemzetközi összevetésben használatos komplex versenyképességi mutató alapján a
magyar élelmiszeripar versenyképessége nem rossz. A bruttó hozzáadott érték
tekintetében az EU országok közül csak ötnek jobb a teljesítménye.
Élelmiszerbiztonsági követelményeket tekintve a magyar helyzet szintén megfelelő,
jobb mint az EU átlaga. Magyar gyártótól az elmúlt évtizedekben se hazai, se nem
zetközi élelmiszerbotrány nem indult ki. Ugyanakkor hat ránk a nemzetközi botrányok
miatti fogyasztói bizalomvesztés, ami rontja az üzletág hitelét, az üzletkötéseket.
A fenti megállapításokat abból a tájékoztatóból vettük át, amelyet a rendelkezésre álló adatok
és tények felhasználásával az ÉFOSZ Titkársága készített a magyarországi élelmiszeripar EU
csatlakozás előtti helyzetéről.
|