HÚSOS 2004. XII.évfolyam 3.szám
BÉR
ÉS
MUNKA

Sztrájkveszély után

(Két közlemény, amelyre a közvélemény is felfigyelt)

Április végén tarthatatlan helyzet alakult ki a húsipari üzemekben folytatott bértárgyalások körül. A HDSZ vezetősége központi kezdeményezést tett, hogy a megrekedt, eredménytelenül folyó béralkut kimozdítsa a holtpontról. A legjelentősebb cégeknél a tagságban megérett az elhatározás, hogy akár munkabeszüntetés árán is kiharcolja jogos járandóságát, megvédi érdekeit. Ennek a kezdeményezésnek fontos része volt az országos sztrájkbizottság összehívása, amelyről két közleményt is közreadott a HDSZ elnöke. A közleményekben megfogalmazott gondolatokkal jelentős számban és szép terjedelemben foglalkozott az országos sajtó és a helyi média. Az alábbiakban közreadjuk a két dokumentumot.

Kitérés, halogatás

A megkésve, vontatottan és eredménytelenül folyó idei bértárgyalások miatt a HDSZ összehívta az országos sztrájkbizottságot.

A Húsipari Dolgozók Szakszervezetének elnöksége sajnálattal kénytelen megállapítani, hogy az országos érdekegyeztetés fórumain kialakított ajánlások ellenére a húsipari társaságok jelentős részében rendkívül megkésve, vontatottan és kevés kézzelfogható eredménnyel folynak az idei évre szóló bértárgyalások. Túl az első negyedév zárásán, közvetlenül május elseje előtt olyan nagyüzemekben, mint a Pick Szeged Rt.-nél, a Gyulai Húskombinátnál, a Délhús Rt.-nél a munkavállalók nem tudják, hogy milyen keresetre számíthatnak az idén, hogyan alakul a jövedelmük, miközben kénytelenek elszenvedni az infláció év eleji növekedéséből fakadó hátrányokat.

Különösképpen rontja a dolgozók hangulatát, hogy az ágazat zászlóshajójának számító, stratégiai piaci pozíciókkal rendelkező Pick Szeged Rt.-nél, a korábban kielégítően működő munkaügyi kapcsolatok ellenére, a munkáltató kitér az érdemi tárgyalások és a megállapodás elől. A menedzsment egyoldalú lépések kilátásba helyezésével, a dolgozók félretájékoztatásával és más eszközökkel, a bérpozíciók gyengítésével kívánja növelni a társaság profitját. A szakszervezet megalapozottnak tartja a cég vezetéséhez korábban eljuttatott, 2004. évre szóló bérkövetelését, mivel a Pick Szeged Rt. az elmúlt években a nehéz piaci szituációban is képes volt megfelelő eredményeket elérni (lásd a kifizetett osztalékokat), a munkavállalók nagy szakmai felkészültséggel, magas szinten teljesítik a velük szemben támasztott követelményeket, annak ellenére, hogy bérezésük elmarad a versenyszféra átlagától.

A bértárgyalások és az idei bérmegállapodások előmozdítása érdekében a HDSZ elnöksége 2004. április 28.-ára, Szegedre összehívja az országos sztrájkbizottságot.

Budapest, 2004. április 27.

Reális bérkövetelések

Két órás figyelmeztető sztrájk meghirdetésére hatalmazta fel a Pick Szeged Rt. sztrájkbizottságát a 2004. évi bérmegállapodás előmozdítására a HDSZ országos sztrájkbizottsága.

A HDSZ országos sztrájkbizottsága 2004. április 28.-án, Szegeden tartott ülésén áttekintette a 2004. évi bértárgyalások helyzetét. Az ágazat valós helyzete és a bérszínvonal ismeretében a testület sem okát, sem magyarázatát nem ismeri annak, hogy idén a húsipar több nagy gazdasági társaságánál, de különösen a Pick Szeged Rt.-nél miért nem folytak érdemi bértárgyalások és a munkáltatók április végén miért halogatják a megállapodást az idei béremelésről. Miközben a munkáltatói képviselet évek óta kitérő válaszokat ad, és kevés készséget mutat egy ágazati kollektív szerződés megkötésére, a bértárgyalások időszakában úgy tűnik, hogy furcsa együttműködés valósul meg több társaság között. A HDSZ megalapozott, reális, az országos ajánlást figyelembe vevő bérkövetelést juttatott el a társaságokhoz még a múlt év végén és kompromisszumokra kész tárgyalási magatartást tanúsított az elmúl hónapok során. A munkáltatókat terheli a felelősség, hogy több társaságnál mára rendkívül rossz hangulat alakult ki a munkavállalók körében, csalódottak és minden eszközzel készek a munkaharcra. Az országos sztrájkbizottság arra kéri a HDSZ üzemi szervezeteit, hogy legyenek szolidárisak a szegedi kollégák küzdelmével. Mi munkavállalók nem vagyunk egymás konkurensei, bármennyire is ezt sulykolják azok a menedzserek, akiknek csak a tulajdonos profitja szent. Egységesek vagyunk, megvédjük érdekeinket! Az országos sztrájkbizottság ülése keretében külön is értékelte a Gyulai Húskombinátnál és a Délhúsnál kezdeményezett bértárgyalásokat, valamint a kaposvári húsüzemnél a munkahelyeket veszélyeztető egyes intézkedéseket.

Szeged, 2004. április 28.