HÚSOS 2004. XII.évfolyam 1.szám
IPARÁGI
TÜKÖR

Hangsúlyok Kaposváron

Minőség, hatékonyság és export

Az elmúlt hetek néhány igaztalan híresztelés ellenére Giacomo Pedranzini, a kaposvári Kometa 99 Kft. ügyvezető igazgatója és Németh György vszt-elnök hisznek abban, hogy május elseje után hazánk EU-tagsága utat nyit ahhoz, hogy Közép-Európa vezető húsfeldolgozó vállalatává váljanak. Jelenleg évi 450 ezer sertés levágásával, 20 ezer tonna sertéshús feldolgozásával, több mint 20 országba exportálják főtt és érlelt húskészítményeik gazdag választékát, Magyarország második legnagyobb sertésfeldolgozójaként.

Folytatódó beruházások

Németh György

Az olasz tulajdonosok tíz évvel ezelőtt vásárolták meg a felszámolás előtt álló Kaposvári Húskombinátot. Beruházásaik során korszerű technológiai rendszert vezettek be a szalámi- gyártásnál; négy automatizált szeletelő és csomagoló vonalat alakítottak ki; új gázos kábító- berendezést vásároltak; a világ egyik legmodernebb informatikai bázisával /SAP/ rendelkeznek. 2001-ben érdemelték ki az ISO 9001 nemzetközi minőség tanúsítványt. A Kométa partnere Közép-Európa valamennyi vezető kereskedelmi láncának. Nem szlogenként hirdetik: szenvedélyük az íz és a szakértelem. Hisznek az előrelépésben és a fenntartható fejlődés lehetőségében.

Az elmúlt időben az állategészségügyi hatóság szigorú vizsgálatot tartott náluk is. Az általuk észlelt legfőbb probléma a csontozó szalagnál karbantartási hiba volt, amit azonnal, és a legszigorúbb higiéniás követelményeknek megfelelően kijavítottak. Tanulsága: nagyobb odafigyelést, jobb együttműködést várnak az adott területen dolgozóktól, elsősorban középvezetőiktől.

Giacomo Pedranzini elmondta: ahhoz, hogy a továbbiakban megfelelhessenek a szigorú Uniós elvárásoknak, folytatniuk kell a beruházásokat. Jelenleg a feldolgozás és gyártás minden fázisában olyan vezető technológiákat alkalmaznak, mint a Butina, Tiromat, Multivac, Dixie, Sfk, Metalquimia. A minőség állandó magas szinten tartása mellett növelni kívánják a termelékenységet, koncentrálva az export sok irányú növelésére. Színes kereskedelmi kiadványukban érzékletes képet adnak az elmúlt tíz év folyamatos gyártás-technológiai, informatikai fejlesztéséről.

Szociális juttatások

Németh György vszt-elnök, az itt eltöltött negyvenöt év tapasztalatával állítja: a cég félévszázados történetének legsikeresebb tíz évét tudhatják maguk mögött. Az elmúlt évtizedekben a Somogy Megyei Húsipari Vállalat, majd Kaposvári Húskombinát, később Pini Hungary Kft. néven működő üzem nem tudott igazán jelentős fejlődést elérni.1994-től, a tulajdonváltás óta lett egyre ismertebb -1999-től Kometa 99 Kft. néven - a húsipari ágazat, a szélesedő partneri vevőkör, majd a folyamatosan növekvő fagyasztott sertéshús, főtt- és érlelt húskészítményeik exportálásával, több ország fogyasztói számára.

Igazságtalan általánosításnak tartja azt a minap napvilágot látott hírt, hogy az Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériuma - egy-két üzemben tapasztalt hiányosság miatt - félévre felfüggesztette a magyarországi húsipari exportot. Ők a nyolcvanas években a Közös Piac országaiba és az amerikai piacra is szállítottak, ez utóbbira azonban tíz éve már nem. Továbbra is nyitottak a világ felé és bíznak hűséges törzsgárda dolgozóik szakértelmében, a gazdasági vezetéssel kialakult korrekt munkakapcsolatban. Bizonyosak abban, hogy május 1. után, EU-tagországként is a magyar húsipar meg tud felelni a szigorú működési előírásoknak. Tavaly öt százalékos átlagbér-fejlesztésre került sor náluk , plusz 3 ezer forint / fő / hó, illetve 4500Ft / fő / hó prémium lehetőséggel. Az idei bértárgyalások január végén kezdődtek és a vszt - a HDSZ ajánlásának megfelelően - 9 százalékos személyi alapbér emelésre tett javaslatot. A végső megállapodásra bizonyosan kompromisszumra lesz majd szükség.

Németh György, aki 1958-ban ipari tanulóként került a vállalathoz, s több ciklus óta a vszt. és üt. elnöke, a Húsipari Dolgozók Szakszervezete alelnöke, a tovább bővülő szociális juttatások részeként, két újszerű kezdeményezésükről tett említést: A múlt év novemberétől csaknem félezer szakszervezeti tagjuk részére ingyenes jogsegélyszolgálatot biztosítanak. Az eltelt három hónap forgalma igazolta: szükség van rá. Ugyancsak valamennyi szervezett dolgozójukat érintő az a 24 órás balesetbiztosítási szerződés, amelyet a Signal Biztosító Rt.- vel kötöttek és érvényes mind az otthoni, üzemi, bel-vagy külföldi tartózkodás során ért balesetre. A mindennapi, változó időben tartott fogászati, belgyógyászati rendelés is hasznos segítség, különösen a vidékről bejáró dolgozóiknak. Naponta 30-35 munkavállalójuk él a vállalatvezetés által szervezett, december közepétől január végéig tartó " Kolbásztöltési akció" -ban igényelhető kedvezményes áru húsféleségek megrendelésével. Bőrös comb, lapocka, apróhús, császárszalonna és más húsféleségek közül lehet választani. Tíz éves hagyomány - és a szakszervezetnek is része van benne-, hogy a gazdasági vezetés a cég csaknem kilencszáz dolgozójának évente háromszor - karácsony, húsvét és augusztus 20. alkalmából - a Kométa készítményekből ajándékcsomagot ad, az időszakhoz illően.

Megbecsült törzsgárda

A kollektív szerződésben a szociális, jóléti juttatások köre évről-évre bővül. Iskola kezdéskor a nem szervezett dolgozók 3 ezer, a szakszervezeti tagok 6000 forint támogatást kapnak. Ugyancsak szakszervezeti juttatás a karácsonykor adott 1500 forint értékű vásárlási utalvány és a mozgalomhoz való hűség elismerését jelenti, hogy a 30 éves tagsággal rendelkezők díszoklevelet és tárgyjutalmat kapnak a vszt-től.

Náluk hosszú évek óta a törzsgárda szabályzat rendelkezik a vállalathoz hűséges dolgozók anyagi, erkölcsi megbecsüléséről. Öt évi folyamatos munka után a havi átlagbér 50 százalékát kapja a munkavállaló, majd a továbbiakban öt évenként ennek felével nő a jutalom, 75, 100, 150,175 és 200 százalékkal, ennyi jár 40 év hűséges munkája után is, végül aki 45 évet töltött el a vállalatnál, annak a havi fizetés két és félszerese a jutalma. Tavaly ennyi illette meg Németh Györgyöt, aki az idén negyvenhatodik évét kezdte meg a vállalatnál. Úgy tervezi, hogy áprilisban nyugdíjba vonul. Helyettese Vida Kálmán, a vszt alelnöke. Ő töltheti be tisztét, aki több mint 30 éve dolgozik a cégnél. A rövidesen búcsúzó elnök szavai szerint a 36 bizalmi, 11 főbizalmi mindennapi segítője a mozgalmi munkának, az ő javaslataik alapján döntenek a Harkányban és Balatonbogláron lévő üdülőkbe történő beutalásokról, s a művezetőkkel közösen a béremelésekről, jutalmazásokról.

Németh György a jövő évi kongresszusig a HDSZ alelnöke marad, de úgy érzi: azután sem tud igazán elszakadni a mozgalomtól, amely élete értelmét jelenti.

Gregor Pál
Lapzárta után a Kometa '99 vezetése bejelentette, hogy az export területén keletkezett szállítási gondok miatt 400 munkavállalója elbocsátására kényszerül.