HÚSOS 2004. XII.évfolyam 3.szám
SZAK-
SZERVEZETI
ÉLET

Kedvező fordulat a bértárgyalásokon

Eredményes alkura számítanak Pécsett

Tóth Ferenc

Pécsett a Délhús Rt.-nél a cég élén bekövetkezett vezetőváltás miatt csak június első napjaiban tudták folytatni a még múlt év végén megkezdett bértárgyalásokat. Az egyeztetések ugyanis a kezdeti puhatolózások után félbeszakadtak, miután Lukács György, a cég korábbi vezérigazgatója elvesztette a tulajdonos bizalmát. A vezetőváltás okozta kényszerű szünet után eredményes megállapodást vár a szakszervezet.

A Húsipari Dolgozók Szakszervezetének határozata értelmében a Délhús Rt. szakszervezeti bizottsága még 2003. november 17.-én átadta az ez évi bérek megállapítására tett javaslatait a vállalat akkori vezetésének. A bértárgyalások alapját képező tervezetet a HDSZ-választmány és a MSZOSZ ajánlásai alapján készítették el. Az átmeneti időszakban a szakszervezet a felügyelő- bizottság elnöke, a gazdasági, valamint a kereskedelmi igazgató alkotta hármassal egyeztetett, s ez idő alatt a korábbi Kollektív Szerződés maradt érvényben.

Elmaradt a válasz

- Miután a cég élére a tulajdonos a Pick Szegedtől érkezett Kovács Lászlót nevezte ki, neki is átnyújtottuk írásban a javaslatainkat, ő néhány hét haladékot kért, elsősorban azért, hogy megismerje a vállalat anyagi helyzetét - mondja Tóth Ferenc, a Délhús Rt. szakszervezeti bizottságának elnöke. - Harminc napban egyeztünk meg, hogy addigra választ kapunk, mikor folytatódnak tovább a bértárgyalások. Azonban hiába vártunk, a válaszadás elmaradt, akkor egy emlékeztetőt juttattunk el Kovács Lászlóhoz, amelyben felhívtuk a figyelmét arra, hogy amennyiben nem kezdődnek meg a tárgyalások, megtesszük a szükséges lépéseket.

Ebben az időszakban a bértárgyalások elmaradása, a kedvezőtlen ajánlatok miatt más húsipari cégeknél is gondok voltak, ezért a Pick szakszervezetének kezdeményezésére a HDSZ országos sztrájkbizottsága összeült. A Délhús Rt. szakszervezeti elnöke is részt vett ezen a megbeszélésen, ahol arról döntöttek, hogy szükség esetén sztrájk-készültség rendelhető el. Nem került erre sor Szegeden, a Pick vezetése tárgyalóasztalhoz ült, megszületett a megállapodás, s ezzel elhárult a sztrájkveszély. Gyulán szintén felmérték, hogy a szakszervezeti tagok hány százaléka hajlandó akár a munkabeszüntetésig is elmenni. Ezeket a kezdeményezéseket nagy figyelemmel kísérték Pécsett, s támogatásukról biztosították a kollégákat.

- Miközben Szegedre, az országos sztrájkbizottság kihelyezett ülésére utaztam, többször is kerestek a cég vezetői telefonon - folytatja beszélgetésünket Tóth ferenc. - a szegedi ülés után a tulajdonossal ültünk le, s elmondtuk neki, hogy a dolgozók érdekeinek védelmében, végső esetben a sztrájkig elmegyünk, amennyiben a bértárgyalások nem kezdődnek meg rövid időn belül Pécsett is. Ekkor ígéretet kaptunk arra, hogy május 1. - az uniós csatlakozás - után tárgyalóasztalhoz ülünk. Május közepén állapodtunk meg a dátumban, június 2-án ennek értelmében kezdődtek el a bértárgyalások.

Tárgyalási dosszié

A Délhús Rt.-nél tizennégy pontban foglalta össze javaslatait a szakszervezet, ebben egyebek mellett 8 százalékos bruttó béremelés szerepel, valamint az, hogy amennyiben a cég dolgozói - teljesítményben és minőségben - elérik az EU színvonalát, újabb 2 százalékos emelést kaphassanak, hogy a jó szakemberek megmaradjanak. A minimálbér továbbra is 10 százalékkal magasabb legyen az országosnál, ami 2004-ben 58 300 forintot jelent. Maradjon meg a dolgozók egyszeri 5000 forintos év végi juttatása. A teljesítménybéres területen pedig a vállalati garantált bér kerüljön bevezetésre arra az esetre, ha a dolgozó nem a saját hibájából képtelen teljesíteni a 100 százalékot. - Kellemes meglepetés ért bennünket: a cég tulajdonosa az általunk javasolt 8 százalékkal szemben csak 4 százalékos béremelést javasolt ugyan, de addig mereven elzárkózott attól, hogy emelkedjenek a bérek - mondja Tóth Ferenc. - Az általunk előterjesztett 14 javaslat több mint felét azonnal elfogadta. Továbbra is megmaradnak az év végi, húsvéti húsakciók és a személyzeti értékesítés, valamint a szociális és jóléti keret összege. Továbbra is a vállalat fizeti be az önkéntes nyugdíjpénztárba a dolgozók bruttó átlagkeresetének 4 százalékát, s nem emelkednek a dolgozói étkezési díjak, valamint a túlóra elszámolás is az eddigiek szerint történik. Vissza van még a teljes megegyezéshez a béremelés százalékos mértékének megállapítása, a béremelés dátumának meghatározása, hogy mettől meddig tart, s mikor kerül sor a következő bértárgyalásokra. A vállalati garantált bérről is tovább folytatjuk a tárgyalásokat, ugyanis a tulajdonos ezt lefelé, a szakszervezet pedig felfelé szeretné vinni. Talán az országos elnökség támogató beavatkozása nélkül sikerül megegyezni júniusban, hogy július elsejétől már a megemelt bérek kerüljenek kifizetésre. A cég tulajdonosa, úgy tűnik, hosszú távra rendezkedett be: Alsómocsoládon új üzem épül és Pécsett is fejlesztéseket hajtanak végre. Hosszú évek után ismét lesz tanműhely a pécsi gyáregységben és elindult a felnőtt szakképzés is.

Családi üdülés

A Délhúsnál a szakszervezet igyekszik elérni, hogy minél több szociális juttatásban részesüljenek az emberek. Nyaranta több lehetőség közül is választhatnak a cég dolgozói. Családjukkal együtt Baján, a Petőfi szigeten három faházban nyaralhatnak, a Dalmát tengerparton pedig Gradacban pihenhetik ki fáradalmaikat, de a Balaton mellett is van erre mód. A gyulai szervezettel csereüdülést bonyolítanak le. A gyulaiak Baján a Petőfi szigeten nyaralhatnak, míg a Délhús dolgozói az ő szanazúgi üdülőjükben tölthetnek el egy hetet.

- Ebben az esztendőben Siófok-Szabadi helyett Balatonlellén béreltünk két apartmant - mondja Tóth Ferenc. - Gradacban is elindult már a szezon, átvettük az üdülőt, s a szükséges javításokat is elvégeztük. A jövő év szeptemberében itt lejár a bérleti szerződésünk, ezért három új apartmant bérlünk, mindegyik gyáregységnek egyet. A bajai üdülőt, ahol három faházban pihenhetik ki fáradalmaikat a dolgozók, felújítottuk. A vállalattól kapott öt millióból sor került az elektromos hálózat cseréje, valamint bevezetésre került a gáz és rákötöttük a rendszerünket a szennyvízhálózatra.

Évente átlagosan 7-800 ember üdülhet a szakszervezet saját és bérelt üdülőiben, ebben az esztendőben 2,6 milliót fordítanak ilyen célra. Idén az időjárás miatt ugyan nehezen indult a szezon, Baján és Horvátországban egyaránt. A választható lehetőségek közül Tőserdőre ismét Alsómocsoládról utaznak, ugyan a bajaiak lettek volna a sorosak, de onnan nem volt jelentkező.

Ebben az esztendőben első alkalommal a pécsi gyáregység az MSZOSZ által rendezett, az Európa Naphoz kapcsolódó majálison vett részt. - Azért döntöttünk a közös majális mellett, hogy tagjaink és a cég dolgozói lássák: a városban a szakszervezetek összefogásának hagyománya van - mondja Tóth Ferenc. - A tagjaink a korábbi éveknek megfelelően ital és étkezési jegyet kaptak, amelyet a helyszínen válthattak be. A pécsi majálison résztvevők között is - a névsor alapján - szintén szervezünk tombola sorsolást, mint ahogy a többi helyszínen is. Baján június 5-én, míg Alsómocsoládon június 29-én rendezzük meg a hagyományos juniálist. A tombolán értékes tárgyak találnak majd gazdára, többek között színes tévé, DVD-lejátszó, rádiós-magnó, szakácskönyv.

Ebben a hónapban egy kedves kolléganőnktől is búcsút veszünk, Zengővári Borbála a bajai gyáregység szakszervezeti bizalmija, az üzemi tanács tagja június végén elköszön. Az eltelt években végzett munkáját a szakszervezet gravírozott díszbárddal, míg az üzemi tanács kézzel festett cappuccinos készlettel köszöni meg.

Sz. K.