HÚSOS 2004. XII.évfolyam 3.szám
SZAK-
SZERVEZETI
ÉLET

Vállalható megállapodás született

Sikeres béralku a Gyulai Húskombinát Rt.-ben

Béremelés nélkül az idei év elképzelhetetlen - ez volt a címe a Húsos áprilisi számában megjelent cikknek, amelyben a Gyulai Húskombinátnál folyó, addigi sikertelen bértárgyalások állásáról beszámoltunk. A munkaadó és a munkavállalók végül versenyt futva az idővel, saját lehetőségeik szinte végső határáig elmenve, végül május 28-án, egy nappal a nagy sikerrel megrendezett Családi majális előtt, egyezséget kötöttek.

Május elsejétől életbe lépett bérmegállapodás szerint minden fizikai és szellemi dolgozónak egyaránt hat százalékkal emelkedett a fizetése. Hasonló arányban emelkedtek a havi díjak, az órabérek és a teljesítmény-bértételek is. A jövő - mint ezt Martos Géza vezérigazgató megerősítette - egy új alapokra helyezett bérezési forma lesz. Ennek részleteivel azonban a szakszervezet előzetesen mindenképpen meg akar ismerkedni.

Még egyszer nem!

A Húsipari Dolgozók Szakszervezete (HDSZ) gyulai szervezete még az elmúlt év decemberében eljuttatta bérkövetelését a cégvezetésnek. Ebben a Központi Statisztikai Hivatal által akkor előre jelzett 6 százalékos infláció mellett 8 százalékos béremelést kértek, amit az érdekvédelmi szervezet, a 2 százalékos reálbér-növekedést figyelembe véve, reális elvárásnak nevezett.

Bezdán János, a HDSZ országos elnökségének tagja, egyben a helyi szervezet vezetője elmondta: a 2003-as évvel ellentétben, amikor semmilyen béremelés nem volt a több mint ezer főt foglalkoztató gyulai cégnél, az idei esztendő már elképzelhetetlen volt bérnövekedés nélkül. Gyulán az elmúlt évben a dolgozók a nagyüzem érdekében már meghozták a szükséges áldozatot, így nem tudtak eltekinteni a keresetnövekedéstől. (Mindebben tetten érhető a honi húságazat és benne a Gyulai Húskombinát Rt. nem könnyű gazdasági és piaci helyzete, hiszen a tavalyi évet, ha kisebb mértékben is, de veszteséggel zárta a békési fürdőváros legnagyobb üzeme.) A tavaly elmaradt bérnövekedéshez hozzátartozik, hogy e mögött többlet-teljesítmény volt a munkások részéről. Erre mondta a gyulai HDSZ-vezetés, hogy ez még egyszer nem fordulhat elő.

Késedelmes válasz

Az év első hónapjaiban azonban a szakszervezet nem kapott választ a részvénytársaság vezetésétől. Bár mint korában írtuk, ebben az is szerepet játszhatott, hogy az év elején változás történt a vezérigazgatói poszton, és Martos Géza - a szabályoknak megfelelően - a májusi közgyűlésig csak megbízottként volt első számú vezetője a Gyulai Húskombinátnak. A tárgyalások igazából április végén, május elején kezdődtek el, és az intenzív munkának köszönhetően nem sokkal később a célegyenesbe is fordultak. Először az álláspontok igen távol álltak egymástól, s már ekkor nagy biztonsággal fel lehetett mérni, mind a két fél kompromisszumkészségére szükséges lesz ahhoz, hogy megszülessen az egyezség. Világos volt, hogy a szakszervezet által kért 8 százalékos béremelés, valamint a cégvezetés által meghatározott bértömeg nagysága, amely magában foglalta a jóléti és szociális keretet, több ponton nem illik össze. A patthelyzetnek tűnő állapotból két megoldási lehetőség kínálkozott kivezető útként. Vagy megvalósul a 8 százalékos béremelés, de azt a szükséges elbocsátások miatt kevesebb alkalmazott kapja meg, vagy valamelyest enyhíti a bérkövetelés mértékét a helyi szakszervezet. Végül ez utóbbi forgatókönyv látszik megvalósulni. A vállalatvezetés ajánlata a bérkövetésre az volt, hogy az adminisztratív dolgozók esetében 4, míg havi díjak, órabérek és teljesítmény-bértételek esetében 6 százalékot emel. Ezt a különbségtételt viszont az érdekvédelmi szervezet nem fogadta el.

Jó hangulatban telt a majális

Nehéz tárgyalások

A HDSZ gyulai szervezete azt szerette volna elérni, hogy a munkáltatóval létrejött bérmegállapodást a munka ünnepe és Magyarország európai uniós csatlakozása előtt bejelentik. (Ez akkor nem jött létre, így a gyulai bérharc, amely munkabeszüntetéshez is vezethetett volna, egy darabig közös vágányon haladt a Szegeden és Pécsett folytatott küzdelmekkel.) Jó hír, hogy lett megállapodás, ha kompromisszumok árán is, ha később is, de létrejött. Másrészt a késedelem ellenére, a mindenkire kiterjedő 6 százalékos keresetemelkedés május elsejéig visszamenő hatályú.

Bezdán János érdeklődésünkre elmondta: a tárgyalások finisét május 27-e, majd a rákövetkező nap, május 28-a jelentette. Elsőként abban sikerült egyetértésre jutnia az érdekvédelmi szervezetnek a cégvezetésen keresztül a tulajdonosokkal, hogy május elsejétől életbe lép 6 százalékos bérfejlesztés, ami havi díjak, az órabérek és a teljesítmény-bértételek hasonló szintű emelését is jelenti, másnap pedig a jóléti és szociális keret nagyságrendjének emelésében jutottak dűlőre egymással.

Mindez kedvező végkimenetel volt a május 29-ei Családi majálisra, amelyet az idén immár nyolcadik alkalommal rendeztek meg a Gyulai Húskombinátban.

- Ésszerű kompromisszum és vállalható megállapodás született - adott gyorsértékelést a bérfejlesztésről Bezdán János. Meglátása szerint különösen igaz ez más húsipari vállalatok helyzetét figyelembe véve, hiszen több helyütt nem hogy bérmegállapodás, de még bérajánlat sincs. Éppen ezért összefüggésében, a gazdasági helyzetet és az ágazat állapotára gondos figyelemmel szabad és lehet értékelni az elmúlt napok és hetek bérügyi fejleményeit.

A túlélés esélye

Martos Géza, a Gyulai Húskombinát vezérigazgatója sem rejtette véka alá, hogy kemény vita után kötöttek alkut a szakszervezettel. Hozzátette: a mostani 6 százalékos béremelésnek részükről az volt az egyik legfőbb feltétele, hogy belátható időn belül, de nem siettetve a dolgot, az eddigiektől eltérő bérezési formát és rendszert vezetnek be a gyulai húsfeldolgozónál. Ennek lényege, hogy az egymás mellett működő termelési és adminisztrációs egységek külön-külön bértömeggel rendelkeznek. Ezzel kapcsolatban Bezdán János megjegyezte: ez csak a szakszervezet egyetértésével működhet, ám ahhoz, hogy véleményt tudjon mondani róla, ahhoz a részleteket ismernie kell.

Megnyugtató az is, hogy a cégvezetés nem gondolkodik létszámcsökkentésben. Martos Géza kérdésünkre elmondta: az élelmiszeripar jövedelmezőségét figyelembe véve kell értékelni a mostani béremelést. Hozzátette, kemény gazdasági viszonyok között a túlélés esélye nyílik meg a húskombinát számára. - Aki az elkövetkező egy-két évben talpon marad, az hosszabb távon is gondolkodhat - jegyezte meg a vezérigazgató. Martos Géza hangsúlyozta, nem bérszínvonalat kell emelni a nagyüzemben, hanem értékelhető jövedelmet biztosítani az embereknek. Ám ehhez eredmény, az eredményhez pedig hatékony munka szükséges. Végül jelezte, hogy a Gyulai Húskombinát költséggazdálkodásának valamivel több mint 10 százaléka a bér.

A bérmegállapodást követő napon, az immár nyolcadik alkalommal megrendezett Családi majális a szokásoknak megfelelően zökkenőmentesen, jó hangulatban, vidáman telt, ahol minden korosztály, de tekintettel a gyermeknapra, különösképpen az ifjabb generáció érezte jól magát. Koncerteket hallgathattak, versenyeken vehettek részt, ismét nagy sikere volt a játszóháznak. A közel kétezer résztvevő hangulatát az sem tudta elrontani, hogy délután egy kis zápor kíséretében némiképp lehűlt az idő.

A legtöbben a jövőre, veletek, ugyanitt szlogenjével búcsúztak egymástól.

B. T.